Ayasofya Müzesi haberleri sayfasında Ayasofya Müzesi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1451 Ayasofya Müzesi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Ayasofya, İstanbul'da tarihî bir müze. Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından, 532-537 yılları arasında İstanbul'un tarihi yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiş bazilika planlı bir patrik katedrali olup, 1453 yılında İstanbul'un Osmanlılar tarafından alınmasından sonra, Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüştür. 1935 yılından beri ise müze olarak hizmet vermektedir. Ayasofya, mimari bakımdan, bazilika planı ile merkezî planı birleştiren, kubbeli bazilika tipinde bir yapı olup kubbe geçişi ve taşıyıcı sistem özellikleriyle mimarlık tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak ele alınır.
Bizans İmparatorluğu'nun son dönemde inşa ettiği Ayasofya Kilisesi, devrin en önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Günümüzde müze olarak kullanılan esere dair Trabzon Ayasofya Müzesi nerede? Trabzon Ayasofya Müzesi tarihçesi, eserleri, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023) gibi merak edilenleri derledik.
#TrabzonÜlkemizde tarihi birçok yapı bulunmaktadır. Bu yapılardan birisi de Ayasofya Müzesidir. Sizlerde Ayasofya müzesinin nerede olduğunu öğrenebilir ve ziyaret edebilirsiniz. Peki Ayasofya Müzesi nerede? Ayasofya Müzesi tarihçesi, eserleri, giriş ücreti ve ziyaret saatleri hakkında bilgileri sizlere detaylıca açıkladık.
#Ayasofya MüzesiSultanahmet Meydanı'nda bulunan tarihi İstanbul Tapu ve Kadastro 2. Bölge Müdürlüğü binası Ayasofya Müzesi'ne dönüştürülmek üzere boşaltılıyor. Binada, evraklar, dosyalar ve eşyaların taşınması için hummalı çalışmalar sürüyor. Bina önünde bekleyen nakliye kamyonlarına toplanan eşyalar yükleniyor. Birçok işçinin çalıştığı taşınma işlemlerini Fatih Belediyesi yürütürken, binanın üst katlarındaki eşyalar için de asansör sistemi kurulduğu görülüyor. Binanın içindeki bazı odaların tamamı boşaltılırken, dosyaların ise çuvallar içinde dışarıya yığılıyor. Binadaki eşya ve evrakların Ataşehir'e taşınacağı, taşınma çalışmalarının tamamlanmasının ardından ise Kültür ve Turizm Bakanlığı ekiplerinin inceleme yapacağı öğrenildi. Binada Ayasofya'daki, Ayasofya'ya ait ve İstanbul'un çeşitli yerlerinden getirilecek tarihi eserlerin de sergileneceği bildirildi. İlk bölümü 1881 yılında, ikinci bölümü ise 1910 ise binanın geri kalanı inşa edildi. Bina Osmanlı döneminde bu yana tapu hizmetleri için kullanılıyor.
#Sultanahmet MeydanıAyasofya’nın nerede olduğu araştırılan konular arasında yer alıyor. Tarihi yarımadada Fatih ilçesine bağlı Sultanahmet meydanında buluna Ayasofya ile ilgili Danıştay kararı açıklandı. Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti ve bu kararın ardından Ayasofya'nın ibadete açılacağı tarih duyuruldu. 24 Temmuz'da ilk namazın kılınacağının açıklanmasının ardından Ayasoya'ya nasıl gidilir sorusu araştırılmaya başlandı.
#AyasofyaAYASOFYA Müzesi'nde tesettüre girip çarşafını kaldırarak çıplak poz veren ve Kapadokya'da da Türk bayrağının üzerine yatarak çıplak poz veren Belçikalı manken Marisa Papen hakkında yürütülen soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı.
#AYASOFYA MüzesiDünyaca ünlü oyuncular Catherine Zeta-Jones ve Michael Douglas, evliliklerinin 20’nci yılını kutlamak için geldikleri İstanbul’u gezmeye devam ediyor. Ünlü çift, şehirdeki ikinci günlerinde Kültür Bakanlığı’ndan alınan özel izinle akşam saatlerinde Ayasofya Müzesi’ni gezdi.
#Catherine Zeta-JonesAnadolu medeniyetleri, kültürü ve tasavvuf üzerine odaklanarak yaptığı çalışmalar ile bilinen Anadolu Kültür Tarihçisi ve Türkolog Ali CanipOlgunlu’nun “Ayasofya Karadaki En Büyük Yelkenli” isimli yeni kitabının lansmanı, SİCPA Türkiye desteği ile gerçekleştirildi.
#Ayasofya Karadaki En Büyük YelkenliAbartısız onlarca kez ziyaret ettim Ayasofya’yı. Her ziyaretimde farklı bilgiler öğrenip ruhumu tatmin etsem de Ayasofya’yla ilgili bazı belli başlı klasik bilgi ve efsaneleri çok seviyorum. Her ziyaretimde de mutlaka bunları görmeye ya da düşünmeye koyuluyorum. İşte benim Ayasofya’yla ilgili en çok sevdiğim üç bilgi…
#AyasofyaCumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da katılacağı açılış töreni için geldiği Ayasofya Müzesi'nde dikkat çeken açıklamalar yaptı. Erdoğan konuşmasında "AKM için de çok bağırdı Geziciler. İstediğiniz kadar bağırın çatlayın patlayın yıktık. Aynı şeyi Ankara'da yaptık. Cumhuriyet tarihi boyunca bir tane eser ortaya koyun be. Demek ki bizi beklediler." şeklinde konuştu.
#Erdoğanİstanbul Kaçakçılık Şube Müdürlüğü ekiplerinin düzenlediği tarihi eser operasyonunda, Osmanlı dönemine ait, 8.30 metre uzunluğunda ve 30 santimetre genişliğinde altın yaldız ve kufi yazı türü ile yazılmış Hz Adem'den Hz Muhammed'e peygamberlerin isimleri ve soy ağaçlarının yazılı olduğu 300 yıllık hat yazma, Osmanlı Sarayına ait baş kısmı yumruk şeklinde değerli taşlarla süslenmiş okuma çubuğu, Güneydoğu Asya'da budist manastırından çalındığı değerlendirilen Sanskritçe yazılmış veda metinleri ve 70 sayfalık Hint el yazması ele geçti.
#ArkeologSamsung Electronics Türkiye, yeni orta-üst segmentli Galaxy A8 ve Galaxy A8 Plus (2018) modellerinin Türkiye lansmanını gerçekleştirdi. Samsung Türkiye Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen'in ev sahipliğinde düzenlenen tanıtım etkinliği, profesyonel rehberci Saffet Emre Tonguç'un 'Müzede Bir Gece' adlı özel programı kapsamında Ayasofya Müzesi gezisiyle son buldu.
#SamsungAyasofya’nın ibadete kapalı olmasını ve İsrail’in Mescid-i Aksa’ya girişini protesto etmek isteyen 2 kişi turistlerin şaşkın bakışları altında namaz kıldı. Şahıslar namazın ardından güvenlik görevlileri tarafından uzaklaştırıldı.
#Ayasofya MüzesiAnadolu Gençlik Derneği (AGD)’nin çağrısıyla, İstanbul’un fethinin 563. yıldönümünde Ayasofya Müzesi’nin cami olarak ibadete açılması için "Fetih namazı" etkinliği düzenledi. Farklı illerden gelen binlerce kişi, saat 04.00 sıralarında Ayasofya Meydanı’nda toplandı. Meydanda toplanan kalabalığa Şehzadebaşı Camii imamı, Kur’an-ı Kerim okudu.Kurulan platforma çıkan AGD İstanbul Şube Başkanı Ali Uğur Bulut, "İnşallah bu ezanları en yakında Ayasofyamız’dan dinleyeceğiz ve Ayasofya’nın içinde namazkılacağız inşallah hep birlikte. Ayasofya Camii, cami olarak mutlaka ibadete açılmalıdır. Milletimizin bahtıyla beraber açılmalıdır. Ayasofya’yı kapalı tutmak, Yunanlı’ya ben yapamıyorum, sen gel de kendi hesabına aç demekten farksızdır. Ayasofya’yı kapalı tutmak batılılara artık benim hayat hakkım kalmadı demektir. Ayasofya’yı kapalı tutmak, bu toprağın üstündeki 80 milyon ve altındaki elli milyon müslümanın semaları tutuşturan lanetine hedef olmaktır" dedi.
