Sigara haberleri sayfasında Sigara hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 45198 Sigara haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sigara, günümüzde yaygın olarak tütünün kağıda sarılmasıyla yapılarak kullanılan bu içeceğin M.S ve 18. yüzyılda Avrupa'ya İspanya yoluyla Amerika Kıtası'ndan geldiği sanılmaktadır. İlk yıllarda tütün yaprağına daha sonra da ince kağıda sarılarak içilmeye başlanmıştır. Bizet'nin operası Carmen 1830'ların İspanya'sını anlatır ve oyunun kahramanı Carmen başlarda bir sigara fabrikası işçisidir. Fransa'da ilk sigara fabrikası Fransız devlet tekel şirketi tarafından 1845'de kurulmuştur.
Antalya'nın Muratpaşa ilçesinde 'sigaram yok' cevabı üzerine darbedilerek çantası gasbedilen paramedik Hamit Aras'ın olaydan saniyeler öncesine ait güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı. Öte yandan olay yerinden kaçan 4 saldırgandan adli kontrolle serbest bırakılan İsmail S. ve Gökhan A.'nın birkaç dakika sonra Hamit Aras'ın durumunu kontrol etmek için geri döndüğü de görüntülere yansırken, 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayarak yardım istedikleri öğrenildi. Genç yaşta oğlunu kaybeden acılı annenin Hamit Aras'ın mezarı başında yaktığı ağıt ve "Tek çocuğumdu, ben ona kıyamazdım" sözleri yürekleri dağladı.
#AntalyaUniversity College London'daki (UCL) araştırmacılar, ortalama olarak tek bir sigaranın bir kişinin ömründen yaklaşık 20 dakika aldığı, yani tipik bir 20’li sigara paketinin bir kişinin ömrünü günde yaklaşık yedi saat kısaltabileceği sonucuna vardı
#SigaraKayseri’de Öznur Ö., 3 yaşındaki oğlu Y.T.'ye sigara içirip ölmesi için ilaç verdiği iddiasıyla tutuksuz yargılandığı davada, 'müstehcen yayınların üretiminde çocukları kullanma' suçundan 1 yıl 11 ay, 'aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali' suçundan da 5 ay olmak üzere toplam 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.
#KayseriHAFTA sonu sigarayı bırakma günüydü. Sigara içmenin ne kadar zararlı olduğu ancak 1950’li, 1960’lı yıllarda başlayan araştırmalar ve birikmekte olan hastane ve ölüm istatistiklerinin sonuçları bakılarak belli olmuştur.
#SigaraCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yaptı. Emine Erdoğan, sigaranın sadece bireysel sağlığı değil, toplumun ve doğanın geleceğini de tehdit ettiğini belirtti.
#Emine ErdoğanŞöyle derin bir nefes almak, yediklerinizin tadına varmak, hastalık riskinden uzaklaşmak istemez misiniz? Eğer tütün ürünleri kullanıyorsanız bugünü yeni bir hayata adım atmak için değerlendirebilirsiniz. Uzmanlar değişimin 20 dakika sonra başlayacağını söylüyor.
#Burçin ÖztınazAnkara’da Adnan Yılmazel, 2017 yılında KOAH nedeniyle hayatını kaybetti. Adnan Yılmazel’in kızı avukat Senem Yılmazel, babasının ölümüne yol açan hastalıkta, 50 yıldır içtiği sigaranın etkili olduğu iddiasıyla, sigara firması hakkında Ankara 11’inci Tüketici Mahkemesi’nde manevi tazminat davası açtı.
#KOAHİngiltere'deki araştırmacılar, 18 kişi üzerinde test edilen akıllı saat uygulamasının sigarayı bırakma konusunda yardımcı olabileceğini iddia etti. Uygulamanın hareketleri takip ettiğini belirten araştırmacılar, uygulamanın gönderdiği işaret ve mesajlar ile farkındalık yaratmayı amaçladıklarını söyledi.
