Dilber dudağı tarifi
Genelde bayram, misafir ziyareti gibi zamanlarda ikram edilen dilber dudağı baklava kadar ağır olmayışıyla çok sevilen bir tatlı... Konya da sıklıkla görebileceğiniz bu tatlıyı yerinde yeme şansınız yoksa siz de evinizde yapabilirsiniz. Üstelik yapımı zahmetsiz ve sizi yormayacak cinsten... Yağlı bir hamurdan bezeler elde edip içine ceviz koyuyor ve üstüne tereyağı döküp fırına veriyorsunuz. İşte bu kadar basit... Şimdiden afiyet olsun.
Yapımı için malzemeler
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 500 mililitre süt
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Aldığı kadar un
- Ceviz içi
Şerbeti için:
- 2 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı su
- Birkaç damla limon suyu
Dilber dudağı tarifi Nasıl yapılır?
Dilber dudağının şerbeti soğuk dökülür. Bu nedenle şerbetle başlayın.
Su ve şekeri derin bir tencereye koyup kaynatın.
5 dakika kaynattıktan sonra üzerine limon suyunu ekleyin.
Altını kısıp 20 dakika da kısık ateşte kaynatın.
Şerbetin kıvamı hafifi koyulaşınca altını kapatıp soğuması için bir kenara alın.
Tatlının hamuru için geniş bir kabın içine ılık süt, zeytinyağı, yumurta ve tuz koyup karıştırın.
Daha sonra bu karışımın içine kulak memesi kıvamına gelecek şekilde un ilave edin.
Elde ettiğiniz hamurdan 20 adet beze yaparak oklava yardımıyla açın.
Açtığınız hamurları tepsinin içine koyup yuvarlak biçimde kesin.
Yuvarlakların ortasına ceviz koyarak yarım ay şeklinde kapatın ve fırın tepsisine yerleştirin.
Tepsinin dolmasından sonra tereyağını kızdırarak hamurların üzerine gezdirin.
Hazırladığınız tatlıyı önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üstü hafif kızarana kadar pişirin.