112'ye asılsız ihbara "tek numaralı" çözüm

Ülkemizde acil bir sağlık sorunu yaşayanlar telefonlarıyla 112'yi, yangın ihbarı yapacak olanlar 110'u arıyor.

Haberin Devamı

İnsanın en telaşlı olduğu anda bu numaraları hatırlayıp araması zor. Veya en büyük problem asılsız ihbarlar. TV’de yayınlanan kamu spotunu hatırlayın. İnsanlar neler için arıyor bu merkezleri.

İşte bu nedenle acil çağrı hatlarının tek numarada toplanması planlanmıştı. O plan çerçevesinde pilot il seçilen Manisa’da yapılan çalışmalarda olumlu sonuçlar alınmış.

Manisa'da ambulans ve itfaiye ihbar hatlarının 112 altında toplanması sonucu toplam ihbar sayısı yarı yarıya düşerken, müdahale edilen olay sayısı ise aynı kalmış.

Haberin Devamı

Manisa İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Bekir Şen, AA muhabiri Turgut Duyar’a "Tek numara sayesinde birimlerin iş yükünü önemli ölçüde azalttık, zaman kaybını en aza indirdik. Bu sistemle ambulans ve itfaiye artık gerçek vakalarla uğraşıyor" demiş.

Çalışmalar kapsamında 112 Acil Çağrı Merkezi'nin eksiklerinin giderilmiş. Nisan ayında itfaiye teşkilatı, mayıs ayında da acil sağlık ihbarları sisteme alınmış.

Çalışma etaplar halinde gerçekleştirilecekmiş.

1 Ağustos 2016'da 6 kurum tek numarada birleşecekmiş.

Böylelikle 112 arandığı zaman polis, jandarma, itfaiye, orman ve AFAD ile ilgili tüm kurumlara ihbar yapılabilecekmiş.

Bekir Şen, Manisa’da kısa sürede uyum sağlanan sistemin en olumlu sonucunun asılsız ihbar konusunda görüldüğüne dikkati çekmiş.

Sistem kurulmadan önce 112'ye günlük ortalama 6 bin çağrı geliyormuş.

Haberin Devamı

Müdahale edilen vaka sayısı 270-300 arasıymış.

Tek numara sayesinde ihbar sayısı 3 bin 500'e düşmüş.

Müdahale sayısı ise aynı kalmış.

İtfaiyeye eskiden 250-300 arası ihbar geliyormuş. Şimdi bu sayı 50'ye düşmüş.

İhbarı karşılayan ekibin asılsız ihbarları ayıkladığını, gerçek ihbarların ilgili birimlere yönlendirildiğini dile getiren Şen şöyle diyor:

"Bu sistemle ambulans ve itfaiye artık gerçek vakalarla uğraşıyor. Burayı arayan kişinin numarası ekrana çıkıyor. Nereden aradığı ve adresi gözüküyor. Sabit telefondan arıyorsa nokta adres çıkıyor. GSM operatörlerinden birinden arıyorsa çok az bir yanılma payı ile yerini tespit edebiliyoruz, konuşma kesildiğinde de ulaşabiliyoruz."

* * *

Haberin Devamı

Uygulamanın en kısa sürede tüm illerde devreye girmesini bekliyoruz.

Leblebilik nohutun ıslahı için

nükleer teknik kullanılacak

Denizli Ticaret Borsası iri taneli, kolay soyulabilen, işlem görmeye dayanıklı, yüksek verimli leblebilik nohut ıslahı projesini hayata geçirmiş.

DHA muhabiri Osman Nuri Boyacı’nın haberine göre, proje sekiz yıl sürecekmiş.

Bu projeyle nükleer teknikle leblebilik nohutun ıslah edilerek üretimi hedefleniyormuş.

Borsa, Türkiye'de leblebi üretiminde ilk sırada yer alan Denizli'de leblebilik nohutun ıslah edilmesi için Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde bulunan Nükleer Teknikler Bölümü Tarım Birimi ile çalışma yapacakmış.

Haberin Devamı

Proje için kurulan ekip ilk olarak nohut ekim alanlarında incelemelerde bulunmuş.

Uzmanlar önce leblebi sektörü tarafından talep edilen nohut çeşitlerinin bulundukları ekolojilerdeki durumu ve performansını inceleyerek, projede kullanılacak kriterleri belirlemiş.

Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, nohut çeşitlerinin zaman içerisinde hastalıklar nedeniyle gen erozyonuna uğrayarak dejenere olduğunu söylemiş ve eklemiş:

"Bu nedenle leblebi sektörü ihtiyacı olan kaliteli nohuda ulaşmakta ciddi sıkıntılar yaşamaktadır.

Biz de Türkiye'nin en fazla leblebi üretimi yapan kentinin Ticaret Borsası olarak leblebilik nohut üretiminin ıslah edilmesi için proje geliştirdik.

Haberin Devamı

Projeyi Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile birlikte yürüteceğiz.

160 bin lira bütçeli projeyle sektörün ihtiyacı olan iri taneli, kolay soyulabilen, işlem görmeye dayanıklı, yüksek verimli ve antraknoz hastalığına dayanıklı leblebilik nohut çeşitlerinin geliştirilmesini hedefliyoruz."

Başkan Tefenlili, projenin bundan sonraki aşamasında, bölgenin nohut çeşitlerinin mutasyon ıslah çalışmaları kullanılarak geliştirileceğini, laboratuvar çalışmalarının Nükleer Teknikler Bölümü'nde tarla çalışmalarının ise Tavas ilçesinde yürütüleceğini bildirmiş.

* * *

Çorumlu leblebicilere duyurulur.

Bir de leblebi yerken aklınıza bu çalışma gelsin…

Dünyanın göç eden tek boz

ayıları Sarıkamış'ta keşfedildi

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde bazı boz ayılara uydu vericisi takılarak yapılan araştırma, dünya literatüründe göç eden ilk boz ayı popülasyonunu ortaya çıkarmış.

KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç Dr. Çağan Şekercioğlu liderliğinde yürütülen projeye, Zürih, Kafkas, Zagreb ve Boğaziçi üniversitelerinden araştırmacıların katılıyormuş.

Şekercioğlu şöyle diyor:

250 KİLOMETRELİK YOK

"Uydu vericileriyle takip ettiğimiz boz ayıların sonbaharda Sarıkamış'tan Şavşat'a göç ettiklerini, Şavşat'ın verimli ormanlarında meyvelerle ve meşe palamutlarıyla beslenen ayıların yağ depolayıp Sarıkamış'a dönüp kış uykusuna yattıklarını tespit ettik.

Bu, 250 kilometrelik bir gidiş dönüş göçü demek.

Bir boz ayı için etkileyici bir rakam.

Yapılan geniş çaplı araştırmalarda dünyada daha önce tespit edilmiş göç eden bir boz ayı popülasyonuna rastlayamadık.

Yani bunlar dünyanın bilinen ilk göçmen boz ayıları. Bu da Sarıkamış'a, Kars'a, Türkiye'ye nasip oldu."

* * *

Boz ayıların göçünü ortaya koyan araştırmanın bilimsel makalesi, İngiltere'de Journal of Zoology'de yayımlanmış.

* * *

Çevre ve doğa için çalışanların emeğine saygı duyuyorum.

İyi ki varlar…

* * *

Herkesin, her zaman iyi haberler alması dileğiyle…

Yazarın Tüm Yazıları