1. Gelişen Bölgeler Zirvesi

1dk okuma

Haberin Devamı


Gayrimenkul şirketlerinin yöneticileri ve dernek temsilcileri Hürriyet Dünyası’nın ‘Sign of the City Gelişen Bölgeler Zirvesi; Yeni İstanbul’ toplantısında bir araya geldi. Avrupa yakasında Yeni İstanbul olarak planlanan ilçelerdeki gelişimi değerlendiren patronlar, bu bölgelerin büyük potansiyel taşıdığına dikkat çekti. Patronlar, en büyük sorunlarının plansızlık olduğunu belirterek, master plana ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.


Hürriyet Gazetesi, inşaat sektörünü bir araya getirdi. İstanbul’da gelişen bölgelerin tartışılacağı toplantı serisi Yeni İstanbul hattı ile başladı. Başakşehir, Bahçeşehir, Ispartakule, Halkalı bölgelerinde gayrimenkul projeleri geliştiren firmaların patronları ile gayrimenkul sektöründeki dernek başkanlarının katıldığı ‘Gelişen Bölgeler Yeni İstanbul’ toplantısında sektörde yaşanan sorunlar konuşuldu, çözüm önerileri sunuldu. Konut sektöründe arz ve talebin paralel gittiğini belirten inşaat patronları en büyük sorunun plansızlık olduğunu söyledi. Yeni İstanbul hattındaki projelerde ve şehrin merkezindeki kentsel dönüşüm çalışmalarında plansızlığın risk oluşturduğuna dikkat çeken patronlar, kamudan bu alanda destek talep etti.

Kimlikli Yapı Yapılmalı
22 yıl siyasetin içinde aktif görev aldıktan sonra gayrimenkul sektörüne adım atan 24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay, 30 yıl içinde İstanbul’da gayrimenkul adına yapılacak çok iş olduğuna dikkat çekti. Riskli yapı stoku konusunda uyarda bulunan Yeniay, İstanbul’un 3’te 2’lik kısmının kentsel dönüşüme girmesi gerektiğini dile getirdi. Tüm bu potansiyele karşı planlama disiplininden uzaklaşıldığını belirten Yeniay, “Mesele bina yapmak değil,kimlikli yapılar yapmak. Sektörün gayreti ve iyi niyeti var. Ama bir bütün içinde, plan dahilinde büyüme olmalı. Yoksa 8 metrelik sokak kenarında 38 karlı binalar olur. Ya da kentsel dönüşüm sürekli imar artışı ile sağlanır ve bu bizi boğabilir” dedi. Plansız bir şehirleşmenin trafik yükünü de beraberinde getirdiğini belirten Yeniay, “Planlamanın yanında Beylikdüzü’nde oturan birini Tuzla’da çalıştırırsanız trafik sorunu çözülemez” dedi. Yapılacak altyapı projeleri ile değerli bölgelere yeni ilçeler de ekleneceğini belirten Yeniay, “Şimdi İstanbul’un merkezi ön planda. Ama 3. köprü, 3. havalimanı, Kanal İstanbul gibi projeler dengeleri değiştirebilir” dedi. İstanbul’daki gayrimenkullerin hak ettiği değere ulaşmadığını belirten Yeniay, 10 yıl sonra bugünkü rakamların 2-3 katına ulaşılacağını dile getirdi.

Gayrimenkul sektöründeki hızlı büyüme ve balon iddialarına yanıt veren Sinpaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, inşaat şirketlerinin piyasayı koklayarak talebe cevap verdiğini söyledi. Yapı sektörünün her dönem ön planda olduğunu belirten Çelik, “Türkiye her dönem nüfus artışına paralel konut üretildi. Sektör, belgeli belgesiz, markalı markasız konut ihtiyacını hep karşıladı. Konut sektörü değil, ülke patladı. Bunu olumlu bir büyüme olarak söylüyorum. Şöyle ki: Cebime gire para 6 kat büyüyünce ev alımında, araç alımından, tatilde bir patlama olması doğal” dedi.

Bina Ömrü Uzatılmalı
İnşaat sektöründe yaşanan master plan sorununa dikkat çeken İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, “Master plan olmadan bir pazılın tüm resmini görmeden küçük küçük parçalar yapar gibiyiz. Kanal İstanbul nerede? Metro hatları nereye gidiyor? Şehir hangi yönde büyüyor? sorularının yanıtını bilmeliyiz” dedi. Kentsel dönüşüm kapsamında 20 yıllık binaların yıkılıp yapıldığını belirten Durbakayım, “Eğer 20-25 yıllık bina yıkılıp yeniden yapılıyorsa bunun adı kentsel dönüşüm olamaz Binalarımızın ömrü 20 değil 100-200 yıl olmalı” dedi.

Herkes Müteahhit
Farklı iş kollarından inşaat sektörüne giren yatırımcılar olduğunu belirten Durbakayım, bu yatırımcılara seslenerek, “Eğer kalıcı olmak niyetinde değilseniz gelmeyin. Kısa süreli giriş-çıkışlar sektöre zarar veriyor” dedi. Tüm Avrupa’da 30 bin olan müteahhit sayısının Türkiye’de 120 bini aştığını söyleyen Durbakayım, ofis açan ya da eline bir çanta alan herkesin müteahhitlik yapmaya başladığını ifade etti.

Tarihe Geçecek
Türkiye’nin son 12-13 yıllık tarihinde gayrimenkul sektörünün önemli yer tuttuğunu belirten Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, “Bu dönemin tarihi yazılırken, hukuk ve iktisat tarihçileri inşaat sektörünün hızlı büyümesine yer verecektir” dedi. Ekonomistler arasında gayrimenkule dayalı büyüme konusunda tartışmalar olduğunu hatırlatan Sedat Ergin, gayrimenkul merkezli büyümeyi eleştirenlerin dahi inşaatın büyümesi ile sanayide birçok kolun harekete geçtiğini kabul ettiğini söyledi. Konut, ofis ve alışveriş merkezi yatırımlarının hızla devam ettiğini ve inşaat sektöründe büyümenin sürdüğünü belirten Sedat Ergin, kentsel dönüşüm hamlesi ve yabancılara gayrimenkul satışı ile sektörün hareketli bir dönem geçirdiğini dile getirdi. Hürriyet Dünyası olarak gayrimenkul sektörüne katkı sağlayacak projeler üretmeye devam edeceklerini söyleyen Sedat Ergin, “Geçen yıl ilki düzenlenen gayrimenkul yarışması Sign of the City Awards başarılı bir organizasyondu. Geleneksel hale gelecek yarışmanın bu yıl daha kapsayıcı olmasını istiyoruz. Gayrimenkul sektörü temsilcilerinin bu yarışmayı sahiplendi ve yarışma köprü işlevi gördü” dedi.

Karamsarlık Görmedim
Yaklaşık 2 saat süren toplantı sonrası izlenimlerini paylaşan Sedat Ergin, “Sektörün ne kadar büyük bir özgüven duygusuyla yola devam ettiğini gördüm. Türkiye’nin geleceği ve inşaat sektörünün geleceği ile ilgili bir karamsarlık olmadığını fark ettim” dedi. İnşaat şirketlerinin vurgu yaptığı plansızlık sorununu da değerlendiren Sedat Ergin, “Oyunu bir sahada oynayacaksınız ama nasıl bir sahada oynanacağı belli değil. Şartlar belli olmalı ve herkes kendi planını yapabilmeli” dedi.

İNŞAAT PATRONLARI SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRDİ

Geliştirici mi, müteahhit mi?
46 yıldır gayrimenkul sektöründe yer aldığını belirten Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, Türkiye’de geliştirici ve müteahhit kavramlarının iç içe girdiğini söyledi. Polonya, Almanya ve Letonya’da yap-sat projeler geliştirdiklerini belirten Boysanoğlu, “Ben yurtdışında bir arsa alır ve proje geliştiririm. Sonra bir banka ile anlaşır ve inşaatı bir müteahhitte ihale ederim. Türkiye’de ise konut geliştiricisi ve yatırımcısı karışmış durumda” dedi. Gayrimenkul sektöründeki istatistiklerin hatalı olduğunu ve bu nedenle yapılan değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığını belirten Boysanoğlu, “Yurtdışından bir projede detaylı istatistik bilgileri alıyorsun. Türkiye’de ise yan sitemizde kaç konut satıldığını öğrenmek için cambazlık yapıyoruz” dedi. İstanbul’da mimari anlamda başarılı yapılar inşa edildiğini ancak plansızlık sorunu nedeniyle ortaya başarılı bir görüntü çıkmadığını belirten Boysanoğlu, “Mimari şaheserler var ama bunlar yan yana gelince iyi olmuyor” dedi.

