Hameyli tarifi
Hameyli, Çankırılıların Ramazanlarda yaptığı çok meşhur, bir o kadar da dikkat isteyen bir tatlıdır. "İsmi nereden gelmiş?" derseniz hemen açıklayalım: Hameyli, yöredeki genç erkeklerin boyunlarına taktıkları üçgen şeklindeki gümüş kolyeye verilen ad. Tatlı da üçgen şeklinde olduğundan böyle adlandırılıyor. Baklavaya benzeyen bir tatlı olan hameylinin malzemeleri ve tarifi aşağıda. Afiyet olsun...
Yapımı için malzemeler
- 1 kilogram un
- 1 kilogram buğday nişastası
- 750 gram tereyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 500 mililitre süt
- 3 adet yumurta
- 250 gram yoğurt
- 1 adet limon
- 250 gram ceviz içi
- 1 yemek kaşığı sirke
Şerbeti için
- 5 su bardağı şeker
- 6 su bardağı su
- 1 limonun suyu
Hameyli tarifi Nasıl yapılır?
Oda sıcaklığında beklettiğiniz un, süt, yumurta, yoğurt, tuz, sıvı yağ ve sirkeyi genişçe bir kaba koyup kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun.
Hamuru 45-50 eşit parçaya bölüp oklava ya da merdane yardımıyla çay tabağı büyüklüğünde açın ve üst üste dizin.
Hamurları yarım saat dinlendirin.
Ardından hamurları alt üst edip ilk açtığınız sırayla tepsi büyüklüğünde incecik yufkalar açın.
Açılmış yufkaları bir bez üzerinde kurumaya bırakın sonra üst üste dizin.
Hamurları 15'erli olarak üst üste dizin. Arzu ederseniz 10'uncu kattan sonra dövülmüş ceviz serpin.
Bu işlemler bitince yufkaları 3-4 parmak genişliğinde kareler halinde kesin ve üçgen şeklinde katlayarak tepsiye dizin.
Tavada tereyağını eritip ve üzerine sıcakken dökün.
Önceden ısıtılmış orta sıcaklıktaki fırında 1 saat civarında pişirin.
Ayrı bir tencerede su ile şekeri kaynatarak şerbeti hazırlayın.
İçine yarım limonun suyunu ekleyin ve bir taşım kaynatın.
Tatlı ılıkken şerbeti de ılık olarak dökün. Dilediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz.