MALZEME
Brownie için
*150 gr bitter çikolata
*75 gr tereyağı
*5 yemek kaşığı toz şeker
*2 yumurta
*3 yemek kaşığı un
*1/2 çay kaşığı kabartma tozu
Fransa ‘ da küçük bir köydeki “ I’HOTEL TATİN” Stephanie ve Caroline adında iki kız kardeş tarafından işletiyordu. Büyük olan Caroline misafirleri kabul ederken, Stephanie ise mutfaktan sorumluydu. Yoğun bir av döneminde mutfakta elmalı tartlarını hazırlayan Stephanie dalgınlık sonucu kalıbın altına şeker ve elmaları koyar, hata yaptığını farkettiğinde ise elinde kalan, ağızda eriyen o nefis tart hamurunu elmaların üzerine kapatıverir. Dalgınlık sonucu ortaya öyle bir lezzet çıkar ki, bu altüst turtanın lezzeti Fransa ‘ ya kadar yayılır. Meşhur MAXİM otelinin sahibi bu tatlıyı bir yemek sırasında tadar ve kız kardeşlerden tarifi istediğinde nazikçe reddedilir. Sonrasında ise tarifi alabilmek için pasta şeflerinden birini Hotel Tatin ‘ e bahçıvan olarak gönderir ve tarifin sırrını öğrenir. Restoranının imza tatlısı olarak “Tarte Tatin” adıyla menüye koyar. O zamanın ünlü mutfak eleştirmeni “Maurice-Edmond Sailland” tarifi kitaplarından birinde yayınlayınca ünü iyice yayılıp bugüne kadar geldi. Gelelim tarife...
Malzemeler
23 cm’ lik bir tart kalıbı ya da kelepçeli kalıp
Tart hamuru için;
125 gr tereyağı (küp küp doğranmış ve soğuk)
1 su bardağı + 1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı toz şeker
½ çay kaşığı tuz
Yıllar önce sosyal medyamda paylaştığımda binlerce kişi tarafından denendi ve çok sevildi. Bence siz de seveceksiniz, biliyorum...
MALZEMELER
250 gram tereyağı ya da margarin (oda sıcaklığında)
125 gr pudra şekeri
3 yemek kaşığı kuru çay (Bergamot kokulu seviyorsanız tercih edebilirsiniz.)
½ çay bardağı ayçiçek yağı
1 adet 3’ü bir arada kahve karışımı
MALZEMELER
Üzeri için;
YAPILIŞI
Tereyağını eritip ılımaya bırakın.
Yumurtalar ve şekeri mikser ile 5-6 dakika boyunca yüksek hızda çırpın.
Un, kabartma tozu, tuz ve vanilyayı birlikte eleyin.
Yumurtalı karışıma 2-3 aşamada un karışımını ekleyip, bir spatula ya da tahta kaşık ile yavaşça alttan üste doğru katlayarak karıştırın. Yumurtaların sönmemesi için bu aşamada dikkatli olmalısınız.
Ilıyan tereyağını 4-5 aşamada hamura ekleyip alttan üste doğru katlayarak karıştırın.
MALZEMELER:
500 gram baklavalık yufka
250 gram tereyağı ya da margarin
1 su bardağı dövülmüş Antep fıstığı (ceviz ya da fındık)
30 cm çapında yuvarlak cam tepsi
ŞERBETİ İÇİN:
MALZEME
Arası ve üzeri için;
YAPILIŞI
Armutların kabuğunu soyup, çekirdeklerini çıkartın. Küp küp doğrayın.
Bir tavaya armutları, suyu ve toz şekeri alıp, armutlar yumuşayana kadar soteleyin. Ocaktan alınca tarçını ekleyip karıştırın.
Muhallebi için tüm malzemeyi bir arada karıştırıp koyulaşana kadar sürekli karıştırarak orta ateşte pişirin.
Koyulaştıktan sonra 2-3 dakika daha pişirmeye devam edip ocaktan alın.
Servis edeceğiniz kaselerin altına sotelediğiniz armutları paylaştırın, üzerini muhallebiyi ekleyin.
MALZEME
Üzeri için;
Şerbeti için;
YAPILIŞI
Şerbet için toz şeker ve suyu tencereye alıp kaynatın. Kaynayan şerbete limon suyunu ekleyip ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Hamur için;
Un hariç tüm malzemeyi bir arada iyice karışana kadar yoğurmaya başlayın.
Yavaş yavaş unu ekleyerek yoğurmaya devam devam edin. Ele yapışmayan yumuşak bir hamurunuz olacak. Gıda boyası eklemek istiyorsanız bu aşamada ekleyebilirsiniz.
Bugün 18 nisan, rahmetli anneciğimin ölüm yıl dönümü, ben de onun için yaptım bir kez daha.. Ben çok seviyorum diye, komşulardan geldiğinde bana ayırırdı hep yemem için. Bense şimdi onun için yapıyorum..
MALZEME
YAPILIŞI
Toz şeker ve sütü bir tencere içerisinde şeker eriyene kadar ısıtıp, ocaktan alın.
Yağı eritip içerisine unu ekleyin ve sürekli karıştırarak açık kahverengi olana kadar kavurun.
Ocağın altını kısıp, şekerli sütü dikkatlice tencereye ekleyin. Çok fazla buhar çıkacaktır, bu aşamada dikkatli olmalısınız.
Buhar azaldığında hemen karıştırmaya başlayın.
Hemen kıvam alacaktır.