#Ayasofya MeydanıKöfte mutfağımızda çok önemli bir yere sahip. Ülkemizde bir kısmı coğrafi işaret tescilli 100’den fazla köfte çeşidi bulunuyor. Üstelik çoğu köftemizin kendine has bir hikayesi de var. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Köftelerin izinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. Oldukça geniş olan listeden seçmekte zorlansalar da uğruna yola düşmeye değer 10 lezzetli köfteyi önerdiler.
#RotaBizans İmparatorluğu'nun son dönemde inşa ettiği Ayasofya Kilisesi, devrin en önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Günümüzde müze olarak kullanılan esere dair Trabzon Ayasofya Müzesi nerede? Trabzon Ayasofya Müzesi tarihçesi, eserleri, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023) gibi merak edilenleri derledik.
#TrabzonÜlkemizde tarihi birçok yapı bulunmaktadır. Bu yapılardan birisi de Ayasofya Müzesidir. Sizlerde Ayasofya müzesinin nerede olduğunu öğrenebilir ve ziyaret edebilirsiniz. Peki Ayasofya Müzesi nerede? Ayasofya Müzesi tarihçesi, eserleri, giriş ücreti ve ziyaret saatleri hakkında bilgileri sizlere detaylıca açıkladık.
#Ayasofya Müzesi24 Kasım Noel akşamı Hıristiyan aleminin ruhani lideri Papa 1. Francis (Françiskus), kendisinden önce görev yapan Papa 16. Benedikt’in sağlık durumunun hiç de iyi olmadığını açıklarken, tüm Hıristiyanları O’nun için dua etmeye çağırdı. Ancak Almanya ve Alman kökenli Papa 16. Benedikt yeni yılı göremedi.
#Papa 1. Francisİzmir'in Aliağa ilçesinde bir ev ve depoya yapılan operasyonlarda ele geçirilen farklı dönemlere ait tarihi eser ve 'tsantsa' olarak adlandırılan insan başlarının da içinde olduğu 1045 eserin bir kısmı raporlandı. İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürü Cengiz Topal, "Eserlerin raporları tamamlandığında bu eserler Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ülkelerin ilgili birimleriyle temas kurularak iade edilecek" dedi.
#TsantsaÜlkemizin her bölgesi ve şehri farklı bir kültür, güzellik barındırmaktadır. Deniz, doğa, tarih ögeleri değişik bölgelerde hayat bulmaktadır. Gezmek için doğudan, batıya uzanan coğrafyada farklı medeniyetleri görmek mümkün olmaktadır. Ayrıca tabiatın farklı esintileri ile kişiler doğa yürüyüşleri yapabilir, denize girebilir, müzelerde tarihe tanıklık edebilirler. İşte, Türkiye’de görülmesi gereken yerler hakkında detayları derledik.
#Eğitim2 Şubat tarihinde doğanlar hangi burca mensup olduklarını merak etmektedir. Bu tarihte doğan kişiler hava grubundan bir burca sahip olurlar ve bu burcun özelliklerini göstermektedirler. 2 Şubat hangi burç ve burcu ne? 2 Şubat tarihte bugün, doğan Türk ile yabancı ünlüler, yükseleni ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#2 Şubat Hangi Burç Ve Burcu Ne?İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ne normal günlerde 15 bin, cuma ve hafta sonları 25 ile 30 bin arasında ziyaretçi geldiğini belirterek, “Ayasofya-i Kebir Camii’ni, ibadete açıldıktan sonra 1.5 milyonun üzerinde insan ziyaret etti” dedi.
#GazetehaberleriAyasofya'yı yapımından bu yana geçen bin 483 yıldır havalandırarak ayakta tutan, rutubetten koruyan yaklaşık 900 metrelik yeraltı menfezleri 3 boyutlu görüntülendi. 3 hafta süren çalışmanın sonuçları bugün Uluslararası Ayasofya Sempozyumu’nda açıklandı.
