Yine Süreyya sendromu olur mu?

SÜREYYA Ayhan. 2003 Dünya Atletizm Şampiyonası’nda kendi ifadesiyle, “bir kadınlık sorunu” yaşamış ve altını kaybetmişti.

Haberin Devamı

Türkiye o gün ilk defa kadın sporcuların özel durumlarının performansa etkisiyle tanışmış, konuyu üstü kapalı tartışıp, mahreme inmemek kaygısıyla üstünü kapatmıştı..

* * *

Türkiye tarihinin en büyük katılımıyla Londra Olimpiyatları’nda. Ve kadın sporcularımızın sayısı erkek sporcularımzdan fazla. Bu durumda akla “Londra’da aynı sıkıntıyı kadın sporcularımız yaşar mı” sorusu geliyor. Gelin bu konuya spor hekimlerinin, antrenörlerin ve sporcuların penceresinden bir göz atalım.
Prof. Dr. Kemal Nuri Özerkan. İstanbul Üniversitesi Spor Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dali Başkanı. Londra kafilemizde mentör olarak destek veriyor.
- Yiene Süreyya sendromu yaşar mıyız?
· Bunun için birkaç yöntem var. Ya ötelemek ya da daha öne almak. Bir de HMS diye bilinen adet öncesi sendrom sinirli ve agresif bir yapıya dönüştürür sporcuyu. Bu da elbette performansı etkiler.
- Ne tür önlem alınabiliyor?
· Özel dönemi öne çeken, ya da sona atan ilaçlar kullanabilir. Ama iyi antrene olan sporcular gitgide bu sendromdan daha az zarar görmenin yolunu buluyorlar.
- Zihinsel olarak nasıl başa çkıyorlar?
 · Sporcular hem fiziksel hem zihinsel etkileniyor. Zihin olarak hazırlanırlarsa aşıyorlar. Ama o halin avantaj olmadığı aşikar. Agresiflik iyi dersem doğru olmaz.

* * *

Haberin Devamı

Antrenör Ertan Hatipoğlu’na da aynı şeyi sordum...
· Çok etkilenen sporcu da var az etkilenen de . Örneğin Elvan bunun dezavantajını hiç hissetmedi. Bazı sporcular 1. gün iyi performans sergileyemiyor. İkinci gün de etki sürüyor. Ama 3. günden sonra düzeliyor.
- Ya zihinsel durumları?
· Adet öncesi sporcu agresif olur. Atletizmde bu agresif yapı kısa mesafelerde hatalı çkışlara yol açar. Geciktirici ya da söktürücü almak iki ayrı seçenek.

* * *

Bireysel sporlarda sporcu ve antrenörü bu sorunu birlikte aşmaya çalışıyor. Ama bir de madalyonun öteki yüzü var. Takım sporları.
Voleybol ve basketbol kadın milli takımlarımız da Londra’da. Onlar bu sorunla nasıl başa çıkıyorlar?
Bu soruyu olimpiyatları birlikte izlediğimiz arkadaşım Figen Güneş 7 sporcuyla yöneltti. Sonuçlar şunlar:
- Kesinlikle agresif oluyorlar.
- Takım içinde hangi sporcunun özel durumu varsa, “3 günü kaldı”, “Bugün adet oldu” diye bu biliniyor.
- Bu bir anlamda kadın sporcular arasında dayanışmayı da artırıyor.

* * *

Haberin Devamı

Görüşler böyle.
Şimdi benim düşüncelerim. Gazetecilik dürtüsüyle ilginç bulduğum bu konuda bir gerçeği farkettim. Kadınlar, erkeklerin sandığı kadar bu durumu problem yapmıyor. Kadın olmanın ve kadınlığı hissetmenin performanslarına olumlu etki yaptığı düşüncesindeler.

Tıp ne diyor?
Konya Selçuk Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre:
1-Adete 3 gün kala fiziksel, psikolojik, davranışsal dğişiklikler yaşanır.
2-Dikkat, motivasyon, konsantrasyon sürat ve çabukluk yetileri olumsuz etkilenir.
3-En iyi performans adet bitiminden 3 gün sonra elde edilir.
4-Vücut ağırlığının değişmesi el ve ayak bileklerinde ödem, karın ve bel bölgelerinde ağrı, sinirlilik, ruhi bunalımlar, küçük deprsif durumlar adet öncesi dönemin sendromlarıdır.
5-Sonuç olarak, fiziksel olarak iki dönem arasında performans açısından çok önemli bir fark görülmemiştir ama zihinsel olarak durum ayrıca değerlendirilmelidir.

Yazarın Tüm Yazıları