GeriEt Yemeği Tarifleri Balaban köfte tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Balaban köfte tarifi

Balaban köfte tarifi

Yöresel lezzetlerin en güzellerinden biri var bugün gündemimizde: Eskişehir mutfağından balaban köfte. Balaban kebabı diye de bilinen bu yemek, altında et suyuyla ıslatılmış tırnak pideleri, üstünde domates sosu ve tereyağıyla adeta bir lezzet şöleni. İşte evde balaban köfte yapmak isteyenler için nefis bir tarif…

  • Ocakta
  • 6+ Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

Domates sosu için:

  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Yarım su bardağı su

Köfte için:

  • 500 gram dana kıyma
  • 1 çay bardağı bayat ekmek içi
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 1,5 çay kaşığı karabiber
  • 2 adet soğan

Üzeri için:

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 adet tırnak pide
  • 1 su bardağı et suyu
  • 2 adet biber
  • 1 adet domates

Balaban köfte tarifi Nasıl yapılır?

Kuru soğanları yemeklik doğrayın.

İçine kıyma, ince çekilmiş bayat ekmek içi, tuz ve karabiberi ilave edip güzelce yoğurun.

Ceviz büyüklüğünde yassı köfteler yapın.

Döküm tavayı kızdırıp köfteleri pişirin.

Köfteleri aldıktan sonra aynı tavada biber ve domatesleri de közleyin.

Domates sosu için tereyağını bir tavada eritin.

İçine salçayı, toz şekeri ve tuzu ilave edip salçanın kokusu çıkana kadar kavurun.

Suyu da ekleyip bir taşım kaynatın ve ocaktan alın.

Et suyunu ısıtın. Tırnak pideleri küp küp doğrayın. Yoğurdu çırpın.

Pideleri tabağa alıp ısıtılmış et suyunu pidelerin üzerine gezdirin.

Önce yoğurdu ardından da domates sosunu pidelerin üzerine dökün.

En üste de köfteleri ve biberlerle domatesleri yerleştirin.

Servis etmeden önce tereyağını kızdırıp en üste gezdirin.