Doğan Hızlan

Bursa Kitap Fuarı 21 yaşında

27 Şubat 2024
TÜYAP Fuarcılık tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile hazırlanan Bursa 21. Kitap Fuarı, 2-10 Mart tarihleri arasında Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Düzenlendiği ilk yıldan bugüne bölgenin kültürel yaşamına önemli katkılar sağlayan Bursa Kitap Fuarı bu yıl 300’e yakın yayınevi, marka ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenecek ve panel, söyleşi, şiir dinletisi ile çocuk etkinliklerinden oluşan 93 kültür etkinliğine ev sahipliği yapacak.

Bu sene edebiyat ve yayıncılık dünyasını bir araya getirecek olan fuara katılacak 500’e yakın şair ve yazarlardan bazıları:

Afşin Kum

Ahmet Ümit

Atilla Dorsay

Ayşe Kulin

Aytül Akal

Yazının Devamını Oku

Nâzım aramızda

25 Şubat 2024
Can Atilla’nın ‘Nâzım Aramızda’ albümü müzik gündemimdeydi.

Kapağından başlayacağım yazıma: Bir Nebil Özgentürk Belgeseli

ORİGİNAL SOUNDTRACK

Can Atilla 

Nâzım Aramızda

İç kapakta Nâzım Hikmet’in biyografisi yer alıyor. Yan sayfada fotoğraflar var, Nâzım’ın mezarının fotoğrafı da bunların arasında.

LP’deki parçalar:

A

Yazının Devamını Oku

Oğuz Atay’ı derinden yorumlamak

22 Şubat 2024
KENAN GÖÇER’in Oğuz Atay’ın kitabının kapağındaki yazısı, nitelik konusunda bize bilgi veriyor:

‘Sevgi–Para Geriliminde Atay’ın Sofrası ve Türkiye’nin Ruhu’na İzonomik ve Tinbilimsel Bir Yaklaşım.’

Kitabın başında iki alıntı:

“Dertsizlere benim sözüm

Benzer kaya yankısına”

Yunus Emre

“Yığınları ve onlarla aynı duyguların niteliği olanları, bu sayfaları okumaya davet etmiyorum.”

Spinoza

“Bu dünyada bir nesneye

Yazının Devamını Oku

Adnan Özyalçıner 90 yaşında

20 Şubat 2024
1950 kuşağının önemli yazarlarından Adnan Özyalçıner 90 yaşına bastı.

Yayıncısı Everest Yayınları ve arkadaşları onun için bir davet verdiler.

Adnan Özyalçıner, Türk edebiyatının öykü türünde zirvede olan adlarından biri.

Benim de dahil olduğum 1950 kuşağının bir ustası.

Bu kuşağın tek eleştirmeni ben olduğum için Ferit Edgü öykü yazarlarının kitaplarının 10. yıl baskıları için bir öneride bulunmuş, öykü türünün diğer ustaları da bu öneriyi onaylamışlardı.

On öykü kitabının da başına ortak bir giriş yazacaktım. Yazımın başlığı şu oldu:

Solistlerden Oluşan Bir Koro.’

Toplu eserlerin önemine değinirim sık sık. Çünkü bir edebiyatçı üzerine tam bir yargıya o zaman varabilirsiniz.

Yazının Devamını Oku

Müzik nedir

18 Şubat 2024
İyi bir dinleyicinin kitaplığında müzikle ilgili kitapların bulunması gerekir.

Bir müziği dinlerken ne düşünürüz, ne hissederiz? Hangi koşullarda o müzik bizi etkiler? Fırat Kutluk’un ‘Müzik Kendini Anlatır’ kitabı gerçekten de kendimize sorduğumuz, bilincimizde ya da bilinçaltımızda var olan soruları yanıtlıyor. Neden severiz, neden hüzünleniriz, neden coşarız? Farkında olmadığınız durumları aydınlatıyor Kutluk.

Beethoven’in 9. Senfonisi için verdiği örnek çok önemli bir tespit. Aynı duyguyu birçok dinleyici de Carmina Burana’da hisseder, onun metnini bilmediği halde coşkuya kapılır.

Fırat Kutluk, bu kitabında bir ölçüde dinleyici rehberi işlevini de üstlenmiş.

Bugün Fırat Kutluk’un ‘Müzik Kendini Anlatır’ının tanıtım metnini yazdım:

“Çoğu kez merak ederiz bir müziği işittiğimizde: ‘Ne anlatıyor bize?’ Hele de söz yoksa ya da sözleri bilmediğimiz bir dildeyse. Özellikle de Klasik Batı müziği dinliyorsak ipuçlarını izleyip, şifrelerini çözmek adeta bir göreve dönüşebilir. Besteci hangi duygular içindeydi, ne düşündü; bize anlatmak istediği ne?

