Kaburga dolması tarifi
Kaburga dolması Diyarbakır mutfağına ait en lezzetli et yemeklerinin başında geliyor. Yapılışı biraz emek ve zaman istese de sonuçta ortaya çıkan lezzetle her şeye değiyor. Siz de bu geleneksel lezzeti sofralarınızda misafir etmek istiyorsanız, kaburga dolmasının malzemelerini ve adım adım tarifini aşağıda bulabilirsiniz. Afiyet olsun...
Yapımı için malzemeler
- 1 adet kuzu butla birlikte kuzu kaburgası
- 3 bardak pirinç
- 8 adet kuru soğan
- 6 yemek kaşığı tereyağı
- 8 yemek kaşığı kuş üzümü
- 4 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 1 yemek kaşığı yenibahar
- 1 demet dereotu
- 2 adet kesme şeker
- 2 tatlı kaşığı karabiber
- 3 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için:
- 6 yemek kaşığı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı hardal
- 1 tatlı kaşığı tuz
Kaburga dolması tarifi Nasıl yapılır?
Üzümleri ılık suda, pirinci ise ılık tuzlu suda bekletin.
Kaburganın uç yağlı kısmından ayırıp pirinçlerin gireceği kısmı açarak hazırlayın.
Soğanları küp küp doğrayın ve yağda fıstıklarla birlikte pembeleştirin.
Süzülmüş pirinçleri atıp 10 dakika kavurun.
2 bardak su ilave edin.
Kuş üzümü, dereotu, karabiber ve şeker de attıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Yenibahar da ekleyip karıştırın.
Hazırladığınız dolma içini kaburganın içine doldurun.
Yoğurt, hardal ve tuzu karıştırın, fırça yardımıyla etin dış kısmına sürün.
Fırın tepsisine yerleştirin.
6 bardak su koyduktan sonra 200 derecelik fırında üstü nar gibi kızarana kadar pişirin.
Daha sonra eti folyoya sararak 2 saat daha pişirip servis yapın.