Çölyak haberleri sayfasında Çölyak hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 881 Çölyak haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
46 yaşında çölyak hastası olduğumu öğrendim. İlk anda duyduğum yalnızlık ve boşluk hissiydi. Hayatım bir günde değişti. Ben de bir gazeteci olarak yaşadıklarımı anlatmak için Glutenout.net sitesini açtım. Artık zorlukların bir ‘normal’e gideceğini görebiliyorum.
#Mehmet ÖzenGençlik ve Spor Bakanlığı, bakanlık yurtlarında kalan ve gluten içeren besinleri tüketemeyen çölyaklı öğrenciler için glutensiz ürün paketleri hazırladı. Gönüllü gençler tarafından hazırlanan glutensiz gıda paketleri, ülke genelindeki yurtlara gönderildi.
#Gençlik Ve Spor Bakanlığıİngiltere’den gelen bu haber, hüzünlü olmasının yanı sıra herkes için de bir uyarı niteliği taşıyor. İngiliz Mark Ryan, aldığı yanlış teşhisten sonra değişen hayatını, üç çocuğunu ve yaşadığı zorlu süreci bakın nasıl anlatıyor...
#İngiltereSosyal medyada glütensiz beslenme furyası esiyor. Unsuz kek, şekersiz dondurma gibi tarifler beğeni rekoru kırıyor. Ancak iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya uyarıyor: Çölyak olanlar dışında glütensiz beslenenlerde kalp hastalığı riskinin, glüten tüketenlere oranla yüzde 25 daha fazla olduğu ortaya çıktı.
#Sosyal MedyaRestoranıma çölyak rahatsızlığı olduğunu söyleyen bir misafirimiz geldi. Kendisine servis edeceğimiz tüm yemekleri diğer ürünlerin girdiği fırına atmadan, steril tavalarda hazırladım ve yine steril tabaklarda servis ettim. Oturduğu masaya glüten içerdiği belirtilerek servis edilen ‘kadayıf karides’i bir lokmada yuttuğunu görmez miyim? Peki, ne dese beğenirsiniz: “Alerjim yok, diyetteyim!”
#ÇölyakÇölyak, bağışıklık sistemi ile ilgili bir hastalık. Bu rahatsızlık tipik belirtilerle kendini gösterebileceği gibi hafif belirtilerle de seyredebiliyor. Peki çölyak hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Çölyak hastalığında beslenme ile ilgili bilinmesi gerekenler...
#ÇölyakÇölyak nedir sorusu, pek çok kişinin araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Çölyak hastalığı genetik yatkınlığı olan kişilerde glutene maruz kalma sonucu gelişen, kronik, immün aracılı bir ince bağırsak enteropatisidir Çölyak hastalığı temelde ince bağırsağı etkilese de, klinik özellik yelpazesi hem intestinal hem de ekstraintestinal semptomlar ile çok geniştir. Her yaş grubunda, her ırkta ve her iki cinste de görülebilir. İşte, Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı bilgiler ışığında Çölyak hastalığı hakkında detaylar..
#ÇölyakAntalya'da 8 yıl önce çölyak hastalığı teşhisi konulmasının ardından ekmek, pasta, börek, pide, tatlı, simit gibi hamur ürünleri yiyemeyince, bu rahatsızlığı yaşayanların isteklerini karşılayabilecek 'Çölyak Pastanesi' açan Mürüvet Özel'in (68) hazırladığı glutensiz lahmacun, müşterilerden yoğun ilgi gördü.
#GlutensizBağışıklık sistemi ile ilgili bir rahatsızlık olan çölyak hastalığı tipik belirtiler gösterebileceği gibi hafif belirtilerle de ilerleyebilir. Peki çölyak hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Çölyak hastaları beslenmede nelere dikkat etmeli? İşte çölyak hastalığı ile ilgili merak edilenler...
#ÇölyakGlütensiz beslenme son dönemin en önemli beslenme trendlerinden biri. Glüten hassasiyeti olanlar ve çölyak hastaları için sağlıklı bir yaşam sürmenin ilk şartı olan glütensiz beslenme, hangi ürünlerde glüten bulunduğunu bildiğiniz takdirde kolayca sürdürülebilir bir beslenme biçimi. Peki hangi gıdalarda glüten yok? Glütensiz beslenme için uygun malzemeler neler? İşte glütensiz beslenmenin temelleri...
#ÇölyakÇocuğun yaşına ve cinsiyetine göre büyüme seyri de farklılık gösterebiliyor. Ancak genel olarak aşırı zayıflık, kısa boyluluk ya da tartı fazlalığı gibi durumlar büyüme sorunları olarak tanımlanabiliyor. Çocuk Sağlığı Hastalıkları, Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Meltem Uğraş, bazı genetik ya da hormonal sorunlar ya da sindirim sorunlarının da çocuklarda büyüme sorunlarına neden olabileceğini ifade etti
#ÇölyakHam maddesi yaygın tahıllara kıyasla daha pahalı olan glutensiz gıdaların fiyatı, son bir yılda yüzde 150 artarak mevcut gıda enflasyonunu solladı. Glutensiz bir ekmek 38 lira iken, kendi ekmeğini yapmak isteyenler için bir paket un 175 liradan satılıyor. Bir paket makarna ise 180 liradan başlayıp 250 liraya kadar çıkıyor. Zincir marketlerde satılan glutensiz atıştırmalıkların en ucuzu ise 40 lira.
#GlutenÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'deki düzenlemelerle 1 milyar 975 milyon Türk lirası tutarında iyileştirme sağladıklarını bildirdi.
#Vedat IşıkhanÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan "684 adet tıbbi malzemenin Sosyal Güvenlik Kurumumuzca ödenen fiyatını %40 oranında artırdık. Ayrıca, protein metabolizması bozuklukları, çölyak hastalığı ve kseroderma pigmentosum (XP) ile albinizm tedavisinde kullanılan güneşten koruyucu kremler için ödenen aylık nakdi tutarda da %40 oranında artış sağladık" dedi.
#Vedat IşıkhanSevgili lezzetsever dostlarım; Bu hafta size “soğan sever misiniz?” sorusuyla geldim. Soğanla mesafeli olan, soğanı seven fakat diri tüketemeyen, hatta kıyma köftesine efsane bir alternatif arayanları tek bir tarifte buluşturmak istiyorum; kırmızı soğan köftesi. Minimal malzemelerle maksimum lezzet sunan soğan köftesi, iddia ediyorum ki size kaç adet yediğinizi unutturacak.
#Kırmızı SoğanÇeşme’nin en önemli otellerinden biri olan Ilıca Hotel, kalıplaşmış 5 yıldızlı konseptin dışına çıkarak fark yaratıyor. Anne eli değmiş yemeklerin diyetisyen eşliğinde yenildiği, doğaya dost, kendi sakız ağaçlarını ve sebze-meyvelerini üreten, Çeşme’nin tanıtımı için projelere imza atan bu tesis farklı bir tatil deneyimi sunuyor.
#1Gıda takviyeleri son yıllarda çok popüler. Çeşit çeşit gıda takviyeleri kullananlar, eşe dosta "Ben çok fayda gördüm, sen de dene..." diyenler derken kafalar çok karışık. En kritik gıda takviyelerinden biri de demir takviyesi. "Demir takviyesi almalı mıyım?" diye düşünüyorsanız bu detayları mutlaka bilmelisiniz...
#Demir46 yaşında çölyak hastası olduğumu öğrendim. İlk anda duyduğum yalnızlık ve boşluk hissiydi. Hayatım bir günde değişti. Ben de bir gazeteci olarak yaşadıklarımı anlatmak için Glutenout.net sitesini açtım. Artık zorlukların bir ‘normal’e gideceğini görebiliyorum.
#Mehmet ÖzenAnkara Sınav Koleji Merkez Kampüs 10. sınıf öğrencileri, Uluslararası Gelecek Programları (Future Problem Solving Program-FPSPI) kapsamında yaygın olmasına karşın bilinirliği düşük olan çölyak hastalığı ile ilgili farkındalığı artırmak için bir proje yürütüyor.
#Ankara Sınav Koleji Merkez KampüsGÖRÜNÜŞE bakılırsa “RUCKİNG” 2024’ün en çok konuşulan egzersiz trendlerinden biri olacak. Bu nedenle bu egzersiz hakkında biraz bilgilenmemiz ve mümkünse zaman zaman denememiz de fayda var. Zira rucking egzersizi hem kas gelişimini ve gücünü destekliyor, hem de aerobik aktivitelere ciddi bir alternatif olabiliyor. Üstelik son derece ucuz ve kolay bir egzersiz. Her yerde her zaman uygulanması mümkün. Hazırsanız buyurun.
#TansiyonTunceli’de 12 Ocak’ta tutunduğu belediyeye ait çöp kamyonunun arkasından dengesini kaybedip, düşen temizlik işçisi Zülfü Çelikdemir’in (39) beyin ölümü gerçekleşti. Çelikdemir’in ailesi, ihmal iddiası ile belediyeye yürüyerek tepki gösterdi.
#TunceliVücudumuzda B12 vitamini seviyesi çok azaldığında yorgunluk, halsizlik, hafıza sorunları ya da nörolojik sorunlar meydana gelebilir ancak bu demek değil ki kendini her yorgun hisseden ya da hafızasını kuvvetlendirmek isteyen B12 vitamini almalı? Uzmanlar B12 seviyelerine baktırmadan takviye almamanızı öneriyor ve gereksi kulanımı konusunda uyarıyor
#B12Vitamin takviyelerinin popülaritesi oldukça arttı ama uzmanlar her fırsatta gereksiz kullanım konusunda uyarıyor. B12 de son yılların parlayan yıldızlarından biri. Özellikle yorgunluk ve hafıza sorunları için pek çok kişi B12 seviyelerine baktırmadan takviye alıyor. Peki bu takviyeler gerçekten işe yarıyor mu? Gereksiz kullanımı nelere sebep olur? İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakan Koçoğlu ve Diyetisyen Gamze Çakaloğlu ile konuştuk.
