Yoga Yöntemleri

Uzak Doğunun gizemli öğretilerinin arasında en fazla bilinen Yoga, zihinsel gelişimi amaçlayan çok eski bir öğretidir.

Geçen hafta Altın Işık Astroloji ve Bilimsel Araştırmalar Derneği'nin Pazar toplantılarına konuşmacı olarak katılan Yogi Adnan, öylesine açıklayıcı bir konuşma yaptı ki, şimdiye kadar kitaplar ve çeşitli yoga üzerine yapılan tariflerin ötesinde çok anlaşılır bilgiler aktardı.

Mesela Hz. Mevlana'nın ve Mother Teresa'nın büyük yogiler tarafından birer usta yogi olarak tanındığını biliyor muydunuz?

Yogi Adnan, özellikle Mevlana'nın sözlerinin yoga derslerinde öğrencilere anlatıldığını söyleyerek 'Bhakti Yoga ve İnana Yoga'nın üstadı' olduğunu açıkladığı zaman gerçekten çok şaşırdım.

Sonra kadim bir öğreti olan yoganın derece derece çeşitli isimlerle anılan aşamalarından geçilip en son Tantra Yoga'ya gelindiğini ve tüm yoga disiplinlerinin aslında Tantra Yoga yapabilmek için bir hazırlık olduğunu öğrendim. Tan-madde, tra-kurtuluş demek anlamına geliyor. Kurtuluşu içerde aramayı işaret ediyor. Yogi Adnan sadece Hatha Yoga uygulayarak Nirvana'ya ulaşmanın pek mümkün olamayacağını anlattı.

Hatha Yoga aslında Raja Yoga için bir ön hazırlık niteliğini taşıyormuş. Ve Raja Yoga öylesine mükemmel bir zihin durumu yaratıyormuş ki, Kralların Yogası 'Kings Yoga' olarak anılıyormuş.

Sırasıyla Bhakti Yoga, 'İnanç ve Teslimiyet yogası' ve İnana Yoga, 'İlim-irfan yogası' açıklamalarından da anlaşılacağı gibi inanç ve teslimiyet üzerinde yoğunlaşmak ve ilmini araştırmak şeklinde çalışmaları içeriyor.

Karma Yoga ise, karşılıksız hizmet yogası olarak biliniyor ve tamamen kalp çakrası açık olanların uygulayabildiği bir yöntem olarak en iyi örnek Mother Teresa gösteriliyor.

Kundalini Yoga'yı ise mikro kozmonun özü olduğunu ileri süren Yogi Adnan, bütün yoga yöntemlerinin Kundalini Yoga yapabilmek için bir hazırlık olduğunu söylüyor.

Anlayacağınız bu konferans çok bilgilendirici oldu. Genel olarak yoganın çeşitleri ve neler olduğunu, adı geçen yoga yöntemlerinden başka isimler olmadığını da bu arada öğrenmiş olduk diyorum, Yasemin'ce...
Yazarın Tüm Yazıları