Tarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı laboratuvar testleri sonucunda ürünlerinde taklit ve tağşiş tespit edilen üreticileri ifşa etmeye devam ediyor. Açıklanan yeni listede yine kıyma başta olmak üzere etlerde tek tırnaklı eti kullanılırken, peynirde süt çıkmaması ve et dönerde dil eti çıkması dikkat çekti. Peki döner ve peynirdeki bu durum sağlığımızı nasıl etkiliyor? İki üründe de sahtekârlık olduğu kokusundan ve görüntüsünden anlaşılır mı? Nelere dikkat etmeliyiz? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkTürkiye genelinde binlerce gıda takviyesi ilaç gibi her yaştan vatandaş tarafından kullanılıyor. Bu talep artışıyla birlikte sahte ürün üretimi de arttı. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Coşkun Usta, “Bu pazar o kadar genişledi ki kötüye kullanım da doğal olarak arttı. Yüzde 3’lerdeyken kimse merdiven altı üretim düşünmüyordu. Ciddi suiistimal var. Zararlı, toksik olanlar var. Ölenler var” dedi.
#Gıda TakviyesiBursa'da merdiven altı üretim yapan çiftliğe yapılan baskınla 30 cins köpek, kurtarıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi ekipleri ile baskına katılan Her Eve 1 Pati Derneği'nden (HEPAD) Zuhal Arslan, "Birkaç tanesi maalesef engelli. Kör olan var, dişleri olmayan var, bacağı sakat olan var, hasta olan var. Çoğu gerçekten çok travmatik olmuşlar. Çok korkaklar, titriyorlar ve insandan korkuyorlar. İnanın, bazısı ilk defa gün yüzü görüyor" dedi.
#Bursaİstanbul’da sahte cinsel içerikli ilaçları internet sitesi üzerinden satışa çıkarıp, sipariş veren kişileri telefonla arayarak 'Kargonuzu teslim almadığınız için hakkınızda icra takibi başlatıldı' mesajıyla yüzlerce kişiyi dolandıran 82 kişilik şebeke hakkında yürütülen soruşturma tamamlanarak, iddianame düzenlendi. İddianamede, aralarında şebeke lideri Abdullah Çoşkun Çelebioğlu’nun olduğu 82 şüpheli hakkında farklı suçlardan ayrı ayrı 66 yıla kadar varan hapis cezası talep edildi. Dolandırıcılık şebekesinin bu yöntemle; günde ortalama bin kişiyi dolandırarak 200 bin liraya yakın haksız kazanç elde ettiği, şebeke lideri Çelebioğlu’nun dolandırıcılık yöntemiyle elde ettiği paralarla Silivri’de bir çiftlik kurduğu ve çiftliğe maddi değeri yüksek evcil ve yabani hayvanlar aldığı belirlendi. Çelebioğlu’nun 80 milyon kişinin bilgilerine sahip olduğu ve bu kişilerin bilgilerini 1 liradan başka dolandırıcılara sattığı belirlendi.
#İSTANBULSefaköy'de kurulan bir tezgahta 3 kangal sucuğun 150 TL'den satıldığı görüntüler sosyal medyada gündem olurken, akıllara sucukta yapılan hileleri getirdi. Gıda Mühendisi Doç. Dr. Murat Doğan hileye dikkat çekerken, "Temel olarak iyi olmayan etler kullanılıyor. Sakatat türü etler, hayvanın kullanılmayan yerleri, pankreası, midesi, bağırsaklarının bir kısmı. Kemiğin üzerindeki kıymayı tıraşlayarak kullanıyorlar, böylece maliyetleri düşürmüş oluyorlar. Kemik tozu da karışmış olan kıymalar kullanılıyor" dedi.
#SefaköySefaköy'de kurulan bir tezgahta 3 kangal sucuğun 150 TL'den satıldığı görüntüler sosyal medyada gündem olurken, akıllara sucukta yapılan hileleri getirdi. Gıda Mühendisi Doç. Dr. Murat Doğan hileye dikkat çekerken, "Temel olarak iyi olmayan etler kullanılıyor. Sakatat türü etler, hayvanın kullanılmayan yerleri, pankreası, midesi, bağırsaklarının bir kısmı. Kemiğin üzerindeki kıymayı tıraşlayarak kullanıyorlar, böylece maliyetleri düşürmüş oluyorlar. Kemik tozu da karışmış olan kıymalar kullanılıyor" dedi.
#SucukÇevresinde Eskişehir, Konya, Isparta, Denizli, Uşak ve Kütahya var. Ülkenin, batısındaki tüm yollarının birleştiği ve İstanbul’dan sonraki en işlek kavşak... Özellikle de yazın en az 150-200 bin aracın geçtiği söyleniyor. Hatta, “Afyon’a gidilmez Afyon’dan geçilir” diye de bir söz var.
#EskişehirKanal D’nin hafta içi her gün canlı yayınlanan, sunuculuğunu Hakan Ural ile Nur Tuğba Namlı’ nın yaptığı “Neler Oluyor Hayatta” programının bugün ki konuğu, Dilan Polat davasını ilk günden beri takip eden Avukat Feyza Altun’du. Avukat Feyza Altun gündeme bomba gibi düşecek birbirinden önemli açıklamalarda bulundu.
