Yağ mantısı tarifi
Kayseri yöresinin meşhur tariflerinden yağ mantısını zahmetsiz ve kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken mayalı bir hamur hazırlamak. Suda haşlanmak yerine kızgın yağda kızartılan çıtır çıtır yağ mantısı sarımsaklı yoğurt ve biberli sosla öyle güzel oluyor ki... Parmaklarınızı da yiyebilirsiniz, aman dikkat!
Yapımı için malzemeler
- 3 su bardağı un
- 1 su bardağı ılık su
- 1 adet yumurta
- Yarım tatlı kaşığı tuz
- 42 gram yaş maya veya 1 çorba kaşığı kuru maya
İçi için:
- 250 gram kıyma
- Yarım tatlı kaşığı tuz
- 1 adet kıyılmış soğan
- Çeyrek tatlı kaşığı karabiber
Kızartmak için:
- 2 su bardağı sıvı yağ
Sosu için:
- Yarım tatlı kaşığı tuz
- Yarım su bardağı su
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı salça
- Yarım tatlı kaşığı karabiber
Üstü için:
- 2 su bardağı yoğurt
- 1 diş ezilmiş sarımsak
Yağ mantısı tarifi Nasıl yapılır?
Mayayı ılık su içinde eritin. Diğer malzemeleri de ekleyerek karıştırın ve yumuşak bir hamur elde edin.
Üzerini örterek 45 dakika kabarmaya bırakın. Bekleme süresinin sonunda hamuru 2 dakika yoğurup, unlanmış tezgahta açın.
5x5 santimetre ölçülerinde kare parçalara ayırın.
İç malzemeleri karıştırın ve parçaların ortalarına yerleştirin. Parçaları, kenarlarını toplayarak kapatın. Kızgın yağda renk alıncaya kadar kızartın.
Sos malzemelerini 10 dakika pişirin. Kızartılan mantıları servis tabağına alın, üzerine sarımsaklı yoğurt ve sos dökerek servis yapın.