Altın baharat

Kendi ağırlığının 100. bin katı kadar ağırlığı boyayabiliyor.

Kilosu yaklaşık 10 milyar lira değerinde. Yurtdışına satıldığında bu fiyat ikiye ya da üçe katlanıyor. Evet evet safrandan bahsediyorum. Bir baharat çeşidi olarak gıda sektörü hariç boya, ilaç, parfüm yapımı gibi çok çeşitli alanlarda kullanılabiliyor. Öylesine kuvvetli bir boya ki renk verdiği kilimler asla solmuyor. Bütün bu özelliklerine bakmaya kalktığında insanın aklına safranın ekiminin çok yaygın olduğu geliyor doğal olarak. Üstelik ülkemizde Akdeniz Bölgesi’nin bazı bölümleri hariç hemen bütün yörelerde ekilmesi için gerekli toprak türü varken. Ama işin aslı pek öyle değil. 1920’lerde ülkemizde yapılan safran ekimi 600 kiloya kadar yükselmişken bu sayı günümüzde 40 kiloya kadar düşmüş durumda. Son yıllarda safran ekimi için özendirici projeler geliştirilmeye başlandı. Bu kadar geniş bir kullanım alanına sahip ve aynı zamanda bu kadar değerli olan bir bitkinin ekiminin her geçen yıl artması için konuyla ilgili planlı, destekleyici ve bilinçlendirici çalışmalar yapılması dileğiyle.

Arnavut ciğeri

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 500 gr dana ciğeri

(kuşbaşı formunda doğranmış olmalı)

á 4-5 yemek kaşığı un

á 1 çay kaşığı kimyon

á 1/2 çay kaşığı karabiber

á 2 çay kaşığı tuz

Kızartmak için;


á 1 su bardağı sıvıyağ

Salata için;

á 2-3 adet orta boy kuru soğan

á 3 demet maydanoz

á 1 tatlı kaşığı sumak, kırmızı toz biber

á 1 adet limonun suyu

á 2 çay kaşığı tuz

Kuşbaşı doğranmış, sinir ve yağları iyice temizlenmiş ciğerleri yıkayıp süzgece koyarak iyice süzün. Diğer taraftan, unu geniş bir tabağa koyup üzerine karabiber ve kimyonu ekleyin. Malzemeleri iyice karıştırın. Ciğerleri bu unlu karışıma iyice bulayın. Diğer taraftan, sıvıyağı derin bir tavada kızdırın. Ciğerleri tavaya aktarıp kızgın yağda karıştırarak 3-4 dakika kızartın. Kızarttığınız ciğerleri kevgir yardımıyla bir tabağa alıp üzerine tuz serpiştirin. Salatayı hazırlamak için, soğanları soyup yarımay şeklinde doğrayın. Üzerine toz biber, sumak ve tuzu serpip iyice ovun. İnce kıyılmış maydanozu ve limon suyunu ilave edip karıştırın. Sıcak haldeki ciğerlerle birlikte servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları