GeriTatlı Tarifleri Şambaba tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Şambaba tarifi

Şambaba tarifi

Hem yapımı kolay, hem de oldukça lezzetli şambaba tatlısının pratik bir tarifi...

  • Fırında
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 3 su bardağı un
  • 1250 mililitre ılık süt
  • 2 tatlı kaşığı vanilya
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 3,5 su bardağı su
  • 250 gram çilek
  • Kayısı marmeladı
  • 2/3 dolu çorba kaşığı kuru maya
  • 4 adet yumurta
  • 3+3/4 bardak toz şeker
  • 150 gram tereyağı
  • 10-15 damla limon suyu
  • 150 gram krema
  • Antep fıstığı (kıyılmış)

Şambaba tarifi Nasıl yapılır?

Mayayı ılık süt içinde eritin. Çukur şekilde açtığınız unun ortasına dökün ve 10 dakika kadar bekletin. Bir kasede yumurtaları şekerle çırpın. Vanilyayı, tuzu ve erimiş tereyağını da katarak, çırpmaya devam edin ve bu karışımı mayalı una ekleyin. Yumuşak bir hamur şeklini alıncaya kadar yoğurun ve karışımı minik kek kalıplarına, kalıplarını yarılarını geçmeyecek şekilde dökün. Bu halde üstlerini örterek sıcak bir yere yerde iki katı kabarıncaya kadar bekletin. 200 dereceye ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.

Diğer tarafta şeker, su ve limon suyunu kaynatarak şurubu hazırlayın. Şambabaların üzerine dökün ve üstlerini kapatarak beş dakika bekletin. Şişmeye başlayınca bir tepsiye alt üst edin. Şurubu yeterince çekip şişince kabın dışına alın ve soğutun.

Soğuyunca üzerine kayısı marmeladı sürün. Taze çilek ve kremayla süsleyin. İsteğe göre Antep fıstığı serperek servis yapın.