#Feyza AltunKanal D’nin hafta içi her gün canlı yayınlanan, sunuculuğunu Hakan Ural ile Nur Tuğba Namlı’ nın yaptığı “Neler Oluyor Hayatta” programının bugün ki konuğu, Dilan Polat davasını ilk günden beri takip eden Avukat Feyza Altun’du. Avukat Feyza Altun gündeme bomba gibi düşecek birbirinden önemli açıklamalarda bulundu.
#Dilan Polat33 yıldır prefabrik sektöründe faaliyet gösteren Orhan Güner, ‘‘İstanbul’da bu işi yapan toplasan beş firma, Türkiye çapında ise 20-25 firma vardı. Depremden sonra iki ayda piyasa konteyner üreticisi doldu. Bizden ayrılıp kendi firmasını kuran 15 kişi var’’ dedi. Güner sektördeki fiyat artışını ise hammadde maliyetlerinin yükselmesine bağladı.
#Prefabrik SektörüSon dönemde özellikle eczane dışı satışlarda sahte ilaç riskinin arttığını belirten uzmanlar, tüketicileri uyardı. TEB eski Başkanı Erdoğan Çolak, “Eczanelerde sahte ilaç satılması olanaksız” derken, İVEK İlaç Endüstrisi ve Teknolojileri Komisyon Başkanı Barış Özyurtlu da, “Dünyada ilaçta ilk karekod uygulaması Türkiye’de yapıldı. Tüketiciler karekodu olan ilaçları güvenle kullanabilir” şeklinde konuştu.
#Karekod İlaçSARIYER'de bulunan Baltalimanı Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi hizmete açıldı. Açılışta konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, hakkında açılan soruşturmalara ilişkin, "Biz, '150 günde 150 proje' diyerek canla başla icraat yapıyoruz. Rakibimiz ise '150 günde 150 soruşturma' hedefiyle hareket ediyor" dedi.
#İSTANBULAnkara Hamburger, Pizza ve Piknik İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Mustafa Kesinbaşoğlu, e-ticaret sitelerinin uyguladığı yüzde 18-20 komisyon oranlarının oldukça yüksek olduğunu, bundan dolayı da mağdur olduklarını söyledi.
#Ankara Hamburger Pizza Ve Piknik İşletmecileri Esnaf OdasıKontrolsüz üretilen kırtasiye ürünlerinin etkileri konusunda aileleri uyaran Antalya Kırtasiyeciler Odası Başkanı Mehmet Bayrak, “Oyun hamurunun, silginin malzemesi solunum yollarında sıkıntı yaratabilir, çizgileri bozuk kalitesiz bir defter de göz sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir” dedi.
#Kırtasiye ÜrünleriGaziantep ve Mardin'de 35 kişinin hayatını kaybettiği kazaların başrolünde ağır vasıtalar vardı. Mardin'de 20 kişinin can verdiği kazaya ilişkin gözaltına alınan 2 tır şoförü tutuklanırken kaza bölgesindeki izler dikkat çekti. CNN TÜRK'e konuşan Güvenli Sürüş Uzmanı Burhan Karaldı ise kazanın adım adım nasıl meydana geldiğini anlattı.
#TrafikAnkara’da vitrinde hayvan satışının yasaklandığı pet shoplar’a yönelik denetim yapıldı. Bir alışveriş merkezinin kapalı otoparkının altındaki depoda uygunsuz koşullarda merdiven altı üretim yapıldığı belirlendi. Pet shop sahibine 6 bin 129 TL para cezası uygulandı, üç cins kediye el konuldu
#Şaduman UNUTMAZ-Canberk ÖZTÜRK/DHAAnkara'da 14 Temmuz'dan itibaren vitrinde hayvan satışının yasaklandığı pet shoplara yönelik denetimde, bir alışveriş merkezinin (AVM) kapalı otoparkının altındaki depoda uygunsuz koşullarda merdiven altı üretim yapıldığı belirlendi. Pet shop sahibine 6 bin 129 TL para cezası uygulandı, 3 cins kediye el konuldu.
#Evcil HayvanHayvanları Koruma Kanunu ile pet shop’larda hayvan satışı yapılması yasaklandı. Oh! Sonunda. Ne zaman bir AVM’ye gitsem ya da yolum Eminönü, Kemeraltı gibi hayvan satışı yapılan çarşılardan geçse bir oyuncakmışçasına vitrine konulan, şirinlikleri ile müşteri çekmesi beklenen kedi ve köpekleri gördükçe kahroluyordum. Belki de çok iyi şartlarda bakılıyorlardı, bilemiyorum ama günün sonunda bir canın, karpuz seçer gibi vitrinden satılması fikri eminim birçoğumuzu rahatsız ediyordu. Peki, vitrinden satış yasaklandı da sorunlar bitti mi? Gizli gizli satana ya da alana ceza uygulanacak mı? Denetimleri kim, ne sıklıkta yapacak? Ve dahası cins hayvan isteyen nereden alacak?
#Kedi