Tarkan Özvardar

Köpeklerde tüy değiştirme

15 Mayıs 2024
Yaz ayları başlamadan hemen önce havaların ısınmasıyla kış boyunca soğuk havanın etkilerinden korunmak için kürkünü yoğunlaştırmış olan dostunuz artık sıcak havalarda ihtiyacı olmayacağı tüylerini değiştirmeye başlar.

Yoğun tüy dökümüyle karakterize bu dönem aslında doğal bir adaptasyondur. Bu süreci köpeğiniz ve sizin açınızdan problemsiz olarak atlatmanın yollarına şöyle bir göz atalım.

- Kısa yol olması açısından makine tıraşı yaptırılması fikri kesinlikle doğru değildir. Köpeklerde tüyler onları soğuktan koruduğu gibi, güneş ışınlarının zararlı etkilerinden de korumaktadır. Makine tıraşı sonrasında deri enfeksiyonlara, parazitlere ve ultraviyole ışınlara açık hale gelecek, travma ve yaralanmalarda derinin daha çok zarar görmesine neden olacaktır.

- Kürkünü değiştirmekte olan dostumuzun içine girdiği stresli dönemi, ona yaptıracağımız oyun ve spor bazlı egzersizlerle daha kolay atlatmasını sağlayabiliriz.

- Tüy değiştirme dönemine giren köpeğin günde en az bir defa tüylerin çıkışı yönünde ve ters yönde tel taraklar ya da fırçalarla taranması, dökmekte olduğu kışlık tüylerden daha çabuk kurtulmasını sağlayacaktır. Ayrıca tarama işlemleriyle derinin kan dolaşımı artacak ve yeni çıkacak olan yazlık tüyleri daha sağlıklı şekillenecektir.

- Bu dönemdeki köpeklerimize takviye olması açısından dışarıdan verebileceğimiz biotin ve çinko preparatları da sürecin daha hızlı ve kısa sürede atlatılmasına yardımcı olacaktır.

- Postunu değiştirme dönemi içerisindeyken dostumuzdaki kaşıntı davranışı, onları rahatsız eder ve streslidir. Tel taraklarla yapılan fırçalama işlemi sonrası masaj tarakları ile yapılacak olan tımar işlemleri ile dostumuzu rahatlatmak onu mutlu edecektir.

Yazının Devamını Oku

Köpekler neden patilerini yalar

8 Mayıs 2024
Birçok köpek sahibi evlerinde köpeklerinin dinlenme esnasında özellikle patilerini yaladıklarına şahit olurlar. Bu davranış tamamen rutin bir hareket olabildiği gibi bazen de birtakım problemleri ve patolojikleri işaret edebilir.

Gün içerisinde birkaç defa gezintiye çıkarttığınız köpeğinizin taban yastıklarına birçok yabancı partikül ve koku yapışmaktadır. Eve geldiğinde köpek bu rahatsız edici yabancı kokulardan kurtulmak hedefli olarak ya da patisini yapışan partikülleri temizlemek hedefli olarak patilerini yalama davranışı gösterebilir.

Yağmurlu dönemlerde patileri ıslak ve nemli kalan ya da eve döndüğünde sürekli ayakları yıkanan ve kurutulmayan köpeklerde, patilerin nemli kalmasına bağlı olarak mantar enfeksiyonları oluşabilir ve bu mantar enfeksiyonlarının yarattığı kaşıntıya bağlı olarak köpek ayaklarını takıntılı seviyelerde yalama davranışı gösterebilir.

Koşma ve oyun esnasında sert zeminlerde hareket eden köpeklerde taban yastıklarının sıyrılması küçük kesikler ya da çizikler oluştuğunda, köpek patilerini yalayarak bir acısının olduğunu işaret etmek isteyebilir.
Pire ya da uyuz etkenleri gibi parazitlerin yarattığı irritasyona bağlı olarak da parmak aralarını ısrarcı bir şekilde köpeğin yaladığını gözlemleyebiliriz.

