Aman dikkat! Bir garip ‘son gün’ mesajı

Son dönemlerde cep telefonlarına “Son gün” başlığıyla gönderilen bir SMS mesajı, akıllarda soru işareti oluşmasına yol açıyor.

Haberin Devamı

Belirli aralıklarla gönderilen bu mesajlarda, cep telefonu abonelerine ya düzenli olarak kredi kartı ödemesinde bulunmalarından ya da yaptıkları giyim ve market alışverişlerinden ötürü kazanılan 200 TL’lik kumbara paraların aktifleştirilmesi gerektiği uyarısında bulunuluyor.
Kazanılan kumbara paraların aktifleştirilmesi için SMS mesajlarında yer alan numaralar arandığında, aktifleştirme işlemini TL dünyası adlı bir kuruluşun gerçekleştirdiği öğreniliyor. Bu kuruluş, aralarında CarrefourSa ve TeknoSa’nın da bulunduğu birçok perakende şirketi ve bankayla anlaşmaları olduğunu, bu anlaşmaların sonucunda da abonelerin bu şirketlerde yapmış oldukları alışveriş ve düzenli olarak ödedikleri kredi kartı borçlarından ötürü kazandıkları kumbara paralarının, cep telefonu abenelerinin hatlarına aktarılma işlemini gerçekleştirdiklerini savunuyor.

ORTAK HAVUZDA BİRİKİYORMUŞ

Bunun da faturalı hatlarda 500 dakika, faturasız hatlarda da 200 TL olduğunu belirtiyorlar. Bu kontör ve dakikaların hangi mağazadan yapılan alışverişten ya da kredi kartından kazanıldığı ise söylenmiyor. “ortak havuz var. Göremiyoruz” diyorlar.
Geri aramalara verilen yanıtlarda, kazanılan kontörlerin aktifleştirilmesi için abonelerden herhangi bir ek ücret talep edilmediği ve geri aramaların bedelinin de sadece abonenin tarifesi üzerinden dakika ücreti olarak faturalandırıldığına vurgu yapılıyor. Ayrıca, TL dünyası adlı kuruluşun yasal olarak faaliyet gösterdiği de savunuluyor.

ANLAŞMAMIZ YOK

Ancak, anlaşmaları olduğunu iddia ettikleri şirketlerden TeknoSa ve CarrefourSa, TL Dünyası adlı şirketle hiç bir bağlantıları olmadığını söylüyor. CarrefourSa’dan yapılan açıklamada, “Adı geçen kuruluşla hiç bir bağlantımız ve işbirliğimiz yok. Ayrıca, müşterilerimize yönelik yaptıkları alışverişlere karşılık kontör ya da dakika kazandırmaya yönelik herhangi bir kampanyamız da bulunmuyor” denildi. Ayrıca, benzer bir açıklama da TeknoSa’dan yapıldı. TeknoSa’da, TL Dünyası adlı şirketle herhangi bir anlaşmalarının olmadığı, hediye kontör uygulamalarının da bulunmadığını açıkladı.

İNCELEME BAŞLATILDI

TL Dünyası adlı kuruluşun işbirliği yaptıklarını savunduğu GSM operatörü kuruluşların yetkilileri de, toplu SMS mesajlarının gönderimi için hat tahsis edilmesi gerektiğine dikkat çekilerek, “Yasa gereği, hat talep eden kuruluşlarla da ayrı ayrı sözleşme yapılıyor. Bu kuruluşlar arasında söz konusu şirket ve bu şirketin bağlı olduğu grup, bulunmuyor. Ayrıca, Son gün başlığıyla cep telefonu abonelerine gönderilen mesajların da, yapılan incelemeler sonucunda toplu mesaj gönderimine uygun hatlar olmadığı görülüyor. Yasal düzenleme gereği, GSM operatörü kuruluşlarla anlaşması olmadığı için bu şirketin GSM alt yapılarını kullanmaları ve abonelerin hatlarına dakika ya da kontör aktarmaları da söz konusu olamaz. Bu nedenle, konuyu dolandırıcılık şüphesiyle incelemeye aldık” dediler.

MESAJLARDA NE DENİYOR

TL Dünyası adlı kuruluşun Vodafone, Avea ve Türkcell abonelerinin cep telefonlarına “Son gün” başlığıyla iki farklı versiyonda mesajlar gönderiyor. Bu mesajlarda ya “kredi kartı alışverişlerinizden” ya da “düzenli kredi kartı ödemelerinizden dolayı hattınıza tanımlanan 200 TL kontör para hediyenizi aktifleştirmek için hemen arayın” deniliyor. Bu yolla cep telefonu abonelerinin verilen numaraları geri aramaları sağlanıyor. Bundan sonrası ise henüz bilinmiyor. Bilmecenin sonucu ise yapılan soruşturmalardan sonra ortaya çıkacak.

Yazarın Tüm Yazıları