Zbigniew Boniek

Güncelleme Tarihi:

Zbigniew Boniek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2006 09:56

Polonya futbolunun en ünlü yıldızlarından Zibi, 70'lerin sonu ve 80'lerde fırtına gibi esmişti...

Haberin Devamı

Doğu Avrupa'nın en yetenekli futbolcularından birisi olan Polonyalı Zbigniew Boniek (Zibi), Bydgoszcz'de doğdu. Futbol kariyerine, doğduğu kasabanın takımı olan Zawisza'da başlayan Zibi, daha sonra Polonya'nın en büyük kulüplerinden birisi olan Widzew Lodz takımına geçti. Daha yeni yeni futbolunu olgunlaştırmaya başlayan Zibi, 1978 yılındaki Dünya Kupası finallerinde ilk kez boy gösterdi. İkinci Tur Grubuna çıkan Polonya'nın, Brezilya'ya 3-1 yenilip, 2. Grupta 3. sırada yer alarak turnuvaya veda ettiği şampiyonada Arjantin, finalde Hollanda'yı 3-1'le geçip kupayı müzesine götürmüştü.

Arjantin'in kupayı kazanmasının ardından 4 yıl geçmişti. Bu sefer ev sahibi İspanya’ydı. Ve Boniekli Polonya çok iyi bir takım olmuştu. Boniek, şampiyonada muhteşem bir futbol sergiledi ve Polonya üçüncülük maçında Fransa'yı 3-2 yenerek bronz madalyanın sahibi oldu.

Haberin Devamı

Zibi, Dünya Kupaları kariyerindeki en iyi performansını, Belçika'yı 3-1 yendikleri ikinci tur maçında ortaya koydu. Dünya Kupası tarihinin en güzel "hat-trik"lerinden birisini yapan Zibi, Belçika filelerine gönderdiği 3 golle, takımını 1. Grupta, Sovyetler Birliği ve Belçika'nın önünde yarı finale taşımıştı. Ne yazık ki Zibi, yarı final maçında aynı performansı gösterememiş ve Polonya yarı final maçında, İtalya'ya 2-0 yenilmekten kurtulamamıştı. Üçüncülük maçında Fransa karşısında alınan 3-2'lik galibiyet sadece bir teselli oldu.

Hiç kuşkusuz Zibi, İspanya 82'nin en büyük yıldızlarından birisi olarak Dünya Kupası tarihindeki yerini aldı. O günlerdeki dergi ve gazetelerin kurduğu "rüya takım"ların hemen hepsinde Zibi'nin adını görmek mümkündü.

Finallerin ardından 1982-1983 sezonunda kariyerinin en önemli kararlarından birini veren Boniek, bir basamak daha yükselerek, Seria A'ya transfer oldu. İtalya'nın en ünlü kulüplerinden Juventus'a evet diyen Zibi, kendisi gibi Çizme'ye yeni gelen Fransız Michel Platini ve 82 Dünya Kupası'nı kazanan İtalyan Milli Takımı'nın kahramanı Paolo Rossi ile birlikte takımın ileri ucunda müthiş bir üçlü oluşturmuşlardı.

Haberin Devamı

Juventus formasıyla İtalya'da lig ve kupa şampiyonluğu yaşayan Boniek, Avrupa'da da Kupa Galipleri Kupası'nı (1984) ve Avrupa Süper Kupası'nı (1984) kaldırdı. Üzüntüyü ve sevinci bir arada yaşadığı trajik Heysel faciasının meydana geldiği final karşılaşmasında da Liverpool'u yenerek, kariyerine Avrupa şampiyonluğunu da ekledi. Başkan Agnelli, çok beğendiği Boniek'e "gece mavisi" diyordu. Çükü Polonyalı yıldız en güzel maçlarını hep gece çıkarıyordu.

1985'te Avrupa şampiyonu olan Juventus'tan ayrılarak bir başka İtalyan kulübü Roma ile İtalya Kupası sevinci yaşayan Zibi, Meksika 86'da da takımın en önemli oyuncularından birisiydi. 78 ve 82 yıllarında gruptan çıkarak 2. Tura yükselen Polonya, bu sefer 2. Turda pek bir varlık gösteremedi ve Brezilya'ya çok kolay teslim oldu: 4-0. Futbol yaşamı boyunca özel yeteneği ve elde ettiği başarıları ile daima saygı duyulan bir isim olan Boniek, Polonya'da TV Channel'da yorumcu olarak çalışıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!