Ciğer sarma tarifi
Ciğer sarma pirinç, soğan ve kuzu ciğerinin harmanlanarak kuzu gömleğine sarılıp, fırında pişirilmesiyle hazırlanıyor. Edirne’de oldukça fazla tüketilen sakatat yemekleri arasında yer alan ciğer sarmayla Rumeli mutfağında da karşılaşmak mümkün. Biraz zahmetli gibi görünebilir ama ciğer sarmayı yediğinizde emeklerinize değdiğini anlayacaksınız. Şimdiden afiyet olsun...
Yapımı için malzemeler
- 1 çift kuzu karaciğeri
- Körpe kuzu gömleği
- 1 adet kuru soğan
- 1,5 su bardağı pirinç
- 2 adet taze soğan
- 1 yemek kaşığı kıyılmış dereotu
- Yarım çay bardağı kuş üzümü
- Yarım çay bardağı dolmalık fıstık
- 1 çay kaşığı kuru nane
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Yeterince tuz
- Yeterince karabiber
- Yeterince kaynar su
Ciğer sarma tarifi Nasıl yapılır?
Kuzu gömleğini bir tepsi içerisine alarak sıcak su ile çözülmesini sağlayın.
Daha sonra derin bir tencere içerisine ayçiçeği yağını koyun ve fıstıklarla ince kıyılmış soğanları kavurun.
Ciğeri küçük küçük kuşbaşı doğrayın.
Ciğerleri de tencereye ekleyerek sürekli karıştırın.
Pirinçleri yıkayıp suyunu süzün ve tenceredeki pişen karışıma ekleyin.
Taze soğanın yeşil yapraklarını, baharatları, tuzunu ekleyin.
Bu arada nane ve dereotu ile birlikte kuş üzümü de ekleyin.
Kaynar su ekleyin ve iç pilavını demlendirin.
Bu arada çözülmüş kuzu gömleğini kendi istediğiniz boyuta göre kesin.
Bir kase içerisine gömleği yerleştirerek iç harcı gömleğin içine doldurup sıkı bir şekilde sarın.
Sardığınız taraf alta gelecek şekilde fırın tepsisine dizin.
Daha sonra üzerine yumurta sarısı sürün ve 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.
Soğutmadan servis edin, afiyet olsun!