Yolun Başındayız
İnşaat sektörünün henüz başlangıç noktasında olduğunu, önümüzdeki yıllarda büyümenin katlanarak artacağını belirten Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, “Hazine arsasına yapılan gecekondu döneminden bugüne geldik. Sektörde markalaşma ve kurumsallaşma dönemi yaşanıyor. Bu büyüme olurken planlama da göz ardı edilmemeli” dedi. İnşaatçıların ‘rantçı’ olarak adlandırılmasını eleştiren Çetinsaya kar marjlarının yüzde 5 ile 15 arasında değiştiğini söyledi. Çetinsaya, arsa arzının sınırlı olduğu İstanbul’da en büyük rantı arsa sahiplerinin elde ettiğini dile getirdi. İstanbul Kayaşehir’deki gelişim sürecini de değerlendiren Çetinsaya, alt yapı yatırımları ile bu bölgenin değerinin daha da atacağını kaydetti.

Yeni Hikaye Gerek
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcılar Derneği (KONUTDER) Başkanı ve EYG Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, gayrimenkul sektörünün önünü açabilmek için yatırımcının ve tüketicinin cazip görebileceği yeni bir hikayeye ihtiyaç olduğunu söyledi. Bu hikayeyi oluşturmak için de oturup neyin doğru, neyin yanlış yapıldığının analiz edilmesi gerektiğini belirten Çelik, “Her zaman koşmak olmaz, ara sıra durmak durumu analiz edip sonra yola devam etmek gerekir. Doğrular hatalar üzerine konuşulmalı. Bu da sadece konut geliştiricileri ya da sektör oyuncularıyla olmaz. Bugün geldiğimiz noktada sektörler yurt içini ve yurt dışını iyi analiz edip, sektör dinamiklerine göre hareket ediyorlar. Kanun yapıcılar kötü niyetlileri engelleyebilmek için iyi niyetlilerin önüne setler koyuyor. Yeni yapılacak düzenlemelerde, bürokrasinin kötü niyetlileri bertaraf ederken iyi niyetlilerin ayağına taktığı prangaları kaldıracak çözümler yer alması gerekiyor. Ayrıca yerel idarelerde şehir planlaması konusunun da özenli bir şekilde ele alınması gerekiyor” diye konuştu. Aynı hikayenin1980’lerde ve 90 ‘arda turizm sektöründe, tekstil sektöründe de yaşandığını belirten Çelik, bu sektörlerin ülkenin lokomotif sektörleriyken yanlış alınan kararlar ve uygulamalarla büyümesinin engellendiğini ifade etti. Çelik, “Bugün aynı hataları gayrimenkul sektöründe yapmamak lazım diye düşünüyoruz” dedi.

Kentsel Dönüşüm Rant Değil
İnşaat sektöründe eğitim kalitesi sorunu yaşandığını belirten İhlas Yapı Proje Koordinatörü Recai Akdoğan, “Marka oluşması için projenin tasarım kalitesi, yapım kalitesi ve işletme kalitesi birlikte olmalı. Ancak bizler her ne kadar kalite belgeleri de alsak, eksik kalan nokta eğitim kalitesi” dedi. İstanbul’da arsa arzının sınırlı olması nedeniyle inşaat şirketlerinin kentsel dönüşüme yöneldiğini belirten Akdoğan, dönüşümün asıl amacının vatandaşlara doğru aktarılamadığını dile getirdi. Akdoğan, “Kentsel dönüşüm inşaat şirketlerine sağlanan rant değildir. İnsanlar mezarlarında oturuyor” dedi.

Ruhsatı Sormuyorlar
Türkiye’de konut alıcının yeteri kadar bilinçli olmadığını belirten Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, “Konut alıcısı satış ofisine girince ruhsatını, firmanın kim olduğunu, kat irtifakını sormuyor. 30 bin liralık bir araç alırken 3 ustaya gösteriyoruz ama hayatımızdaki en pahalı ürünü alırken yeteri kadar araştırmıyoruz” dedi. İnşaat tecrübesi olmayan çok fazla firmanın sektörde faaliyet gösterdiğini belirten Demir şunları söyledi: “Bir dönem turizm iyiyken herkes turizmci oldu, sonra tekstil ön plana çıktı ve herkes tekstilciydi. Şimdi inşaat sektörü ön planda olduğu için ‘bu işte para var’ algısı ile sektöre giriyorlar. Bu niyetle gayrimenkule giriş doğru değil. Konut alıcısı da firma seçerken bu nedenle titiz davranmalı.”

Altyapı Yetersiz
İnşaat sektöründe ‘hızlı büyüme’ eleştirilerinin gerçeği yansıtmadığını belirten Dekar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, “Sektörün Gayri Safi Milli Hasıla içindeki payı aynı. Ama markalaşma arttı ve görünür olduk” dedi. Başakşehir ve Bahçeşehir bölgelerinde hızlı gelişim yaşandığın söyleyen Kuzu, altyapı eksikliklerine de dikkat çekti. Kuzu, “Bahçeşehir’de trafik anlamında kaos var” dedi.

Gelişen Bölgeler Mercek Altında
Türkiye’nin inşaat ve gayrimenkul sektörü hem yerel hem de küresel ölçekte zirve yıllarını yaşıyor. Üstelik bu zirvede olabilme hali, en az 20 yıl devam edecek gibi görünüyor. Çünkü, deprem riski ve kentsel dönüşüm milyonlarca konutun yenilenmesini gerektiriyor. Ayrıca gelişen bir ülke olarak yenileme dışında her yıl tüm gayrimenkul türlerinde ciddi büyüklükte talep artışı sözkonusu. İnşaat ve gayrimenkul sektörünün başarısı ve genel ekonomiye yaptığı büyük katkı nedeniyle ‘siyasetin’ bile tartışma konusu haline gelmesi de aslında bu sektörümüzün ne kadar stratejik bir konuma yükseldiğinin de kanıtı.

Daha Yolun Başındayız
İnşaat ve gayrimenkul sektörünün hızlı çıkışından rahatsız olup ‘kriz’ ya da ‘balon’ tartışması açanlar da artık bu ülkede milyonlarca konutun yenilenmesi zaruretini görüyor ve sadece bu nedenle bile sektörün uzun yıllar üretim ve satışta ciddi sorunlar yaşamadan yoluna devam edeceğini teslim ediyor. Bunca konut, alışveriş merkezi, ofis-işyeri projesi üretildi ve yüzlercesinin inşaatı devam ediyor ama son 3 yıldır arz talep dengesinde ‘istisnai haller dışında’ genel bir sorun yaşanmadı. Her yıl satışta yeni bir rekor geldi. Gerçekten de şu anda bile yolun başındayız. Hem yapacak çok iş var hem de “İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Gaziantep, Denizli, Konya, Kayseri” diye sıralamaya başladığımızda pazarın ne kadar genişleyeceği görülüyor.

“Gelişen Bölgeler” Kavramı
Hürriyet’in ekonomideki tüm sektörler için ne kadar önemli bir medya mecrası olduğunu, sektörlerin gelişimine, firmaların markalaşma sürecine ne kadar önemli katkılar sağladığını ‘piyasa’ gayet iyi biliyor. İnşaat ve gayrimenkulde de güçlü bir ‘markalaşma çağı’ başlamış durumda. Hürriyet Dünyası olarak bu sürece yeni fikirlerle, yeni içerik projeleri ve etkinliklerle katkı sağlamak istiyoruz. Bu amaçla yeni projeler geliştiriyoruz. İlkini 20 Mayıs’ta ‘Yeni İstanbul’ bölgesi için düzenlediğimiz “Gelişen Bölgeler” toplantımız son derece verimli geçti. Basın Ekspres Yolu’ndan bsaşlayıp Küçükçekmece, Başakşehir, Arnavutköy, Kayabaşı, Ispartakule, Bahçeşehir gibi çok geniş bir alanı kapsayan ve Karadeniz’e kadar uzanan bu bölgede 1 milyonu aşkın yeni nüfus için yeni projeler yürütülüyor. Bu bölgede projeleri olan sektörün en büyük oyuncuları davetimize icabet etti. Toplantıda, hem sektörün genel durumunu, sorunlarını ve çözüm önerilerini anlattılar hem de mikro bazda bölgeye ilişkin önerilerini sıraladılar. Bize düşen de, onların mesajlarını hem kamuoyu ile hem de karar vericilerle paylaşmak.

