GeriTatlı Tarifleri Şileki (Şilke) tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Şileki (Şilke) tarifi

Şileki (Şilke) tarifi

Şileki ya da şilke, Gaziantep’ten Hakkari’ye geniş bir coğrafyada yapılan ve zevkle tüketilen bir tür hamur tatlısı. Pekmezle yapılan bir şerbete bulanmış kreplerden oluşan bu tatlıyı siz de evinizde kolayca yapabilir, zevkle ve sağlıkla tüketebilirsiniz. Mutlaka denemeniz gereken şileki tatlısının tarifini aşağı bırakıyoruz. Şimdiden elinize sağlık!

  • Ocakta
  • 6+ Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

Hamuru için:

  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 tutam tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

Şerbeti için:

  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 çay bardağı pekmez

Şileki (Şilke) tarifi Nasıl yapılır?

Yumurtaları bir çırpma kabına kırın.

Tuz ve şekeri ekleyip çırpın.

Sıvı yağı, sütü ve suyu da ilave edip çırpmaya devam edin.

Son olarak un ve kabartma tozunu da ekleyip akışkan bir krep hamuru elde edin.

Tereyağını bir sos tenceresinde düşük ısıda hafifçe esmerleştirin.

Ocaktan alıp ılınmaya bırakın.

Ilınınca içine pekmezi ekleyip 2-3 dakika daha kaynatın.

Şerbeti ocakta pişerken krepleri hafifçe yağladığınız tavada pişirmeye başlayın.

Krepleri tavadan alıp üst üste dizin ve büyükçe kareler halinde dilimleyin.

Şerbeti kreplerin üzerine döküp çekmesi için 5 dakika kadar bekleyin.

Üzerine arzu ederseniz dövülmüş ceviz de serpebilirsiniz.