TÜRKİYE’nin önde gelen holdinglerinden Eren Holding, kadın istihdamına verdiği önemi tüm insan kaynakları süreçlerinde eşitlikçi yaklaşımıyla vurguluyor. Eren Holding Yönetim Kurulu Üyesi Çiğdem Çekceoğlu ile Holding’in sürdürülebilir büyüme vizyonunun temel taşlarını ve kadınlara fırsat eşitliği sağlama konusundaki yaklaşımlarını konuştuk.
SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME VİZYONU
Eren Holding Türkiye’nin en büyük holding şirketlerinden ve vizyoner yatırımlarıyla hızla büyüyor. Holding, yatırımlarını yaparken nasıl bir vizyonla hareket etmektedir?
Eren Holding hem faaliyette bulunduğu sektörlerde hem de farklı sektörlerde yatırım fırsatlarını değerlendirerek temel olarak istikrarlı büyümeyi hedef olarak benimsemiştir. Grubumuz, bu hedef doğrultusunda ülkenin istihdamına yapacağı katkıyı teknolojik gelişmeleri de göz önüne alarak yatırım kararlarının merkezinde tutmaktadır. Bununla beraber çevrede ve toplumda nasıl bir iz bırakıyoruz farkındalığıyla hareket edilmektedir. Özetle yatırımlarımızda büyüme hedefimiz olduğu kadar “ne kadar sürdürülebilir bir gelecek yaratıyoruz” bilinci ile hareket etmekteyiz. Bu bilinçle, Holding’in faaliyette bulunduğu beş farklı sektörde pazara yön veren bir konumda olduğunu görebiliyoruz. Grup olarak yatırım planlamamızı yaparken hem riskleri optimum biçimde yönetmek hem de uluslararası bir oyuncu olmak vizyonuyla yurtdışında da büyümeyi hedeflemekteyiz.
Bu vizyonla, Eren Holding son dört yılda yurt içinde ve yurt dışında tamamlanmış ve devam etmekte olan toplam yaklaşık 5 milyar ABD doları yatırım gerçekleştirmiş olacaktır. Eren Grubu, ticari ve sınai alanlara yatırım yapmak kadar sosyal sorumluluk projelerini de önceliklendirmekte ve kurucusu olduğu Eren Eğitim Vakfı aracılığıyla her yıl yaklaşık 3000 öğrenciye, kız öğrencilere %25 daha fazla olmak üzere, burs vermektedir. Ayrıca, Bitlis Eren Üniversitesi’nin yanı sıra ülke çapında liseler, ilkokullar ve öğrenci yurtları ile devamlı şekilde eğitim desteklenmektedir. Bitlis’te yatılı olarak eğitim veren yüksek standartlara sahip Özel Eren Fen ve Teknoloji Lisesi eğitime başlamıştır ve bu lisede ikinci yabancı dil olarak öğrencilere Çince öğretilmektedir. En güncel teknolojiyle donatılmış ve sanayinin ciddi anlamda ihtiyacı olan kaynak teknikeri yetiştirecek bir teknik lise de projelendirme aşamasındadır. Ayrıca, öğrenciler için staj programı ve staj sonrası istihdam imkanları da sağlanmaktadır.
Sosyal yatırımlar eğitimle sınırlı değil elbette. Arkeolojik kazı ve tarihi bina restorasyonları sponsorluğu gibi kültürel yatırımlar, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde toplam 3 milyon adetten fazla fidanın dikilmesi gibi çevresel yatırımlar da gerçekleştirilmektedir. Uzak köylerdeki hanelere gelir kaynağı yaratılması amacıyla, yaklaşık 70.000 adet meyve fidanı bağışlanmıştır. Bitlis’te yapılacak olan ve 105 milyon ABD Doları ile, Türkiye tarihindeki en büyük özel bağış olacak 400 yataklı “Bitlis Eren Eğitim ve Araştırma Hastanesi” yatırım yaptığımız en önemli toplumsal projelerimizden biridir. Bu proje kapsamında, sağlık personellerine 84 adet lojman yapılacak olup hastanenin yakınına anaokulu, ilkokul ve ortaokul da yapılması planlarımızın arasındadır. İçinde bulunduğumuz çevre ve topluma saygı çerçevesinde yaptığımız sosyal yatırımlarımıza, çevremizi paylaştığımız hayvan dostlarımızın tedavi ve rehabilitasyonu için gerçekleştireceğimiz projeleri de ekleyerek devam edeceğiz.
ÇALIŞAN MOTİVASYONU VE İŞ KÜLTÜRÜ
Eren Holding, çalışan motivasyonu anlamında nasıl bir kültüre sahiptir?
Güçlü insan kaynağı, bir şirketin en önemli varlığı aslında. Çalışanların kendilerini güvende hissettikleri bir çalışma ortamı yaratmayı motivasyonun temeli olarak görüyoruz. Bu ortam da ancak adil ve eşitlikçi bir yönetim oluşturabilmek ile mümkündür. Güvenin temelinde de sağlıklı ve açık iletişimin olması var. Eren Grubu olarak yöneticilerimizin; problem çözen, etkin iletişim kanalları açan ve etik ilkelerin uygulanması konusunda liderlik gösteren kişiler olmasını önemsiyoruz. Eren Holding bünyesindeki şirketlerimizden Eren Enerji, kurum kültürü ve çalışan memnuniyeti konusunda 170’ten fazla ülkede 16 milyondan fazla çalışanı temsil eden Great Place to Work Enstitüsü tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda “Harika Bir İş Yeri” kriterlerini sağlayarak “Great Place to Work” sertifikası ile tescillenmiştir. Eren Enerji, ayrıca British Safety Council Uluslararası İş Güvenliği Ödülleri 2023 Liyakat Ödülüne, Stevie Awards tarafından verilen “En İyi Kurumsal Sosyal Sorumluluk Stratejisi” kategorisinde Altın Ödüle ve ek olarak Brandon Hall Group’un Excellence Awards organizasyonunda ise “Fayda Stratejisi ve Yönetimi” kategorisinde Altın Ödüle, “Çalışan Bağlılığı” kategorisinde ise Bronz Ödüle hak kazanmıştır. Diğer tüm şirketlerimizde de bu ve benzeri yüksek standartların sağlanması ve devamlılığı hedeflenmektedir. Çünkü hedeflere, o hedeflere inanan ve kendini o yapıya ait hisseden insan kaynağı ile ulaşabilirsiniz. İnsan kaynakları alanında da sürdürülebilirlik ilkelerini benimsiyoruz.
KADIN İSTİHDAMINA YÖNELİK STRATEJİLER
Eren Holding yapısal olarak erkek istihdamının fazla olduğu pek çok sektörde faaliyet göstermektedir. Holding’in kadın istihdamına yönelik stratejisi nedir?
Holding olarak tüm şirketlerimizdeki insan kaynakları süreçlerinde; işe alımdan, terfiye, performans değerlendirmeden, özlük haklarına kadar; kadın erkek eşitliği temel ilkelerimizdendir. İş hayatında cinsiyet eşitliğine destek veren bir grubuz. Cinsiyet eşitliğini, sürdürülebilir büyüme ve başarıya ulaşmanın önemli unsurlarından biri olarak görüyoruz.
Bu konuda farkındalığı arttırmak için uzmanlarla Cinsiyet Eşitliği Webinarları düzenlenmektedir. Temel hedef kadın-erkek eşitliğinin konuşulmadığı ve bunun olağanlaştığı bir topluma uyanmak. Bunun için de hem erkeğin hem kadının düşünsel dönüşümü şart. Yönetici kadrolarındaki kadın istihdam oranımız, %43 ile ülkemizdeki hatta pek çok Avrupa ülkesindeki standartların üzerinde. Bu, kadınlara fırsat eşitliği sağlayan bir grup olmamızdan kaynaklanmaktadır. Tekstil şirketlerimizin Bitlis yatırımlarında ise bu oran %50. Bölgedeki kadınlara iş fırsatları sunmakta ve kadınların iş gücüne katılımını teşvik etmekteyiz. Kadınların ekonomik özgürlüklerini kazanmalarına katkıda bulunarak yerel topluma hem sosyal hem de ekonomik açıdan önemli bir değer kazandırmayı amaçlamaktayız.
Bir kadın yönetici olarak, gençlere ve özellikle genç kadınlara iş dünyasında başarılı olmaları için hangi tavsiyelerde bulunursunuz?
Her şeyden önce bir kadın yönetici olarak değil, bir yönetici olarak tavsiye vermek isterim. Çünkü aksi bir söylem, yaptığımız işlerde ve kadrolarda cinsiyet ayrımını çağrıştıran bir söylem olur. Değişim dilde başlıyor.
Başarılı olmanın temelinde hedef belirlemek ve ona ulaşmak için çok çalışmaya hazır olmak var. Hedef olmadan başarı gelmez. Hedefe giden yolun ise dümdüz bir yol değil, inişli çıkışlı bazen durmak zorunda kalacağımız, engellerin ve engellenmelerin de olabileceği bir yol olduğunu bilmek şart. Bunun farkında olmak zorluklarla karşılaşıldığı zaman yılmamak konusunda bize güç verecektir. Hedefe ulaştığımızda bizi mutlu edecek olan hedefe ulaşmak kadar, o mücadeleyi verip o hedefe ulaşmaktır aslında. Holding Başkanımız Sayın Ahmet Eren’in de zaman zaman bize hatırlattığı gibi, “Mücadele Mutluluktur.”
Elbette ki çok çalışmak şart, hiçbir başarı tesadüfen gelmez. Yaşam boyu öğrenmeye açık olup, mezuniyetinin olmadığı bir okul diye görmeliyiz iş hayatını ve odağımız takdir edilmek değil ne yapıyorsak en iyisini yapmak olmalıdır. Zira, birikim ve tecrübemize kattığımız günlük küçük gibi görülen her şey gelecekteki bizi inşa edecek. Ve son olarak başarı sadece analitik ve mesleki olarak kendini geliştirmekle ilgili bir şey değildir; duygusal zekanın, sağduyu ile hareketin ve empati yeteneğinin rolünü yadsımamak gerekiyor.
İlandır