Özellikle yaşlı köpeklerde eklem ağrılarına bağlı olarak patileri ısrarcı bir şekilde yalama ortopedik anlamda köpeğin ağrısının olduğunu işaret edebilir. Aşırı sıkılma ve kaygı durumlarında da köpek patilerini yalayarak stresini azaltmaya çalışabilir. Rutin temizleme hedefli pati yalamanın dışındaki olgularda şüpheli bir durum varsa vakit kaybetmeden veterinerinizle diyaloğa geçmeniz en doğrusu olacaktır.

Yazının Devamını Oku

Dostunuzu mutlu etmenin yolları

1 Mayıs 2024
Köpekler, sevdikleri şeyleri onlara sunduğunuzda mutlu olurlar. Mutlu köpekler uyumludurlar.

Onları iyi hissettirecek şeylere şöyle bir göz atalım:
- Dostlarımızın beslenmesi ve su ihtiyaçlarının karşılanması biyolojik çevrimlerinin devamlılığı açısından önemlidir. Onlar için hazırlanan ve günde birkaç defa sunulan taze ve damak zevklerine uygun besleyici öğünler onları mutlu eder. Ayrıca sürekli ulaşabilecekleri serin su ihtiyaçlarını karşılamak onlar için önemli bir gereksinimdir.
- Köpekler, yaradılışları gereği sürü hayvanlarıdır. Yalnız kalmak onları en çok mutsuz eden şeylerin başında gelir. Her ne kadar şehir yaşantısı ve günlük rutinlerimiz esnasında dostlarımızı yalnız bırakmak zorunda kalıyorsak da birlikte geçirdiğimiz zamanlarda onlarla bol temaslı vakit geçirmek ve sevildiklerini onlara belli etmek dostlarımızı hoşnut edecektir.
-Köpekler interaktif canlılardır. Oyun oynamak onların en sevdiği aktivitelerdir. Dostlarımızla aracı objeler vasıtasıyla oyunlar oynamak hatta herhangi bir köpekli spor aktivitesi konusunda rutin çalışmalar yapmak onların hayattan aldıkları keyfi artıracaktır. Sosyal canlılar olan köpeklerimizin zaman zaman diğer köpek arkadaşlarıyla buluşarak birlikte vakit geçirmesi de çok hoşlarına gidecektir.



-Köpekler günlük rutin gezintilere ihtiyaç duyarlar. Gün içerisinde birkaç defa tekrarlanan gezintiler onların mental ve fiziksel sağlığı için elzemdir. Bu aktivite esnasında koklanarak, çevre köpeklerin ve uyaranların hakkında bilgi edinir, tıpkı bizlerin sosyal medyayı takip etmemiz gibi devinimi takip etmiş olurlar. Bu gezinti rotalarının zaman zaman değişiyor olması onlar için küçük mutlu edici maceralar olacaktır. Yürüyüşlerin belli kısımlarına eklenebilecek ödül içerikli sahip diyalogları da gezintinin kalitesini artıracaktır.

Yazının Devamını Oku

Mevsim geçişinde dostunuz için bunlara dikkat edin

24 Nisan 2024
İlkbaharı yaşadığımız bu dönemde hava koşulları aynı gün içerisinde bile değişkenlik gösterebiliyor.

Havanın ani ısınma ve soğuması ve yağış geçişleri yaşanabiliyor. Köpeklerimiz için de bu değişken hava koşullarına karşı bazı önlemler almamız gerekebilir.

- Kapalı havalarda gezinti ve egzersiz hedefli dışarıya çıkarken dostunuza yağmurluğunu giydirmeyi ihmal etmeyin.

- Bahar ve yağışlarla birlikte dostunuzla gezinti rotanızda birçok lezzetli ot türemiş durumda ve genellikle köpekler onları yemekten kendilerini alıkoyamazlar. Fazla ot yeme kusma ve ishalle sonuçlanabilir. Bu dönemde köpeğinize probiyotik takviyeleri yaparak önlem almanız iyi olacaktır.

