Selim ONAT
Türkiye’nin en iyi 10 otantik restoranı
Anadolu mutfağı çok renkli, zengin bir mozaiğe sahip. Damağınızda lezzet şöleni yaşatacak Çerkes, Rum, Ermeni, Boşnak ve Gürcü gibi onlarca çeşit mutfak var. Şanslıyız ki bir çoğu kendini korumuş. Bu lezzetleri tadacağınız adres çok fazla ancak alanında uzman jürimiz sizin için en iyilerini seçti...
JÜRİ: Mehmet Yaşin - Hürriyet Seyahat yazarı, Sahrap Soysal - Yemek programcısı, yazar, Refika Birgül - Yemek programcısı, Müge Akgün - Yeme-içme kültürü yazarı, Erdal İpekeşen - Doğan Burda Ankara Temsilcisi, Aynur Tartan - TV programcısı, gazeteci, Nilay Örnek - Gazeteci, Ufuk Kaan Altın - Gurme, gazeteci, Hülya Ekşigil - Yemek yazarı, Salih Seçkin Sevinç - Harbiyiyorum.com kurucusu
FICCIN / İSTANBUL - (ÇERKES MUTFAĞI) Çerkes mantısı (gabın), fıçÇın ve çerkes tavuğu gibi onlarca Kafkas yemeğini tadabileceğiniz bir mekân. Mehmet Yaşin, “Tadını uzun süre unutamayacağınız harika çerkez mantısı yapıyorlar” diyor. Mönüsü hamur işi ağırlıklı ama zengin et ve balık yemekleri de var. Kıymalı çerkes mantısı 18 TL. Beyoğlu, (0212) 243 83 53
THE GALATA HOUSE / İSTANBUL - (GÜRCÜ MUTFAĞI)Eskiden İngiliz karakolu olarak hizmet veren binada hizmet veren restoran mönüsünde başka lezzetler olsa da Gürcü mutfağıyla ünlü. Tarhunlu ve erik soslu kuzu haşlama ‘Çakapuli’yi mutlaka deneyin. Tatar ve Rus yemeklerini de tadabilirsiniz. Çakapuli 35 TL. Beyoğlu, (0212) 245 18 61
CERCİŞ MURAT KONAĞI / MARDİN (SÜRYANİ MUTFAĞI)Tarihi taş konakta uçsuzca uzanan Mezopotamya manzarasına karşı kim yemek yemek istemez? Tarçınlı, kuzu etli mahlepli pilav ve Süryanilerin 52 gün boyunca tuttukları orucun ardından yedikleri ilk etli yemek olan kitel raha’yı mutlaka tadın. Kuzu etli mahlepli pilav 25 TL. Artuklu, (0482) 213 68 41
TAAM UYGUR / ANKARA - (UYGUR MUTFAĞI)Uygur Türkü Havvagül Kadıoğlu’nun işlettiği mekânda 40’tan fazla Orta Asya lezzetini tadabilirsiniz. Erdal İpekeşen, “Lokantanın yıldızları çüçvere, suykaşi çorbaları, samsa böreği, Leğmeni denen makarnalar” diye söylüyor. Saray leğmeni 16 TL. Çankaya, (0312) 417 06 08
AYŞA BOŞNAK BÖREKÇİSİ / İZMİR (BOŞNAK MUTFAĞI)Zeytinyağlısından, patlıcan dolmasına, mantısından dillere destan Boşnak böreğine tüm lezzetler anne eli değmiş gibi. Yemeğin üstüne tadı ve sunumuyla bir de Boşnak kahvesi için. Restoranın taş mimarisi harika. Boşnak böreği -- TL. Kemeraltı, (0232) 484 15 25
KAFKAS KÜLTÜR EVİ / ESKİŞEHİR (ÇESKES MUTFAĞI)Hem Çerkes mutfağının lezzetlerini tadacak hem de burası dernek olduğu için Kafkas Kültürü’nün her parçasını yakından tanıyacaksınız. Sahrap Soysal, mısır unuyla yapılan ‘abista’ ve çerkes mantısı ‘haluj’u çok beğeniyor. Çerkes mantısı .... TL. Odunpazarı, 0535 512 37 41
JASH / İSTANBUL - (ERMENİ MUTFAĞI)Mekâna girdiğiniz anda tablolar, duvar işlemeleri ve çalan klasik müziklerle kendinizi bir İstanbul asilzadesinin evinde gibi hissediyorsunuz. Her yerde bulamayacağınız dalak çorbası ve dalak dolma tavasını mutlaka sipariş edin. Dalak dolma tavası 20 TL. Beyoğlu, (0212) 244 3042