Fındıklı baklava tarifi
Türk mutfağının çok sevilen geleneksel lezzeti baklavayı, bir de fındıklı deneyin...
Yapımı için malzemeler
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- Yarım paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Alabildiğince un
- 1 paket buğday nişastası
- 1 su bardağı un
- 3 su bardağı dövülmüş fındık
- 250 gram tereyağı
- 2 su bardağı şeker
- 1 su bardağı su
Fındıklı baklava tarifi Nasıl yapılır?
Derin bir yoğurma kabının içine yoğurt, yumurta ve sıvı yağı ekleyin. Bir elinizle harcı karıştırırken diğer elinizle de yavaş yavaş unu eklemeye başlayın. Unun üzerine kabartma tozunu ve tuzu ilave edin. Kulak memesi yumuşaklığına gelinceye ve hamur elinize yapışmayacak bir kıvam alıncaya dek iyice yoğurun. Hamurun üzerine nemli bir bez kapatarak, bir kenarda dinlenmeye bırakın.
Yarım saate yakın dinlenen hamuru, 15 adet bezeye ayrın ve bezeleri elle yuvarlayarak bir kenarda yine yarım saat dinlendirmeye bırakın. Bu arada yufkaları açacağınız tezgah ya da hamur tahtasının üzerine 3-4 çay kaşığı kadar nişastalı unlu karışımdan serpiştirin. Üzerine bir tek bezeyi koyarak oklavayla incecik açın. Bu şekilde tek tek açtığınız yufkaları sofra bezlerinin üzerine yerleştirerek, yufkaların iyice kurumasını sağlayın.
Baklava yapacağınız tepsiyi önünüze alın, dibini hafifçe yumuşamış katı yağla yağlayın ve 1 yufkayı serin. Üzerine 3-4 yemek kaşığı kadar dövülmüş ceviz veya fındık içini serpiştirin. Bütün yufkaları aynı şekilde, aralarına harcını yayarak üst üste yerleştirin. Keskin bir bıçakla baklavayı çaprazlamasına dilimleyin.
Tereyağını bir tavada eritin ama yağ yanacak kıvama gelince hemen altını söndürün. Bu çok kızgın yağı dilimlediğiniz baklavaların üzerine gezdirin. Baklavayı 175 dereceye ayarlanmış fırında, üzeri sarı kahverengi oluncaya kadar en az 40-45 dakika pişirin.
Bu arada şerbet için suyu ve şekeri bir tencereye pişmeye bırakın. Şerbet kaynayıp kıvama gelince altını kapatın ve ılınmaya bırakın. Fırından çıkan baklava da ılınınca ılık şerbeti üzerine gezdirip, en az 1 saat şerbetini çekmesini bekleyin. Sonra da servise sunun.