Yoğurdumuza sahip çıkalım

Pek çok bakımdan birbirine çok benzeyen iki ülke Türkiye ve Yunanistan. Benzer özellikler arasında mutfakları da saymak mümkün tabii.

Haberin Devamı

Ama Yunanlılar mutfaklarını tanıtmakta o kadar başarılı ki, “artık pek çok ürün elimizden kaçtı” diye düşünüyorum bazen.
Tamam, kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm, defne yaprağı ve kuru kekik üretiminde dünya birincisiyiz ama ne yazık ki markalaşmak bu ürünlerle de mümkün olmuyor. Evet, dönerimiz ve şiş kebabımız var ama yurtdışında nerede bir döner büfesi varsa emin olun ki hemen iki sokak arkasında Yunanlıların açtığı “gyros” adındaki döner satan büfe ya da restoran vardır.
Baklava, kadayıf ve lokum konusunda da Yunanlılarla müthiş bir rekabet içerisindeyiz. Üstelik bu ürünleri onlar da bizimle isimlendiriyor.
Ben bir yemekçi olarak yine de en çok şu yoğurt meselesine bozuluyorum. Yoğurdun mucidi Türkler’dir. Üstelik Amerika ve Avrupa’da da yoğurt “yoghurt” adıyla satılır ve herkes onu bu isimle bilir. Buna rağmen Yunanlılar öyle güçlü bir tanıtım kampanyası yürütüyor ki yoğurtla ilgili bildiğim şeylerden ben bile bazen şüpheleniyorum!
Her şeyi bir yana bırakalım ve gelin yoğurdumuza sahip çıkalım. Gerekirse bir “yoğurt tanıtım birliği” kuralım ve 2010 yılını yoğurt yılı ilan edip tanıtım atağına girişelim.

DONDURMALI YAğSIZ KEK

Haberin Devamı

· 4 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
· Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan tozşeker
(Esmer tozşeker de kullanabilirsiniz.)
· Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan süt
· Türk kahvesi fincanıyla 3 fincan un
· 2 tepeleme yemek kaşığı kakao
· 1 paket kabartma tozu
· 5-6 top diyet dondurma

YAPILIşI
Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırın, üzerine tozşekeri ekleyin. Tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla 1-2 dakika kadar çırptıktan sonra süt, un ve kakaoyu ilave edin. Kabartma tozunu da katıp çatalla hep aynı yöne doğru çırparak koyu muhallebi kıvamında bir karışım elde edinceye kadar çırpın.
Diğer taraftan, küçük boy bir kek kalıbını ya da 20 santim çapındaki cam ya da porselen fırın kabını 2 yemek kaşığı sıvıyağla yağlayın. Kalıbın dibine ve yanlarına fırın kağıdı yerleştirin. (Fırın kağıdı serdiğiniz için yağ kullanmanıza gerek yok.)
Hazırladığınız kek karışımını kalıba aktarın. 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında, iyice kabarıncaya kadar, 40 dakika pişirin.
Keki fırından alıp soğumasını bekledikten sonra kalıptan çıkarın. Dilimleyip yanında diyet dondurmayla servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları