Zeytinli açma tarifi
Pastanelerde satılan hamur işlerinin en güzellerinden biridir zeytinli açma. Yumuşacık hamurun içine dağılmış zeytin ezmesinin lezzeti, en zor beğenenleri bile mest eder. Peki bu lezzeti evde yaparsanız ne olur? Tabii ki efsane olur...
Yapımı için malzemeler
- 2 su bardağı süt (1 bardağı ılıktan biraz daha sıcak olacak)
- Yarım su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket yaş maya
- Aldığı kadar un
- Zeytin ezmesi
- 1 yumurta sarısı (üzerine sürmek için)
Zeytinli açma tarifi Nasıl yapılır?
1 bardak ılık süte bir yemek kaşığı şeker ve elinizde ufaladığınız yaş mayayı ekleyin. İyice karıştırın ve 3-4 dakika bekletin. Unun bir kısmını kaba eleyin ve ortasına elle bir çukur açın. İçine 1 bardak oda sıcaklığında süt, toz şeker, sıvı yağ, tuz ile hazırladığınız mayayı koyun ve yavaş yavaş yoğurun. Hamur elimize hafifçe yapışacak kıvama gelene kadar, azar azar üzerine un ekleyin. Hamur kıvama gelince üzerine nemli bir bez örtüp ılık bir yerde 1 saat dinlendirin.
Hamur yoğurduğunuzun neredeyse iki katı olana kadar mayalanmasını sağlayın. Mayalanan hamurdan parçalar alın ve yağlanmış tezgahın üzerinde elle açın. İstediğiniz miktarda zeytin ezmesi sürün. Ortasından başlayarak uçlara kadar ileri geri hareketlerle rulo haline getirin. İster simit gibi burarak sarılır, ister 3 ruloyu yan yana getirerek örgü yapın.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Üzerine bir tepsi daha kapatarak, 10-15 dakika daha bekleyin. Daha sonra üzerine yumurta sarısı sürülerek fırına verin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30 ila 45 dakika pişirin.
MİNİ TÜRK MUTFAĞI'NIN SOFRASINDA SİGARA BÖREĞİ VAR