#İngiltereHem erkekler hem de kadınlar arasında en yüksek ölüm oranlarına sahip olan akciğer kanseri dünya çapında kansere bağlı ölümlerin başlıca nedenini oluşturuyor. Akciğer kanserinin yüzde 85’inden sigaranın sorumlu olduğu bilinse de ne yazık ki sigara içme eğilimi azalmıyor ve ülkemizde her yıl yaklaşık 40 bin kişiye akciğer kanseri tanısı konuluyor.
#SigaraSigara içen birinin ciğerleri, damarları sigara içtikten sonra hiç sigara içememiş biri gibi olabilir mi yoksa illa bir hasar alır mı? Yeni bir çalışma, bir kişinin sigarayı bıraktıktan sonra kalp hastalığı riskinin ortalamaya düşmesinin yirmi yıldan fazla sürebileceğini, kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin 25 yıl süreceğini söylüyor.
#Sigara“Kuzey’in oğlu” Volkan Konak dün memleketi Trabzon’un Maçka ilçesinde gözyaşları içinde son yolculuğuna uğurlandı. Bu erken ve ani ölüm hiç şüphesiz ailesini olduğu kadar biz hayranlarını da derinden sarstı. Çok üzücü olsa da bu ani ölümle birlikte gündeme getirmek istediğim bir soru var. Hürriyet muhabirlerinin yakınlarından aldığı bilgiye göre, ünlü şarkıcı sağlığını oldukça önemsiyor, düzenli check-up yaptırıyordu. Doktoru gerek görmediği halde, yıllar önce, yüzde 10 tıkalı olan kalp damarına stent taktıran sanatçı, ramazan ayı öncesinde de check-up’tan geçmiş ve yakın çevresine “Turp gibiyim” demişti. Peki yakın zamanda check-up’tan geçtiyse rahatsızlığı neden fark edilmedi? Büyük hastanelerden tutun da en küçük sağlık merkezlerine kadar neredeyse her yerde yapılan ve hatta bir telefonla bile binlerce liraya, kolayca satılan check-up’lar kocaman bir aldatmaca mı yoksa?
#Check-UpTIBBİ anlamda ani ölümden söz edildiğinde biz hekimler “herhangi bir sağlık şikâyetiyle -bu göğüs ağrısı, çarpıntı, baş dönmesi gibi şikâyetler olabilir- ölüm arasında geçen sürenin 1 saatten daha az olduğu ‘beklenmedik’ ölümleri” anlarız. Peki bu ölümler son yıllarda arttı mı, sıklaştı mı ve de önlenebilirler mi? İsterseniz gelin bu önemli ve can sıkıcı meseleye biraz daha geniş bir pencereden bakmaya çalışalım.
#Kemal SunalÇok genç denecek bir yaşta, 58’inde yaşamını yitirdi Kuzeyin Oğlu Volkan Konak. O çok sevdiği sahnede hem de. Geçtiğimiz ekim ayında benzer şekilde, sahnede yaşamını yitiren Metin Arolat gibi. Arolat, kalp krizi geçirip bu dünyadan göçtüğünde 52 yaşındaydı. Avrupa Yakası dizisinde, Kubilay karakteriyle tanınan tiyatrocu Vural Çelik de evinde, kalp krizi nedeniyle 51 yaşında hayatını kaybetmişti. Konak’ın kesin ölüm nedeni henüz açıklanmadı ancak onun da kalp krizi geçirmiş olma ihtimali yüksek. Ve yine diğer ‘erken’ ve ‘ani’ ölümler sonrasında olduğu gibi aynı lakırdı dolanmakta: “COVID aşıları sebep oldu” Öyle mi gerçekten? Ani ve erken ölümlerin altında aşılar mı var?
#Volkan KonakYapılan yeni bir bilimsel araştırma, kan grubu ile kanser riski arasındaki bağlantıya dair çok çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Bilim insanlarını 50 bin İranlı üzerinde yaptığı bir araştırma, kan grubu ile kanser riski arasındaki bağlantıyı ortaya çıkardı. Bu kan grubuna sahip olan kişilerin mide kanserine yakalanma riski diğer kan grubuna sahip kişilere oranla yüzde 55 daha yüksek olduğu belirlendi. Peki, kan grubu kanser riskini nasıl etkiliyor? Kan grubu faktörü kanserin teşhisinde ya da tedavisinde dikkate alınmalı? Çarpıcı araştırmanın detaylarını Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Sakin ile konuştuk.
#KanserSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "Eskiden beslenme alışkanlıklarımız enerji ağırlıklıydı şimdi ise maalesef kilolu bir toplum olduk, ülkemizde 4 kişiden 1 tanesi aşırı kilolu. Spor önemlidir, spor her gün yapılmalıdır. Sizlerden isteğimiz sigara, alkol, internet gibi bağımlılıklarından uzak durun, hastalanmadan sağlığınızı korumanız gerekiyor" dedi.
#Kemal Memişoğluİzmir'de, geçirdiği operasyonun ardından akciğer kanserini yenip sağlığına kavuşan Mehmet Atsız'ın (76) kızı Ebru Atsız (50) da aynı hastalığa yakalandı. Atsız’ın, kendi doktoru olan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Figen Türk’e emanet ettiği kızı Ebru Atsız sağlığına kavuştu. Prof. Dr. Türk, "'Akciğere bıçak değmez' inanışının aksine uygun hastalarda mümkün mertebe en kısa sürede ilgili hekime ulaşarak tedavi edilmesini öneriyoruz." ifadelerini kullandı.
#Akciğer Kanseriİzmir'de, geçirdiği operasyonun ardından akciğer kanserini yenip sağlığına kavuşan Mehmet Atsız'ın (76) kızı Ebru Atsız (50) da aynı hastalığa yakalandı. Atsız’ın, kendi doktoru olan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Figen Türk’e emanet ettiği kızı Ebru Atsız sağlığına kavuştu. Prof. Dr. Türk, "'Akciğere bıçak değmez' inanışının aksine uygun hastalarda mümkün mertebe en kısa sürede ilgili hekime ulaşarak tedavi edilmesini öneriyoruz." ifadelerini kullandı.
#Akciğer KanseriMart ayının “kolorektal kanserler farkındalık ayı” olduğunu belirten Prof. Dr. Zümre Arıcan Alıcıkuş, “Kolorektal kanserler, erken teşhisle kontrol edilebilir. Bu nedenle düzenli tarama ve bilinçlenme önemlidir” diyerek, her kanser türünde olduğu gibi kolorektal kanserlerde de erken tanının önemine dikkat çekti.
#1Özellikle kalp hastalığı riski taşıyan bireylerin Ramazan süresince ve sonrasında daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Harun Evrengül, oruç tutan kişilerde beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerinin kalp sağlığını doğrudan etkilediğini vurguladı.
#1Nevşehir’de koah ve uyku apnesi rahatsızlığı olan genç, sigara içip geldikten sonra odasında ölü bulundu. Solunum cihazına bağlı olarak yatması gereken gencin yerde cihaza bağlanmadan yattığını gören ekipler durumu şüpheli olarak değerlendirdi.
#NevşehirBahar ayları kimileri için doğayla buluşmak demek. Fakat alerjisi olanlarla astım ve KOAH hastaları için durum farklı. Çünkü polenler, nem artışı ve hava değişimiyle artan solunum yolu enfeksiyonlarıyla yaşamak pek kolay değil. Uzmanlardan alerjikler için bahar tavsiyeleri aldık: “Polen ve çöl tozları yoğunsa maske takın, bağışıklığınızı güçlendirin.”
#Hazan Aköz IşıkUluslararası Uzay İstasyonu'na 8 günlüğüne gidip 288 gün boyunca adeta mahsur kalan astronotlar nihayet Dünya'ya döndü ama yeryüzündeki hayata alışmaları hiç kolay olmayacak. Peki neden? Uzay hayatı insanları nasıl etkiliyor?
#AstronotSon dönemde zatürre çok sık görülmeye başlandı. Hürriyet’e konuşan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Kronik hastalıkları olan kişilerde zatürre daha sık görülüyor. Grip, COVID-19, kızamık da zatürreye çeviriyor. Kızamık salgını başlarsa bu COVID-19’a benzemez. Zatürreden ölümler daha da artar” dedi.
#Zatürre