İsmet Berkan

Tosun Hoca’nın kulakları çınlıyor mudur?

23 Ağustos 2016
ARALIK 2014. Sabah vakti, bu yılın başında kaybettiğimiz Prof. Dr. Tosun Terzioğlu aradı.

Hiç lafı uzatmadan, “Bugün ne olacak biliyor musun?” dedi. Hayır, bilmiyordum. “Bizim Sabancı Üniversitesi’nde önemli bir temel atma töreni var; Kompozit Malzemeler Mükemmeliyet Merkezi kuruyoruz, onun temeli atılacak.”

 

Ben sessizce dinleyince o devam etti: “Sabancı Holding bünyesinde Kordsa diye bir şirket var, sen bunun hikâyesini biliyor musun?” Hayır, onu da bilmiyordum. Tosun Bey anlattı:

 

‘BİZ YAPARIZ’ DİYEN MÜHENDİSLER

 

“Sabancı, DuPont ile ortak kort bezi üreten bir fabrika kuracak, işte ortaklık görüşmeleri yapılmış, neredeyse her şey hazır ama son dakikada DuPont Hindistan’da galiba aynı işi yapan bir fabrika ve şirketi satın alıyor, Sabancı’ya da ‘Kusura bakmayın biz yokuz’ diyorlar. Bunu duyan Sakıp Bey yıkılıyor, onca yılın hazırlığı heba olacak vs. Derken bir grup mühendis geliyor, ‘Efendim’ diyorlar, ‘Bizim DuPont’a ihtiyacımız yok, biz yaparız kort bezini...’ Ve Kordsa böyle başlıyor. Daha temelinde Türk mühendislerinin tasarımı ve inovasyonu olan, katma değeri yüksek bir şirket olarak...”

 

Yazının Devamını Oku

Bir FETÖ okulu hikâyesi ve kurunun yanındaki yaşlar...

19 Ağustos 2016
YANLIŞ hatırlamıyorsam 2008 veya 2009’du.

O zamanlar Radikal gazetesinde çalışıyordum, bir okuyucumun gönderdiği bir mail ilgimi çekti.

 

Okuyucum eşiyle yeni boşanmıştı, ortak çocuklarını o güne kadar okuduğu özel okuldan almak ve daha ekonomik bir okula göndermek zorunda kalmışlardı.

 

Fakat birkaç ay önce, çocuklarının yeni okulu için arkadaş çevresinde ‘O okul Fetullahçıların’ dendiğini duymuştu. Sonra benzer bir ima Hürriyet’in eğitim sayfasında da çıkınca dayanamamış bana mektup yazmıştı.

 

“Çocuğum ömrü boyunca Fetullahçı okuldan mezun oldu damgasını taşısın istemem” diyordu ama bir yandan da okuldan ne kadar memnun olduğunu anlatıyordu. Okulda tavus kuşları geziyordu, İngilizce eğitim çok iyiydi, çocuğuna dinle ilgili herhangi bir telkin yapılmamıştı vs. Ve tabii okulun fiyatı da çok uygundu.

 

Yazının Devamını Oku

‘Bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları...’

18 Ağustos 2016
HÜKÜMET ve Cumhurbaşkanı, Askeri Liselere Giriş Sınavı ALS’de kopya çekildiğine kanaat getirmiş durumda.

Bu kanaatin sebebi de, Yüksek Öğretim Kurulu YÖK bünyesinde hazırlanan bir rapor ve sunum.

 

Buna göre, ALS’nin ÖSYM tarafından yapılmaya başlandığı yıl olan 2000’den 2013’e kadar geçen 13 yılda sınav sorularının tamamı veya bir bölümü çalındı, bazı adaylara verildi ve bu adayların bu yolla sınavı kazanıp askeri liselere girmesi sağlandı.

 

Bu kuvvetli iddiaya ilişkin rakamları, özellikle matematik testinde alınan sonuçları iki gün önceki yazımda yayınladım. Tablo, YÖK bünyesinde hazırlanan o sunumdan alınmıştı.

 

Tek başına tabloya ve matematik sınavında sorulan 30 sorunun 30’una birden doğru cevap verenlerin sayısına bakıldığında, başka herhangi bir kanıta gerek olmaksızın şüphelenmek gerekiyordu. Özellikle 30’da 30 bilenlerin sayısının askeri lise kontenjanından bile fazla olduğu 2010 sınav sonucunu görünce.

 

Yazının Devamını Oku

Türk ordusu böyle ele geçti

16 Ağustos 2016
HÜKÜMET, 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrası radikal bir karar alarak bütün askeri liseleri kapattı.

O günden beri bu okulların kapatılmasının doğru karar olup olmadığı tartışılıyor, özellikle bazı eski Genelkurmay başkanları kararın yanlışlığını savunuyor, toplumda bazı kesimler bu okulların bir geleneği temsil ettiğinden hareketle okulların açılmasını istiyor vs.

 

Ancak bütün bu tartışmalar yapılırken okulların kapatılması kararının arkasındaki mantık ve bu kararda etkili olan veriler konusunda Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın yaptığı bazı açıklamalar dışında fazla bir haber çıkmadı.