- Aşırı yağış ve zaman zaman oluşan fırtınalar, özellikle bahçede yaşayan dostlarımıza dikkat etmemizi gerektiriyor. Kötü hava koşulları ve yağışta sığınacakları kulübelerinin korunaklı yerlere taşınması ve su baskınına karşı yerden yükseltilmesi gereklidir.

- Yağmur ve rüzgâr, toz, çamur ve alerjen partiküller gibi birçok yabancı maddenin köpeğimizin üstüne ve tüylerine bulaşmasına neden olur. Bu dönemde onları sık tarayarak ve zaman zaman silerek bu olumsuzluklardan korumamız gereklidir.

- Rüzgârla birlikte oluşan toz yoğunluğu ve alerjenlerin artışı köpeklerde göz enfeksiyonlarının oluşmasını tetikler. Dostumuzun gözlerini günlük olarak göz solüsyonlarıyla temizlemek bu riski azaltacaktır.

Yazının Devamını Oku

Köpeğim evde yalnız kalamıyor...

17 Nisan 2024
Bazı köpek sahiplerinin günlük rutinde köpeklerini evde yalnız bıraktıklarında, havlama, ağlama, uluma ve eşya parçalama gibi yalnız kalmaya tahammülsüzlüğe bağlı şikâyetleri olur. Bu problem özellikle apartman yaşantısında komşuların rahatsız olması, şikâyetler ve adli vakalara dönüşebilmekte.

Bu davranışın altında genellikle köpeğin bebeklik döneminde yalnızlığa alıştırılmamış olması, insanlaştırmaya bağlı bağımlılık davranışlarının artmış olması, post travmatik stres bozukluğu ve egzersiz eksikliği yatar. Bu ciddi olumsuz sonuçlar doğurabilecek davranış probleminin elimine edilmesi için yapılması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

- Yavru ya da yetişkin olsun evimize yeni gelen dostumuza ilk günden yalnız kalmaya alışacağı bir oda veya alan ayarlamalıyız.

- Zaman zaman evden ayrılarak onu yalnız kalmaya alıştıralım.

- Özellikle anne ve kardeşlerden ayrılmış yavru köpeklerdeki çağrı ağlaması ve uluma seslenişlerine birkaç gün göğüs gerelim ve komşularımızdan toleranslı olmalarını rica edelim.

- Yavru köpeğin çağrı ağlamalarını uyarmak dahi olsa yanına giderek pekiştirmeyelim.

- Yavru köpeğin ilk gecesinde yatağının üstüne havluya sarılmış sıcak termos ve tik tak eden bir saatle peluş bir oyuncak konulması annenin sıcaklığı ve kalp ritimlerini taklit açısından onun kendini daha iyi hissetmesini ve huzurlu olmasını sağlayacaktır.

- Dostumuzun bir köpek olduğunu ve statü algısının hayatındaki denge unsurlarının başında geldiğini unutmamalı ve onunla kendi yatağınızı ve sofranızı paylaşmamalısınız. Aksi taktirde statü algısı karışan köpek yalnızlığa daha tahammülsüz olacaktır.

Yazının Devamını Oku

Köpeğinizle tatildeyken bunlara dikkat edin

10 Nisan 2024
Uzun bayram tatili, köpeğinizle birlikte doğa ve denizle buluşup dinlenmek için güzel bir fırsat olacaktır. Ancak dostunuz için bazı önlemleri almayı unutmamak gerekiyor..

