10.60'tan 9.78'e

GEÇEN hafta 9.78'lik mükemmel bir derece ile 100 metre erkeklerde dünya rekoru kıran Tim Montgomery, bir çok ABD'li atlet gibi spora beyzbol ve Amerikan futbolu ile başladı.

Ancak geçirdiği sakatlık sonrası atletizme yöneldi. 1994'te 9.96 ile kırdığı gençler dünya rekoru, pistin 3.7 santim kısa olduğu gerekçesiyle geçersiz sayılan Montgomery, sürekli kendini geliştirdi. 1995'te 10.60 koştu, 1996'da bunu 10.08'e taşıdı. 1998'de 10.00'lık derece yapan Montgomery, geçen yıl Bislett Oyunları'nda 9.84'le dünyada 3. en iyi zamanı gerçekleştirirken, geçen haftaki rekorun da haberini veriyordu.

Bir kızı olan 27 yaşındaki Montgomery, bir süredir bayanlar 100 metrenin kraliçesi Marion Jones ile birlikte yaşıyor. İkili arasındaki aşk Avrupa turları sırasında filizlendi. İkisi de kollarına birbirlerinin isimlerinin yer aldığı döğmeler yaptırdı. Montgomery ile Jones'un birlikteliklerine de vesile olan ortak noktaları çok. Jones da atletizme basketboldan gelmişti. Bugün Nike'ın sponsorluğunda iki atleti de antrenör Trevor Graham çalıştırıyor. Haftada 6 gün yoğun bir çalışma programı uygulayan Montgomery, ‘‘Graham ve Jones benim yaşamıma ve idmanlarıma disiplin getirdi’’ diyor.

Atina'da gemili çözüm

ATİNA
2004 Olimpiyatı Organizasyon Komitesi bir yandan hazırlıklardaki aksaklıkları gidermek, bir yandan da konaklama sorununu çözmekle boğuşuyor. Komitenin, IOC yetkilileri, misafirler, önemli iş ve spor adamları ile oyunlar organizatörleri için 20.000 lüks odaya ihtiyacı var. Bu odaları sağlayabilmek için çırpınan komite, Pire limanına 7 gemi bağlama kararı aldı. Yetkililer, 7 gemideki 6.640 oda ile 13.280 kişinin ağırlanabileceğini, böylece sorunun bir kısmının çözüme kavuştuğunu belirtiyor.

Koltuk sevdası

TÜRKİYE
'de seçim söz konusu oldu mu, her şey toz dumandır. Sporumuz da bundan nasibini alır. Federasyon başkanları siyasete soyunur. Tıpkı geçen ay Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Yurdadön'de olduğu gibi.

Siyasete atılmak bir tercih meselesidir. Herkesin de hakkı vardır. Ancak siz herşeyinizi verdiğinizi söylediğiniz atletleri milletvekili adaylığınız için Avrupa Şampiyonası'nda yalnız bırakıp apar topar ülkeye dönerseniz bu pek kibar karşılanmaz. Hadi bunun etikliğini bir kenara bırakın... Peki milletvekili listelerine giremeyince yeniden federasyonun başına dönme girişimlerine ne demeli?

Sayın Yurdadön, Atletizm Federasyonu Başkanlığı koltuğu yap boz tahtası değil. Türk atletizminin tutulduğu her rüzgarda uçup giden değil, kalıcı başkana ihtiyacı var.

F-1'in en yaşlı şampiyonu

FORMULA 1
'de dünya şampiyonu Alman Michael Schumacher bu sezon bir çok rekoru kırdı, ancak bir unvan var ki yanına yaklaşması pek kolay değil. O da en yaşlı dünya şampiyonluğu. İtalyan asıllı Arjantinli Juan Manuel Fangio, son dünya şampiyonluğunu 4 Ağustos 1957'de Monaco'da kazandı. 46 yaş 41 günlükken elde ettiği bu unvan Fangio'yu en yaşlı Formula 1 Dünya Şampiyonu yaptı. Arjantinli ünlü pilot 17 Temmuz 1995'te öldü.
Yazarın Tüm Yazıları