Sign of The City Awards
Gelişen Bölgeler toplantılarımızı; bundan böyle daha büyük katılımlarla ve genellikle de sahaya inerek yani hangi bölgeyi gündeme taşıyacaksak o bölgeye giderek yapacağız. Hedefimiz, öncelikle gelişen Türkiye’nin ‘Gelişen Bölgeler’ine pozitif katkı sağlamak. Gelişen Bölgeler toplantılarını aynı zamanda, yine sektör için en özgün projelerden biri olarak geliştirdiğimiz ve geçen yıl ilkini düzenlediğimiz Sign Of The City Awards öncesi sahada bir hazırlık çalışması olarak görüyoruz. Her iki konuda da sınır tanımadan, inşaat ve gayrimenkul sektörümüze daha çok katkı sağlamak için çaba harcıyoruz.

En Hızlı Satış Atakent'te
Konut, ofis, otel ve eğlence parkını bir araya getiren proje Tema İstanbul, Mesa, Artaş, Öztaş ve Kantur-Akdaş ortaklığı tarafından inşa ediliyor. 1.5 milyon metrekare arsa üzerinde yükselen projede arazinin yüzde 84’ü yeşil alana ayrılıyor. Projenin konut bölgesinde birbirinden farklı 3–12 kat ile 18–30 kat arasında değişen farklı bloklarda toplam 3 bin 531 konut bulunuyor. İstanbul’da en hızlı konut satışının, 1.3 gün ile Atakent’te gerçekleştiğini belirten Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, “Biz ise bunun yaklaşık 7 kat üzerinde, 1 günde 5 konuttan fazla satış gerçekleştiriyoruz” dedi. Tema İstanbul’un 3.531 konut ile bölgedeki daire sayısının yaklaşık yüzde 10’una sahip olduğunu belirten Boysanoğlu, “Tema İstanbul, gerek uluslararası düzeydeki mega karma yapısı, gerekse benzersiz özellikleriyle bölgesine değer katan bir proje. Birçok farklı alanda olduğu gibi, istikrarlı ve başarılı konut satış hızı ile de sadece bölgesine değil, sektörüne referans olan, moral veren bir proje” dedi.

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya da, 2014 yılını kapsayan veriler doğrultusunda 71 ilçe ve bunlara bağlı 481 mahallenin ‘refah ve yaşanabilirlik seviyesi’ ile ‘kültürel düzey’ açısından değerlendirildiği Sosyo-Ekonomik Derecelendirme (SED) raporunun, Küçükçekmece Atakent Mahallesi’nin sosyo ekonomik durumunu ortaya koyduğuna dikkat çekti. Atakent’in, araştırmanın kapsadığı toplam 481 mahalle arasında 37 bin 637 adetlik toplam daire sayısı ile konut yoğunluğu en yüksek olan mahalle konumunda olduğuna dikkat çeken Çetinsaya, “En büyük yoğunluğa sahip olmasına karşın Atakent Mahallesi, yükseköğrenim oranı açısından ise SED değerlendirmesinde 49’ncu sırada yer alıyor. Proje, bölgesine sosyo-ekonomik açıdan da çok önemli değerler katıyor. Tema İstanbul’u tercih eden müşterilerimizin yüzde 72’si lisans ve lisansüstü eğitime sahip, yüzde 23’ü ise lise mezunu. Bununla birlikte konutlarımızda peşin satış oranı ise yüzde 30.4 gibi yine sektör ortalamalarının çok üzerinde gelişiyor” dedi.