 

Bu satırların yazarı, askeri liselerin kapatılmasında YÖK bünyesinde yapılan bir çalışmanın etkili olduğunu öğrendi. Bu çalışma, 2000 yılından beri yine YÖK’e bağlı bir kuruluş olan ÖSYM tarafından düzenlenen Askeri Liseler Giriş Sınavı’nda (ALS) nasıl kopya çekildiğini rakamlarıyla ortaya koyuyor.

 

YILDA 1.000 ÖĞRENCİ ALIYOR

 

Yazının Devamını Oku

FETÖ’nün insan kaynağı nasıl kurutulur?

12 Ağustos 2016
DİYECEKSİNİZ ki, “Hayır, kurutulamaz”. Doğrudur, her zaman inanan birileri çıkacak Fetullah Gülen’in mehdi olduğuna.

Ancak o birileri, Fetullah Gülen’in düne kadar erişebildiği kaynakla kıyaslandığında marjinal, hatta önemsiz kalacaktır.

 

Önemli olan, Gülen’in ve daha sonra ortaya çıkabilecek öteki ‘kurtarıcı’ların eline o kaynağı vermemek.

 

Fetullah Gülen’i ortaya çıkaran ve onu bugünkü fenomen haline getiren şey, bizim Cumhuriyetimizin hataları ve eksikleridir. Gülen örgütüne en büyük desteği vermekle haklı olarak suçlanan Adalet ve Kalkınma Partisi de aynı hataların ve eksiklerin bir ürünüdür.

 

Bu teşhisi cesaretle ve adam gibi koyabilmeliyiz.

 

Yazının Devamını Oku

Kuleli mi daha büyük tehdit, imam hatipler mi?

11 Ağustos 2016
BİR zamanlar Genelkurmay Başkanlığı, imam hatip liselerinin yarattığı tehditle meşguldü, sürekli birtakım rakamlar verilir ve gelecekte devletin her kademesine imam hatip mezunlarının geleceğini, bunu da laik rejime tehdit olduğunu ilan ederlerdi.

Bugün biliyoruz, bu istatistiklerin verildiği tarihten 7-8 yıl önceden itibaren Türkiye’nin bütün askeri liselerine Fetullahçılar yerleşmişti bile. Askeri okullar giriş sınavının sorularını çalmışlar, kendi ‘altın nesil’lerini askeri okullara silme sokmuşlardı.

 

ASKERİ EĞİTİM MÜKEMMEL Mİ?

 

28 Şubat döneminde toplum imam hatiplerle korkutulurken o ‘altın nesil’ de teğmen olarak harp okullarından mezun olmaktaydı.

 

Geçen gün bu köşede “Nasıl olur da koca general bu safsataya inanır?” diye sordum. Tam da beklediğim yerlerden, kişilerden beklediğim tepkiler geldi.

 

Yazının Devamını Oku

‘Nasıl olur da koca general bu safsataya inanır?’

9 Ağustos 2016
BUGÜNLERDE etrafımda en çok duyduğum soru bu.

Nasıl olur da general olmuş insanlar, peygamberle konuşma iddiasındaki bir insana kanar?

 

Nasıl olur da general olmuş insanlar, ceplerinde muska niyetine Fetullah Gülen tarafından okunmuş üflenmiş bir dolarlar taşır?

 

Nasıl olur da savaş uçağı/helikopteri pilotları Fetullah Gülen’in dikte ettirdiği ‘Cesaret duası’na ihtiyaç duyar?

 

Dikkat edin, burada inançtan, dinden, dindarlıktan söz etmiyoruz. Onun ötesine giden bir şeyden, Fetullah Gülen’e tapmaktan, onu kutsal bir kişi görmekten söz ediyoruz.

 

Yazının Devamını Oku

Kehanet çöktüğünde: 14 Ağustos’un sırrı...

5 Ağustos 2016
TARİH 20 Aralık 1954. Amerika’nın Chicago şehrinin dış mahallerinde yaşayan bir ev kadını olan Dorothy Martin o akşam fazlasıyla meşguldü.

Çünkü yıllardır oluşturduğu minik tarikatını o gece kendi evinde toplanmaya ikna etmişti. 50’ye yakın insan vardı evde; o gece yarısından sonra dünyanın ‘Clarion’ isimli gezegenden gelecek uzaylılarca yok edileceğine ve sadece kendilerinin kurtulacağına inanıyorlardı.

 

O yüzden varlarını yoklarını satmışlar, karı veya kocalarından boşanmışlar ve kendilerini o büyük geceye hazırlamışlardı.

 

Gece boyunca beklediler ama ne dünya yok oldu ne uzaylılar geldi. Ufaktan homurdanmalar başladı. O sırada Dorothy Martin mutfağa kapandı, biraz sonra yeniden salona geldiğinde yüzü gülüyordu.

 

“Clarionlularla yeniden konuştum” dedi memnuniyetsiz gruba, “Dünya’ya ve bize bir şans daha verdiler, şimdi çıkıp daha çok çalışmalı, daha çok insanı yok oluşun kaçınılmazlığına ikna edip kurtarmalı, kendi saflarımıza çekmeliyiz.”

 

Yazının Devamını Oku