Batırık tarifi
Batırık, Mersin, Konya, Karaman gibi birçok yörede karşımıza çıkan bir lezzet. Soğuk bir çorba ya da sulu bir salata olarak tanımlayabileceğimiz batırık için ihtiyacınız olan malzemeler kısıra benzese de ortaya çıkan lezzet çok daha farklı oluyor. Siz de yaz aylarında bu serin lezzeti sofranızda misafir etmek isterseniz batırık tarifimiz huzurlarınızda.
Yapımı için malzemeler
- 1 adet kuru soğan
- 5 adet domates
- 1 çay bardağı susam
- 4 çay bardağı ince bulgur
- 1 su bardağı su
- 1 yemek kaşık salça
- 1 çay bardağı fıstık
- Yarım su bardağı tahin
- 3 adet salatalık
- Tuz
- Çeyrek lahana ya da pancar
- Yarım limon
- Nar ekşisi
- Limon
- Su
- Arzu ederseniz kırmızı biber ve kurutulmuş domates
Batırık tarifi Nasıl yapılır?
Bulguru 1 su bardağı su ile ıslatın.
Domatesleri rendeleyin ve salçayla birlikte bulgura ekleyin.
Domatesli bulguru güzelce yoğurun.
Soğan ve salatalıkları küp küp doğrayın.
Maydanozları ince ince kıyın.
Hepsini bulgura ilave edip bulgurlar iyice yumuşayana kadar yoğurmaya devam edin.
Lahana ya da pancarı (hangisini isterseniz kullanabilirsiniz) ince ince doğrayıp haşlayın.
Fıstık ve susamı bir tavada kavurup içine tahini de ilave edin.
Karışımı havanda ya da el blender’ı kullanarak ezin.
Bu malzemeyi tuz ile birlikte bulgura ekleyin.
Malzemenin bir kısmını ayırıp köfte gibi şekil verin.
Kalan malzemeye miktarına göre soğuk su ekleyin.
Limon suyu, nar ekşisi ve tuz ekleyin. (Arzu ederseniz kırmızı biber ve kurutulmuş domates de ekleyebilirsiniz.)
Üzerini haşladığınız pancar ya da lahanayla süsledikten sonra kaselere paylaştırıp servis edin.