Aile uyanık olursa inmemiş testis erken yakalanır

İnmemiş testis, testisin torbaya tamamen inmemesi olarak bilinir.

Testislerin karın içinden torbaya inişi, gubernakulum denen bağın testisi aşağıya çekişi, testisi aşağıya doğru iten karın içi basıncı, ilgili sinir ve bazı hormonal ve mekanik etkiler arasındaki etkileşimin sonucunda gerçekleşir. İnmemiş testislerin en sık görüldüğü yerler, kasık, karın içi ve kasık-torba arası bölgedir.

Sık görülen bir sorun mudur?

İnmemiş testis görülme sıklığı normal doğan bebeklerde yüzde 3-5. Prematüre bebeklerde bu sıklık yüzde 9-30’a olarak yükselmektedir. Çift taraflı inmemiş testis görülme sıklığı ise yüzde 15. Bu oran ikiz gebelik, düşük doğum ağırlığı ve prematürelerde artıyor.

Aileler anlayabilir mi?

Çocukların bezlerini değiştirirken veya yıkanma sırasında, genital bölgeleri dış görünüş olarak normal gözükse bile aileler elleriyle torbanın içinde testislerin her ikisinin de varlığını hissetmelidirler. Şüphe halinde üroloğa başvurmalılar.

İnmemiş testisle karıştırılan sorunlar var mı?

İnmemiş testis ile en çok karışan durumlardan biri retraktil (inip-çıkan) testisler. Genellikle 1-10 yaşlarındaki çocuklarda bulunur. Bu çocuklarda testisler normal inişini tamamlamıştır. Muayene sırasında, üşüme veya korkma halinde testisler kasık kanalına doğru hareket ederler. Bu testisler inmemiş sayılmazlar. Ancak inmemiş testis durumu veya şüphesi özellikle bir testiste ise beklenmeden ürolojik muayene yaptırılmalı.

İnmemiş testis kendiliğinden düzelir mi?

Zamanında doğanların yüzde 74’ü ve prematüre bebeklerin yüzde 95’inde yaşamın ilk yıllarında (genellikle ilk 3 ay içinde) testisler kendiliğinden inecektir. Bu nedenle ürolojik muayene olunması ve gerekiyorsa doktor kontrolünde beklemek gerekir.

Neden önemsenmeli?

İnmemiş testisler iki önemli sorun oluşturabilir. Kısırlık ve kanserleşme riski. Normal yerinde olmayan testislerde bu sorunlar görülebileceği gibi zamanında tedavisi (hormonal veya cerrahi) yapılan çocuklarda dahi bu riskler yok olmaz. İnmemiş testisi olup ameliyat (erken ya da geç) olanların tümörleşme riski açısından bazı araştırmalara göre 32-35’li yaşlara kadar kan testleriyle yıllık kontrolleri yapılmalı.

Yine ameliyat olanların testislerini aralıklı olarak muayene etmeleri, anormal büyüme veya sertlik fark ettiklerinde ise ürologa danışmaları gerekir. Tümörleşme riski normal testise göre 4-10 kat daha yüksektir. Testisin ameliyatla indirilmesi, kanser gelişme riskini azaltır. Buna karşılık testisin inmiş olması, tümör geliştiğinde erken saptanmasına yardımcı olur.

Nasıl tedavi edilir?

İnmemiş testislerin tedavisinde cerrahi olarak en sık kullanılan yöntem orşiopeksi denen uygulamadır. Erken ameliyat yapılan testislerde yetişkinlikte doğurganlık oranı yüzde 50-60’dır. İnmemiş testiste cerrahi tedavi doğurganlık şansını arttırmak için yapılır. Orşiopeksi ile başarı oranı yüzde 98’dir. İnmemiş testislerin tedavisinde en ideal zaman 1-2 yaştır. Hormon tedavisi de uygulanır. Genellikle 6 aylıktan büyük bebeklerde hormonal tedaviye başlanabilir. Başarı oranları yüzde 6-70 arasında değişiyor.
Yazarın Tüm Yazıları