Aile bütünlüğü önem kazanacak

Günün ilk yarısı Yengeç burcunda dolaşan Ay öğleden sonra Aslan burcuna girecek.

Sabahın erken saatlerinde Satürn’ü tetikleyecek ve geçmişe ait duygular uyandıracak. Vatanseverlik duygularının canlanacağı ve atalar, dedeler, kökler, aile bütünlüğü ve aile bireylerinin önem kazanacağını işaret eden gökyüzünün bu konumu aynı zamanda bazı geçmişten gelen ve bir türlü vazgeçmek istediğiniz halde bırakamadığınız alışkanlıklardan kurtulmak için kuvvetli duygular uyandıracak.

KİTAPLAR

1912 yılında yayınlanmış olan Kybalion adlı kitap, Antik Mısır ve Yunan Hermetik felsefesini sade bir dille anlattığı için önemli olduğu söylenebilir. Özellikle Okultizm (Gizli bilimler)’i merak edenler için bir başlangıç kitabı sayılabileceği söyleniyorsa da sadece merak edenlerin anlayabileceği türden bir kitap olmadığını hemen belirtmeliyim. Yani spritüalizm ve çeşitli felsefeleri merak etmiş, araştırmış ve bu bilgilerin üzerine gizli bilimleri merak etmeye başlayanlar için bir başlangıç kitabı olabilir.

Prensipler, evrensel yasalar ve yapılan açıklamalar son derece düşündürücü ve kitap bir çeşit ders kitabı tarzında yazılmış. Yazıldığı yıllarda yazarları bilinmediği ve kendilerine ‘üç inisiye’ adını vererek yazdıkları için gizemli bir etki uyandırmışsa da sonradan yazarları ortaya çıkarılınca kitabın büyüsü bozulmuş. Fakat kadim bilgiler ve ezoterik öğretilere ilgi duyuyorsanız, kütüphanenizde bulunması gereken bir kitap olduğunu söylemeliyim. ‘Hermes Yayınları’ndan çıkan ‘Kybalion’ Murat Sağlam tarafından tercüme edilmiş. Rahat okunuyor. Okurken hem keyif alıyor, hem de düşünüyorsunuz.

KYBALİON

Beş yıllık araştırmalarının sonucunda hazırladığı ‘Şamanizm’ adlı kitap için ‘Mircea Eliade’ şunları söylüyor; ‘Şamanizmi bir dinler tarihçisi olarak ele almağa, anlamağa ve anlatmağa çalıştık. Şamanizme ruhbilimci olarak yaklaşan kişi, onu herşeyden önce bunalım, hatta gerileme içindeki bir psykhe’nin (ruhun) kendini dışa vurması olarak tanımlamağa eğilim gösterecek; onu kimi norm-dışı sapkın psişik davranışlarla karşılaştırmak ya da histeri veya saraya benzer ruh hastalıkları arasında saymaktan geri kalmayacaktır.

Şamanizmin herhangi bir ruh hastalığı ile özdeşleştirilmesinin neden bize kabul edilemez göründüğünü kitabın ilerleyen sayfalarında anlatacağız.’

Kitabın önsözünden aldığım bu açıklama bence çok önemli. Daha da önemlisi dinler, kültürler ve farklı uygulamaları merak edenler, anlamak isteyenler için bu kitap çok değerli bir eser. Özellikle şamanizmi bir ‘dinler tarihi’ çerçevesi içinde incelenmiş olması açısından önemli. Anlatımı rahat ve okunması kolay olan kitap ‘İsmet Berkan’ tarafından çevrilmiş ve ‘İmge Yayınevi’ tarafından yayınlanmıştır.

ŞAMANİZM
Yazarın Tüm Yazıları