Atakent’in sosyo-ekonomik ve kültürel konumunun yanı sıra coğrafi açıdan da büyük avantaja sahip olduğunu belirten Tema İstanbul Genel Müdürü Mesut Arslan ise, “Atakent, hem mevcut, hem de yakın gelecekteki ulaşım noktalarının tam ortasında yer alıyor ve bu avantajı ile çok güçlü bir gelişim potansiyeli barındırıyor. TEM, E-5, Sahilyolu ve Atatürk Havalimanı’na doğrudan ve hızlı ulaşım sağlıyor, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerine de eşit uzaklıkta bulunuyor. Atakent inşaatı devam eden 3’ncü havalimanının yanı sıra Kanal İstanbul projesinin olası güzergahı açısından da en avantajlı konumda bulunuyor. Ayrıca 3’üncü boğaz köprüsünün bağlantı noktasında yer alıyor. Önümüzdeki yıllarda tamamlanacak M6 metro hattındaki Olimpiyat Stadı Durağı, Tema İstanbul projesi içinde yer alacak. M7 metro hattındaki Tema Durağı’nın yanı sıra Halkalı’ya kadar uzayacak olan Marmaray ile de çok önemli avantajlar barındırıyor” dedi.

Tema İstanbul projesinde konut teslimleri temmuz ayında yapılacak. 3.531 konutu 24 ayda tamamladıklarına dikkat çeken Mesut Arslan “Şantiyemizde fiziki ilerleme yüzde 100’e yaklaştı. Çoğu blokta temizlik yapıyoruz, kalan bölümde ise son aşama olan parkeler döşeniyor. Konutlar, söz verdiğimiz gibi temmuz ayında teslim edilecek” dedi.

İş ve Eğlence Ataşehir'de
Ağaoğlu Şirketler Grubu’nun Ataşehir’deki İstanbul Uluslararası Finans Merkezi, Fenerbahçe Ülker Sports Arena ve Ağaoğlu My Prestige’e komşu konumda yer alan ofis projesi My Newwork, iş ve eğlenceyi birleştiren konsepti ile dikkat çekiyor. Yüksek Mimar Ömer Çamoğlu tarafından projelendirilen My Newwork, 14 bin metrekare arsa alanı üzerinde hayata geçiriliyor. Ataşehir My Newwork projesinde ofislerin metrekare birim fiyatının 5 bin 20 dolardan başladığını belirten Ağaoğlu Şirketler Grubu Murahhas Azası Hasan Rahvalı, “Bir bütün olarak kullanılabilme imkânı tanıyan 1468 metrekare büyüklüğe sahip bir katta 106 metrekare ile 172 metrekare arasında değişiklik gösteren 11 adet ofis yer alacak. Teslimlerin 2017 Mart ayında yapılması planlanan My Newwork Ataşehir projesinde yüzde 50 peşinatla 30 ay boyunca 0 faiz ve yüzde 100’ e kadar banka kredisi kullanım imkânı sağlanıyor” dedi.

My Newwork projesinin, modern zamanların Kapalı Çarşı’sı olmaya aday olduğunu belirten Rahvalı, “Nasıl Kapalı Çarşı geçmişteki yüksek değerini koruyorsa, My Newwork de değerini hep koruyacak. Nasıl Kapalı Çarşı’lı olmak asırlardır bir ayrıcalıksa, My Newwork yatırımcısı olmak da bugün ve yarın büyük ayrıcalık olacak” dedi. My Newwork ile sadece bir ofis projesi değil, sağlıklı ve huzurlu çalışma ortamları yaratmayı amaçladıklarını belirten Rahvalı, ferah ve aydınlık ofisler tasarlandığını, yüksek teknolojik alt yapı kullanıldığını ifade etti.

