Yılda 333 milyon kişi cinsel yolla bulaşan hastalığa yakalanıyor

Geçen hafta, Japonya ve İsveç’deki iki kliniğin ortak çalışmasında antibiyotiklere dayanıklı yeni bir belsoğukluğu bakterisi türü saptandı.

Japonya’da görülen, H041 bakterisini, belsoğukluğu tedavisinde kullanılan, bilinen hiçbir antibiyotik öldüremiyor. Belsoğukluğu cinsel yolla bulaşan 40’dan fazla hastalıktan sadece biri. Gelişmiş ülkelerde bu hastalıkların büyük çoğunluğu, seyahatler sırasında rastgele ve korumasız cinsel temastan kaynaklanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün rakamlarına göre, dünyada yılda yaklaşık 333 milyon kişi cinsel yolla bulaşan hastalığa yakalanıyor. 40 milyon kişiye AIDS/ HIV (+), 62 milyon kişiye bel soğukluğu, 12 milyon kişiye frengi, 89 milyon kişiye klamidyoz, 170 milyon kişiye de trikomoniyazise hastalığı bulaşıyor. Cinsel eş sayısının artması, hastalık bulaşma riskini de artırıyor. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kadınlara erkeklere göre daha kolay bulaşıyor. Kadınların anatomik yapısı sadece bulaşmayı kolaylaştırmakla kalmıyor. Daha şiddetli belirtelere neden oluyor. Daha kalıcı hasar bırakıyor.

YÜZÜNE BAKARAK KARAR VERMEYİN

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın en etkili yolu cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmak. Kadın veya erkeklerin yüzüne, üstüne, başına bakarak, “Temiz, hastalık bulaşmaz” diye fikir yürütmeyin, önleminizi alın. Cinsel ilişki sırasında penis vajinayla temas ettiğinde, cinsel yolla bulaşan hastalıklar meniden vajina dokusuna veya vajina salgısından penisteki idrar deliğinin uç kısmına ulaşıyor. Vajinada veya peniste yara varsa, bulaşma riski daha çok artıyor. Anal ilişkide de cinsel yolla bulaşan hastalıklar meniden anüs dokusuna veya anüs dokusundaki kandan penisteki idrar deliğinin uç kısmına geçebiliyor. Anüs dokusu vajene göre daha ince bir mukozaya sahip olduğundan ilişki sırasında tahriş meydana geliyor ve dolayısıyla bulaşma riski daha da yüksek olabiliyor. Bu arada hatırlatmakta yarar görüyorum, prezervatif oldukça etkili korunma yöntemi olsa da bazı hastalıklardan yüzde 100 koruduğunu söylemek zor. Sperm öldürücü krem, köpük ve fitillerin prezervatifle birlikte kullanılması halinde koruyucu etki artıyor.

HİÇ BELİRTİ VERMEYEBİLİR

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar bazen hiç belirti vermez. Bazen de kişiyi rahatsız etmeyecek kadar hafif olur. Özellikle kadınlarda bazen belirtisiz seyredebilir. Tedavi edilmediği sürece, belirtisiz enfeksiyonu olanlar bilmeden hastalığı başkalarına bulaştırır. Cinsel temastan sonra hastalık belirtilerinin ortaya çıkması için geçen süre hastalıktan hastalığa değişir. Örneğin bel soğukluğunda günler, klamidyoz, hepatit B’de haftalar, frengide aylar ya da AIDS’te yılları bulabilir.

TEDAVİSİ ZOR

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisi zor. Başka hastalıklara da zemin hazırlıyor. Özellikle karın içindeki organların mikrobik hastalıkları, karın zarı ihtihapları, kısırlık, bunların en önemlileri. Bazıları da ileri aşamalarda ölümlere dahi yol açabiliyor.

SIK EŞ DEĞİŞTİMEK RİSKİ ARTIRIYOR

* Prezervatif kullanmamak, * Sık sık cinsel eş değiştirmek, * Birden fazla cinsel eşle birlikte olmak, * Cinsel eşin birden fazla cinsel eşi olması, * Seks işçileri, müşterileri veya kiminle ilişkisi olduğu belli olmayan kişilerle ilişkide bulunmak, * Hastalık halinde tedavi ettirmemek, * Cinsel yolla bulaşan hastalık belirtisi olanlarla ilişkiye devam etmek.

AŞAĞIDAKİ BELİRTİLERE DİKKAT EDİN

* Erkekler: Penis ucundan akıntı, genital bölgede siğil, ülser tipi lezyonlar, idrar yaparken yanma.
* Kadınlar: Kasık ağrısı ve beraberinde akıntı, tek başına akıntı, idrar yaparken yanma, genital bölgede siğil, ülser tipi lezyonlar.
Yazarın Tüm Yazıları