Bazen de hiçbir şey düşünmeden elimizi ayağımızı ritme kaptırmış halde bulabiliyoruz kendimizi ya da ezgiye uyum gösterdiğimiz bir sallantı içinde. Beethoven’in 9. Senfonisi’nin son bölümünde koronun ne dediğini bilmesek de coşku seline kapılabiliyoruz. Dünyanın neresinde bestelenmiş olursa olsun bir türkü ya da bir baladın hüznüne eşlik ediverir buğulu gözler ve dudaklara asılı kalan yarım bir gülümseme.

Peki ne anladık? İyi bir müzik mi dinlemiş olduk; nitelikli, seçkin? Müziğin kötüsü hangisi peki? Rap mi, arabesk mi, operet mi? Rock müzik 80’lerde bitti de sonrakiler beceriksiz mi? Ozan geleneği yok oldu da türküler mi tükendi? İlkel halkların müziği ‘tam tam’dan ibaret de bu yüzden mi ‘ilkel’ oluyor, o müzik bir şey anlatmıyor mu?

Fırat Kutluk

Yazının Devamını Oku

Kentleri tanımak

16 Şubat 2024
Masamda duran bir kitap: ‘Ankara’nın Dünya Mirası- UNESCO Dünya Miras Alanları’

İngilizce ve Türkçe olarak iki dilde yayımlanmış.

Sunuş: Mansur Yavaş

UNESCO Türkiye Mili Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz’un önsözünden satırlar:

“Türkiye’nin Dünya Miras Listesi’nde 19’u kültürel ve 2’si de karma olmak üzere toplamda 21 miras alanı bulunmaktadır. 18 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla sözleşmeye taraf olan UNESCO üyesi 195 devlet arasında Türkiye listeye kayıtlı 21 miras alanıyla Dünya Miras Listesi’nde 15. sıradadır.

Ayrıca Türkiye’nin Dünya Geçici Miras Listesi’nde 75’i kültürel, 3’ü doğal ve 4’ü de karma toplamda 82 miras alanı bulunmaktadır.

Bunun ötesinde, Türkiye tarihi derinliği ve coğrafi özellikleriyle daha fazla mirasını Dünya Miras Listesi’ne kaydettirme potansiyeline sahiptir. Ne yazık ki sözleşmeye taraf olmada 11 yıl geç kalınması ve taraf olunan dönemde de kendisine tanınan kota ve kontenjanları uygun şekilde kullanmaması nedeniyle ilk sıralarda olması gereken listede 15. sırada yer alabilmiştir. 

- Başlarken

- Ankara Büyükşehir Belediyesi UNESCO Komisyonu’nun Çalışmaları Üzerine

Yazının Devamını Oku

Füruzan’ın ilk öyküsü nasıl yayımlandı

13 Şubat 2024
Yeni Gazete’nin kitap/sanat sayfasını yönetiyorum. Gazetenin binası Cağaloğlu’nda eski Hürriyet’in karşısındaki sokakta.

Bir gün gazetedeyken Füruzan’dan bir telefon geldi, çalışmalarını biliyordum. Bana bir öykü getireceğini söyledi. Sonraki günlerde gazeteye geldi ve bana‘Parasız Yatılı’yı teslim etti.

Ve bugün klasikler arasına giren öyküsü ilk kez Yeni Gazete’de bu şekilde yayımlandı.

Füruzan, o öyküyle yoksulun, unutulmuşların trajedisini doğal bir ustalıkla bize aktarıyor.

Ondan sonra dergi editörü olarak her öyküsünü, her kitabını okuyorum. Çünkü hepsinde insanın göremediğimiz, ortaya koyamadığımız bir yanını yazıyor.



Yazının Devamını Oku

‘Çiçekli Dağ Sokağı’nın piyanisti

11 Şubat 2024
Geçen hafta Judith Uluğ’un CD’lerini dinledim.

Hürriyet Gösteri’de öykü veya şiirin yanına bir fotoğraf ya da ressamların çizgisini koyardık. Zeyyat Selimoğlu’nun öyküsü için Heybeliada’ya gitmiştik, Ara Güler ile birlikte... Çiçekli Dağ Sokağı’nda oturuyordu. İşte o sokağın bir diğer sakini de belleğim beni yanıltmıyorsa piyanist Judith Uluğ’du. IBA’nın yayınladığı CD’lerin kapağı şöyle:

Judit Uluğ  Piano

Concert performances 1962 – 2006

Albümün ilk sayfasında çaldığı bestecilerin adları sıralınıyor:

- Albeniz

- Barbar

- Bartok

Yazının Devamını Oku