Yeşil-kırmızılılar 40 yılda 3 ilk yarattılar

Güncelleme Tarihi:

Yeşil-kırmızılılar 40 yılda 3 ilk yarattılar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2008 00:00

Diyarbakırspor’un kuruluşunun bu yıl 40’ıncı yılı. 40 yıllık geçmişinde inişler, çıkışlar olan Diyarbakırspor, futbol tarihinde bazı ilklere imza atan bir takım. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan 1. Lig’e çıkan ilk kulüp. Ayrıca 2 yıl içinde hiç ara vermeden 3. Lig’den 1. Lig’e yükselen Türkiye’nin ilk, dünyanın ikinci takımı. Bu başarısı ile dünya futbol tarihine geçti.

Kulübün mazisindeki 3. ilk ise, geçtiğimiz futbol sezonunda yaşandı. Takım küme düştü. Yönetim çekti gitti. 12 ayrı kongre yapıldı, kimse yönetime aday olmayınca başkansız kulüp mali zorluk içie girdi. Futbolcular alacaklarını haciz yoluyla almayı denedi. Kulübün anahtarı Diyarbakır Valiliği’ne teslim edildi. Vali yardımcısı kulüp başkanı, ilçe kaymakamı başkan yardımcısı, Tarım, DSİ ve Köy Hizmetleri müdürleri de yönetim kurulu üyeliğini aldı. Diyarbakırspor’un 40 yıllık tarihini, gazeteci İbrahim Ateşoğlu kaleme aldı.

Diyarbakır’ın tarihi çok eski ama Diyarbakırspor’un geçmişi çok eski değil, 40 yıl öncesine dayanıyor: Türkiye Amatör Ligi’nde iki ezeli rakip olan Yıldızspor ile Dicle Gençlikspor şehrin iki futbol takımıydı. Diyarbakırspor’un kuruluşu bu iki takımın birleşmesinden ortaya çıktı. Renklerin yeşilini Diclespor’dan, kırmızısını Yıldızspor’dan aldı. Amblemine Diyarbakır’ın kale surları ile kentin meşhur karpuzu konuldu. Kulübün başkanlığını da dönemin belediye Başkanı Nejat Cemiloğlu üstlendi.

İKİ SEZONDA MUCİZE YARATTI

1968-1975 yılları arasında 8 sezon boyunca 3. Lig’de mücadele eden Diyarbakırspor, 1975-1976 sezonunda Ali Kahraman’ın başkanlığa, Şeyhmus Akçadağ’ın da futbol şube sorumluluğuna geçmesiyle mucize yarattı. Önce Türkiye 2. Ligi’ne, bir sezon sonra da Türkiye 2. Lig şampiyonu olup 1. Lig’e yükseldi. 1977-1979 yılları arasında üç sezon 1. Lig’de kalan ve ilk sezonunda 5 hafta lider kaldığı ligi 5. sırada bitiren takım 1977-1978 sezonunda Balkan Kupası’na katılmaya hak kazandı. Ancak kupa maçları yapılmadı ve takım ülkemizi Avrupa’da temsil edemedi.

BİR ÇIKTI BİR İNDİ

1980’li yıllar kulüp için inişli çıkışlı oldu. 1979-1980 sezonunda 2. Lig’e düşen Diyarbakırspor bu ligde bir yıl kaldıktan sonra tekrar 1. Lig’e yükseldi. Ancak bu çok uzun sürmedi. Bir sezon sonra yeniden küme düşen Diyarbakırspor’un 1. Lig hasreti üç sezon sürdü. 1985-1986 sezonunda 2. Lig’de şampiyon olup üçüncü kez 1. Lig’e çıktı ama sonraki yıl ligi 11 puanla son sırada tamamladı ve küme düştü. 1987-1993 yılları arasında 2. Lig’de daha fazla küme düşmeme mücadelesi verdi.