#AyasofyaAyasofya’yı yapımından bu yana geçen 1483 yıldır havalandırarak ayakta tutan yeraltı menfezlerinin 3 boyutlu görüntülenmesi projesinde elde edilen veriler, “Uluslararası Ayasofya Sempozyumu”nda bilim dünyasıyla paylaşılacak.
#Uluslararası Ayasofya SempozyumuTürkiye’nin en önemli kent araştırmacılarından mimar Turan Akıncı 1918-1923 yılları arasında şehrin önce fiilen, sonra resmen işgal edildiği dönemi kaleme aldı. Yeni kitabı vesilesiyle konuştuğumuz Akıncı, “Bu süreci anlamayan cumhuriyeti anlayamaz” diyor.
#Gazetehaberleriİstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, İstanbul Tapu ve Kadastro 2. Bölge Müdürlüğü binasının müzeye dönüştürülmesi konusunda, "Ayasofya'ya ait bütün eserler bir araya getirilecek. Ayasofya müzeye çevrildikten sonra cami olarak hizmet görürken var olan eserlerin bir kısmı Ayasofya'nın depolarında muhafaza edilmiş. Bunların bakımı, onarımı, restorasyonu Kültür ve Turizm Bakanlığı'mız tarafından büyük bir titizlikle sürdürülüyor" dedi.
#İstanbulSultanahmet Meydanı'nda bulunan tarihi İstanbul Tapu ve Kadastro 2. Bölge Müdürlüğü binası Ayasofya Müzesi'ne dönüştürülmek üzere boşaltılıyor. Binada, evraklar, dosyalar ve eşyaların taşınması için hummalı çalışmalar sürüyor. Bina önünde bekleyen nakliye kamyonlarına toplanan eşyalar yükleniyor. Birçok işçinin çalıştığı taşınma işlemlerini Fatih Belediyesi yürütürken, binanın üst katlarındaki eşyalar için de asansör sistemi kurulduğu görülüyor. Binanın içindeki bazı odaların tamamı boşaltılırken, dosyaların ise çuvallar içinde dışarıya yığılıyor. Binadaki eşya ve evrakların Ataşehir'e taşınacağı, taşınma çalışmalarının tamamlanmasının ardından ise Kültür ve Turizm Bakanlığı ekiplerinin inceleme yapacağı öğrenildi. Binada Ayasofya'daki, Ayasofya'ya ait ve İstanbul'un çeşitli yerlerinden getirilecek tarihi eserlerin de sergileneceği bildirildi. İlk bölümü 1881 yılında, ikinci bölümü ise 1910 ise binanın geri kalanı inşa edildi. Bina Osmanlı döneminde bu yana tapu hizmetleri için kullanılıyor.
#Sultanahmet MeydanıMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ayasofya Camisi'nin ibadete açılış töreni öncesinde kendi tasarımı olan Ayasofya siluetli yüzük yaptırdı. Bahçeli, açılış töreninden önce yüzüğünü takarak Ayasofya Camisi'nin hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.
#AyasofyaYeniden ibadete açılan Ayasofya’nın tarihi bir kez daha gündeme geldi. Tarihinde cami ve müze olarak hizmet veren Ayasofya, 86 yıl sonra yeniden cami oldu. ‘Ayasofya Müzesi’nin Twitter sayfası kapandı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın muze.gov.tr sitesinde de ismi Ayasofya-i Kebir Camii (Büyük Ayasofya Camii) olarak değiştirildi. Peki, Ayasofya ne demek? İşte Ayasofya kelimesinin anlamı…
#Ayasofya Ne DemekAyasofya’nın nerede olduğu araştırılan konular arasında yer alıyor. Tarihi yarımadada Fatih ilçesine bağlı Sultanahmet meydanında buluna Ayasofya ile ilgili Danıştay kararı açıklandı. Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti ve bu kararın ardından Ayasofya'nın ibadete açılacağı tarih duyuruldu. 24 Temmuz'da ilk namazın kılınacağının açıklanmasının ardından Ayasoya'ya nasıl gidilir sorusu araştırılmaya başlandı.
#Ayasofya