#B12Kendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#Gıda Takviyeleriİtalyan gastronomisinin en seçkin ve özgün değerlerini dünya çapında sergilemek amacıyla başlatılan İtalyan Mutfağı Haftası, ülkenin yemek kültürünün uluslararası sahnede tanıtılmasını, ayrıca hedefe yönelik ihracatını, uluslararası iş ilişkilerini ve turizmini güçlendirmeyi hedefliyor.
#LezzetSon yıllarda sağlıklı yaşam ve hastalıklardan korunma gibi nedenlerle vitamin ve gıda takviyeleri kullanımı giderek artıyor. Bunların en popülerlerinden biri sosyal medyanın da etkisiyle adından sıkça söz ettiren magnezyum takviyeleri… Kendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#SağlıkHassasiyetimiz olsun olmasın arpa, çavdar ve buğday gibi unlardaki protein çeşidi glüten, hemen herkesin gündeminde. Yazarımız Dr. Ayça Kaya’ya kimlerin tüketip tüketmemesi gerektiğini sorduk ve glütensiz beslenme hakkında doğru bilinen yanlışları öğrendik. 10 yıldır glütensiz beslenen eğitmen şef Burak Özbay’dan glütensiz tatlı-tuzlu tarifler aldık...
#Glutensiz BesinÜniversiteliler, pandemi ve deprem felaketinin ardından yüz yüze eğitime başladı ve kampusler dolup, taştı. Üniversitelilerin en büyük sorunlarından biri de yemek. Bu yıl üniversite yemekhanelerindeki fiyatların son durumunu ve mönüleri araştırdık.
#ÜniversiteABD'li bir hasta, haftalardır devam eden kaşıntıları nedeni ile doktora gidip alerji ilaçları aldı ancak ilaçlar bir işe yaramadı. Doktorların tekrar yaptıkları testlerde küçük bir belirti adamın pankreas kanseri olduğu gerçeğini ortaya çıkardı.
#Pankreas KanseriALP (Alkalen fosfataz) her yaşta insanlar için çok önemli olan proteinlerdir. Özellikle karaciğer ve kemikleri etkilemesi bakımından hayati önem taşıyor. ALP kan testi yaptırarak, değerlerinizi öğrenebilir ve buna göre önleminizi alabilirsiniz. ALP, hakkında bilmek isteyeceğiniz bütün bilgileri derledik.
#ALP DeğeriVitaminlerin ve minerallerin her birinin vücudumuzun farklı işlevleri üzerinde faydalı etkileri bulunur. Eksiklerinde ya da fazla alımlarında çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Dengeli ve düzenli beslenme bu vitamin ve minerallerin dengeli bir şekilde alınımını sağlayacaktır. Sağlıklı hücre büyümesi için önemli bir vitamin olan folat B9 vitamini olarak ta bilinir. Peki, folat nedir? Folat değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte detaylar...
#Folat NedirSGPT (Alanin aminotransferaz) olarak da bilinen ALT, karaciğerdeki hücreler tarafından üretilen bir enzimdir. Yiyeceklerin enerjiye çevrilmesinde ve metabolizmada çok önemli rolleri bulunuyor. Referans değerlerinin yükselmesi, karaciğerde herhangi bir hastalığa işaret olabiliyor. SGPT nedir? Nasıl yükselir ve düşürülür? Detaylı bir şekilde sizler için derledik.
#SGPT DeğeriÖzellikle karaciğerde üretimi yapılan ve hayati derecede önem taşıyan bir enzim olarak ALP karşımıza çıkar. Doktorların karaciğer enzimleri dediklerinde belirtilen enzimlerden biri ALP’ dir. ALP yani alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Alkalen fosfataz ile ilgili soruların yanıtlarını hazırladık.
#ALP DeğeriIG (İmmatür Granülosit) bir kan testidir. Hastaların bağışıklık sistemlerinin ne kadar güçlü ve dayanıklı olduğunu tespit eden kan testidir. Test genellikle belirli aralıklar ile yapılır ve tepkileri ölçülür. Yüksekliği ve düşüklüğünün ne anlama geldiği ise merak konusudur. Peki IG (İmmatür Granülosit) nedir? IG değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere IG (İmmatür Granülosit) testi hakkında merak edilenleri detaylıca açıkladık.
#SağlıkEmzirme oranlarının istenilen düzeyde olmadığına dikkat çeken TEMAS Gönüllüleri Derneği Başkanı Melek Kılıç, anne sütüyle beslenen bebeklerin daha az hastalığa yakalandığını ve okul başarılarının da daha yüksek olduğunu söyledi.
#TEMAS Gönüllüleri Derneği