- Araçla yolculuk yapılacaksa köpeğinizi 6-8 saat önceden aç bırakarak yola çıkmak onun daha konforlu bir yolculuk yapmasını sağlayacaktır.
- Arabayla yapılan seyahatlerde yoğun klima kullanımının dostunuzun solunum yolu hastalıklarına davetiye çıkaracağını unutmamalıyız.
- Özellikle sıcak yerlere yapılacak yolculuklar öncesinde kene-pire tehlikesine karşı önlemlerinizi almayı unutmamalısınız.
- Tatilde yaşanabilecek sağlık problemlerine karşı dostunuz için hazırlayacağınız bir ilk yardım çantası almayı unutmamalısınız.
- Köpeğiniz için tatil yapacağınız bölgeye yakın veteriner kliniklerini önceden araştırınız.
- Tatil için yolculuğa çıkmadan köpeğinizin aşı karnesini almayı unutmayınız.

Yazının Devamını Oku

Köpeklerde vücut kokusunun sebepleri

3 Nisan 2024
Köpeklerde de tıpkı bizlerde olduğu gibi vücudun en büyük organı deridir. Bizlerden farklı olarak derileri farklı uzunluk ve yoğunlukta tüylerle kaplıdır.

Köpeklerin vücutlarının büyük bir kısmında ter bezleri yoktur. Bu sebeple köpeğinizin vücudundan değişik bir koku alıyorsanız bunun olası sebeplerini farklı şekilde incelemek gerekir.

Irksal özellikler: Bazı ırklar tüy yapılarının yoğunluğuna bağlı olarak daha ağır kokabilirler. Alman Çoban köpeği, St. Bernard bunlara örnektir.

Cinsiyet: Erkek köpekler testosteron aktivitesine bağlı olarak dişi köpeklere göre daha yoğun kokabilirler. Köpekler kamuflaj algısına bağlı olarak kötü kokulu nesnelerin üzerinde yuvarlanmayı severler. Bu onların kokmalarına neden olabilir.

Beslenme: Beslenme şekillerine göre köpeklerin vücut kokusu değişebilir.

Mantar enfeksiyonları: Köpeklerde yaygın deri mantarı enfeksiyonunda ağır koku karakteristiktir.

Lezyonlar: Deri erozyonları ve enfekte yaralar vücut kokusunu değiştirebilir.

Parazitler: 

Yazının Devamını Oku

Büyükşehirlerde yaşayan köpeklerin karşılaştığı zorluklar

27 Mart 2024
Şehir merkezleri beton, araç ve insan yoğunluğunun yüksek olduğu yerlerdir. Devinim ve hareket neredeyse 24 saat yaşanır. Şehir merkezlerinde yaşayan köpeklerin de tıpkı biz insanlar gibi karşılaştığı birtakım zorluklar vardır...

- Yüksek seviyede gürültü: Kent merkezleri araç yoğunluğuna bağlı olarak gürültünün çok fazla olduğu yerlerdir. Buralarda yaşayan köpekler her ne kadar bu durumdan rahatsız olmuyor gibi görünseler de gürültü kirliliği onları rahatsız eder. Yaşadıkları durum kazanılmış çaresizliktir.

- Koklanma: Beton binaların arasına sıkışıp kalmış şehir köpekleri, onlar için en önemli duyu olan koku duyularını rahatça kullanamazlar. Bu durum en zorlayıcı noktalardan biridir.

- Park ve yeşil alanların yetersizliği: Büyükşehirlerde köpeğinizle özgürce gezebileceğiniz yeşil alan sayısı sınırlıdır. Köpekler genellikle trafik ve kalabalıkla iç içe gezinti yapmak zorunda kalır.

- Oyun ve egzersiz: Köpeklerin en çok ihtiyacı olan şeylerden biri de oyun ve egzersizdir. Kent merkezlerinde onlara özgürce oyun oynama imkânı sağlayacak alan bulmak neredeyse imkânsızdır.

- Hava kirliliği ve toksik etkiler: Şehirler hava kirliliğinin ve toksik madde miktarının yoğun ve yüksek olduğu yerlerdir. Koklayarak yaşayan bir canlı için tüm bunlara maruz kalmak rahatsız edici ve tehlikelidir.

- Kalabalık:

Yazının Devamını Oku