Diyarbakırspor, 1995-1996 sezonunda ilk 5 takım arasına girip finale kadar ilerledi. Finalde Zeytinburnuspor’dan uzatma dakikalarında yediği gol takımı 1. Lig kapısından geri döndürdü. Sonraki yıllarda 4 kez daha Play-Off oynadı ama yine, yine, yine olmadı. Hatta bir keresinde Türkiye Kupası’nda yarı finale çıktı ama bu kez de Türkiye Kupası’nı kazanan Ankaragücü’ne elendi. Yeşil kırmızılılar tekrar şampiyonluk gururu için 14 yıl bekleyecekti. Beklenen gurur 2001-2002 sezonunda geldi. Şampiyonluk onları tekrar 1. Lig’e taşıdıysa da sonraki iki sezon küme düşmekten yine zor kurtuldular. Ama en kara yıl 2005-2006 yılı olacaktı. Ligi sonuncu bitiren takım 5 yıl sonra alt lige düştü.

EN SON YİNE SİVİLLEŞTİ

Diyarbakırspor’un başarı grafiği düştükçe kulüp de kaosun içine düştü. Yönetim gitti. Başkanlık için çeşitli tarihlerde 12 kongre yapıldı ama kimse yönetime talip olmadı. Borç batağına saplanan sahipsiz kulübün anahtarları valiliğe teslim edildi, yönetim devlete geçti. Vali Yardımcısı Ahmet Aydın başkan, Çınar Kaymakamı başkan yardımcısı, Tarım İl Müdürü, DSİ Bölge Müdürü, Köy Hizmetleri Müdürü, Gençlik ve Spor Müdürü, Bayındırlık Müdürü, İl Özel İdare Müdürü, Sosyal Hizmetler Müdürü gibi vilayette ne kadar müdür varsa yönetim kuruluna alındı.

Ancak futbolcular para alamadıkları için takımı terk etmeye başladı. Vali Başkanın onlara söz vermesi ile futbolcular yeniden maçlara çıkmaya başladı. 7 maç kazanıldı. Kasımpaşa’ya son saniye golü ile yenilince yine elendiler. Yılın fair-play ödülü Diyarbakır’a verildi ama futbolcular 1 trilyon 200 milyar lira borçlarını tahsil etmek için hacizlere başladı.

Bu arada Vali Yardımcısı işlerinin yoğunluğu nedeniyle başkanlığı bıraktı. Bu kez Çınar Kaymakamı Hasan Tanrıseven başkan oldu. 28 Ocak 2008’deki olağanüstü kongrede devlet yönetimindeki Diyarbakırspor yeniden sivilleşti. İşadamlarından oluşan bir yönetim kurulu oluşturuldu ve Adnan Öktüren başkan seçildi.

İKİNCİ BASKISI ÇIKIYOR

Diyarbakırspor’un 40 yıllık tarihini gazeteci İbrahim Ateşoğlu "Yeşil-Kırmızı Şarkın Yıldızı" adını verdiği kitapta yazdı. Diyarbakır’da doğan ve orada 1978-2003 yılları arasında futbol oynayan Ateşoğlu (44) 1992 yılından beri gazetecilik yapıyor. Bin adet basılan ancak kısa sürede tükenen kitabın şimdi ikinci baskısı yapılıyor. Ateşoğlu "çocukken tahta tribünlerde maçlarını izlediğim, ’yeşil-kırmızı, şarkın yıldızı’, ’ileri ileri, Vehbi Baykul ileri, Vahdet’in voleleri parçalar fileleri’ gibi sloganları söylediğim takımın tarihini anlatan bir kitap yoktu. Bir zamanlar 4 büyüklerin korkulu rüyası olan takımımın başarısını herkesle paylaşmak istedim" diyor.

HOŞHOŞ EMİN (EMİN SEVMİŞ)

Kulübün ilk golünü o attı


Diyarbakırspor kurulduğunda yani 1968’de 250 bin lira karşılığında takıma transfer olan Emin Sevmiş, kulübün tarihindeki ilk resmi golü atan futbolcu. Halen Futbol Federasyonu Diyarbakır Bölge Müdürlüğü’nde bölge teknik sorumlusu olarak görev yapan Sevmiş ilk gol anını şöyle anlatıyor: "Diyarbakırspor forması altında ilk resmi maçımızı Ankara Altındağspor’a karşı oynadık. Ligin ilk maçıydı. Maçın 35’nci dakikasında arkadaşlardan birisi güzel bir orta yaptı. Ben de iyi yükseldim ve topu ağlara gönderdim. Benden sonra Kenan Özbek de bir gol attı ve maçı 2-0 kazandık. Böylece Diyarbakırspor’un ilk resmi golü bana kısmet oldu."

BETON İSMAİL (İSMAİL TEKOