Göce köftesi tarifi
Afyonkarahisar’ın mutfağına özel bir lezzet göce köftesi ya da yerel dille söylememiz gerekirse göce “köttüsü”. Göce buğdayın ayıklanıp değirmende çekilmesiyle elde edilen bir tür ince bulgur olarak tarif edilebilir. Düğü ise göceden daha ince çekilmiş bir tür bulgur. Göce köftesi de bu ikisiyle yapılan nefis bir bulgur köftesi. Sarımsaklı yoğurt ve domates sosuyla servis edilen göce kötüsünün malzemeleri ve yapılış aşamaları aşağıda. Afiyet olsun…
Yapımı için malzemeler
- 1 su bardağı düğü
- 1 su bardağı göce
- 1 adet büyük boy soğan
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Sıcak su
Sosu için:
- 1 su bardağı süzme yoğurt
- 2 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 1 adet rendelenmiş domates
Göce köftesi tarifi Nasıl yapılır?
Düğü ile göceyi sıcak suyla ıslatın.
Tuz ve nane de ilave edip hafifçe kabarana kadar dinlendirin.
Kabaran bulgurlara un, yumurta ve rendelenmiş soğan ilave edip özleşene kadar yoğurun.
Malzemeden ufak parçalar koparıp fındık büyüklüğünde köfteler hazırlayın.
Köftelerin üzerine hafifçe bastırıp yassılaştırın.
Bir tencerede suyu kaynatıp köftelerinizi haşlayın.
Bu esnada sarımsağı ezip yoğurtla karıştırın.
Tereyağını bir tavada kızdırıp içine rendelenmiş domatesleri ve kırmızı biberi ekleyip sos haline gelene kadar pişirin.
Pişen köfteleri süzüp tabaklara alın.
Köftelerin üzerine sarımsaklı yoğurdu ve domates sosunu gezdirip servis edin. Afiyet olsun…