1.3 Milyarlık Yatırım Yolda
Ege Yapı Group Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı, Batışehir projesinin ardından bu yıl içerisinde 1 Milyar 350 milyon TL yatırımla iki farklı proje hayata geçireceklerini söyledi. İlk projelerinin Kağıthane’de olacağını belirten Kabadayı, “Konut, rezidans, ticari üniteler, ofis ve sosyal yaşam alanlarından oluşacak ve bölgenin çehresini değiştirecek yeni proje Kağıthane, Maslak, Levent, Beşiktaş, Taksim ve Mecidiyeköy gibi İstanbul’un önemli merkezlerine yakınlığı ve E-5, TEM gibi ana arterlere kolay ulaşım imkanı sağlayan bir lokasyonda konumlanacak” dedi. Yıl sonunda ise Yedikule’de bir projeye başlayacaklarını söyleyen Kabadayı, bu projede turizm amaçlı kullanım alanları ve ticari alanlar bulunacağını ifade etti. Bağcılar’daki Batışehir projesi ile Kartal’daki Pega Kartal projelerinde kampanyalı satışların devam ettiğini belirten Kabadayı şunları söyledi: “Batışehir’den yerini almak isteyenler 36 ay yüze 0 faiz ya da 60 ay yüzde 0,69 firma vadesi avantajlarından yararlanabilecek. Pega Kartal ‘da ise 299 bin TL’den başlayan fiyatlarla herkese uygun bir ödeme seçeneği var. İster yüzde 50 peşin, 24 ay firma vadesine ek yüzde 4 indirimle ister peşin fiyatına yüzde 10 indirimle satışlar devam ediyor.”

Ispartakule'ye 5.500 Bizim Ev Yaptı
İhlas Yapı, BizimEvler 6 ve 7 ile Ispartakule’deki toplam konut sayısını 5 bin 500’e çıkartıyor. Ispartakule’nin alt yapı projeleri ile değer kazandığını belirten şirket yetkililer, “ İnşaatları devam eden Kuzey Marmara Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü Bağlantı yolları, yeni metro ve banliyö tren hatları, 3. havaalanı, Avrupa ve Ortadoğu’nun en büyük sağlık kampüsü gibi projelerin kesişim noktasında yer alması, Yeni Şehir olarak lanse edilen Ispartakule’yi cazibe merkezi haline getiriyor. Kanal İstanbul’un muhtemel güzergahının Ispartakule’ye komşu olması bölgenin önemini bir kat daha da arttırıyor” dedi.

İstanbul’un en hızlı gelişen bölgelerinden Ispartakule’de 8 yılda 6 projeye imza atan İhlas Yapı, BizimEvler 7 projesinde satışlara devam ediyor. 532 konut ve 43 ticari ünitenin yer aldığı BizimEvler 7, konumu itibariyle Küçükçekmece Gölü ile Marmara Denizi’ne hakim bir manzaraya sahip. BizimEvler 7’de daire tipleri 2+1, 3+1 ve 4+1 olarak yatırımcının beğenisine sunuluyor. Ayrıca proje kapsamında, her daireye ve misafir araçlara kapalı otopark imkanı sunularak, yeşil alana daha fazla yer veriliyor. Geniş peyzaj ve sosyal yaşam alanlarına sahip BizimEvler 7’de; kapalı yüzme havuzu, çocuk havuzu, sauna, buhar odası, Türk hamamı, fitness salonu, mini futbol sahası, basketbol, voleybol sahaları ile tenis kortu bulunuyor. Projede; çocuk oyun bahçeleri, kreş, anaokulu, eğlence mekanları, yürüyüş yolları ve kameriyeler komşuların çeşitli etkinliklerle bir araya gelebileceği toplantı salonu ve göl kafe yer alıyor.

Bizimevler 7’nin ’nin çalışmaları başlayan metro hattının Ispartakule istasyonuna yürüme mesafesinde olduğunu belirten şirket yetkilileri “Kabataş, Beşiktaş, Gaziosmanpaşa, Mahmutbey - Halkalı, Ispartakule, Bahçeşehir hattında ulaşım imkanı sağlayacak metro hattı ile Ispartakule’den şehrin her noktasına hızlı ve konforlu ulaşılabilecek. TEM Otoyolu’nun yanı başında konumlanan BizimEvler 7’de konut teslimlerinin 2017’de yapılması hedefleniyor” dedi. Öte yandan inşaata son aşamaya gelinen ve gökkuşağı renklerinin kullanıldığı BizimEvler 6, dış cephesi, teraslı daireleri ve mimarisi ile dikkat çekiyor.

Başakşehir'de Mahalle Hayatı
Emlak Konut GYO, İntaya, EYG, İntes hasılat paylaşımı ortaklığında inşa edilen konut projesi EVvel İStanbul,3. köprüden 3. havalimanına, Kanal İstanbul’dan Kuzey Marmara Otoyol Projesi’ne kadar dev projelere ev sahipliği yapan İstanbul Başakşehir’de yükseliyor. Başakşehir’de şehir meydanı ve şehir parkına komşu projeSağlık Kent’e 1 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. 40 bin metrekare arsa alanına sahip proje 678 konut ve 10 ticari üniteden oluşuyor. Mahalle kültürünün yeniden canladırılmasının hedeflendiği projede eski mahalle hayatını hatırlayan sokaklar, meydanlar, yeşil alanlar ve dükkanlar yer alacak. Projede küçük aileler için 1+1’den başlayan daire seçenekleri, büyük aileler için 5+1’e kadar uzanıyor. Daire büyüklükleri ise 62 metrekare ile 223 metrekare arasında değişiyor. Evvel İstanbul’daki evler büyük balkonları, terasları ve yüksek tavanlarıyla dikkat çekiyor. Yeni İstanbul’un merkezi olarak kabul edilen Başakşehir’de, şehir meydanının hemen bitiminde 372 bin metrekare büyüklüğünde bir şehir parkı da yapılacak. Bu parkta, yürüyüş ve bisiklet yolları, spor ve dinlenme alanları ve ticari üniteler yer alacak. Başakşehir, bir şehir meydanına da ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Planlı bir şehir meydanı olarak inşa edilecek meydan altyapı ve ulaşım ağı ile 2016 yılında tamamlanacak. Bölge için önemli diğer bir proje olan İkitelli’, Olimpiyat Stadı’nın kuzeydoğusunda yer alan Sağlık Kent’te, onkolojiden çocuğa, kadın doğumdan, kalp damar hastalıklarına, fizik tedaviden nörolojiye kadar 8 önemli branşta hastane yer alacak.

Kale'nin Yüzde 90'ını Tamamladı
İstanbul Topkapı’da Artaş İnşaat tarafından Avrupa Konutları markası ile inşa edilen ‘Avrupa Konutları Kale’de inşa çalışmaları devam ediyor. Avrupa Konutları markası ise 11 bin konut üreten Artaş İnşaat yeni projesi için Topkapı’da, E5 Karayolu’nun yanını seçti. Kaba inşaatın yüzde 90’ının tamamlandığı projede, blokların büyük kısmında ince işçilik de başladı. Büyüklükleri 77 ile 210 metrekare arasında değişen 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1dairelerin yer aldığı projede konut fiyatları 632 bin TL’den başlıyor.

Kale Endüstri Holding’in Topkapı’daki arsası üzerinde, Artaş İnşaat imzasıyla yükselen proje 650 milyon TL’lik yatırımla hayata geçiriliyor. Şehir içi ulaşım açısından avantaja sahip bir lokasyonda konumlanan proje, metrobüs ve tramvay duraklarına yürüme mesafesinde bulunuyor. Proje, 599 daire, 30 mağaza ve 52 ofis yer alıyor. 37 bin metrekare arsa üzerinde konumlandırılan Avrupa Konutları Kale’de, konut bloklarına 88 bin 700 metrekare, ticari alanlara ise 21 bin 300 metrekare ayrıldı. E5 Karayolu üzerinde yer alan proje, az katlı yapısı ve peyzaj alanlarıyla dikkat çekiyor.

Projedeki konutların yüzde 68’inin satıldığını belirten Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, “Artaş olarak tüm projelerinde bizden konut alan kiracıları düşünerek erken teslime çabalıyoruz. Avrupa Konutları Kale’de teslim tarihini Temmuz 2016 olarak açıkladık. Ancak bu tarihi en az 3 ay öne çekmek için çalışıyoruz” dedi.

Spor merkezi, sauna, buhar odası, Türk Hamamı, 2 kapalı yüzme havuzu ve açık spor alanları ile konutlara ait 1.350 araçlık kapalı otoparka sahip projede, 30 date mağaza da bulunacak. Bu mağazalar hem proje sakinlerine hem de bölge halkına hizmet verecek.

İlandır.

Haberle ilgili daha fazlası: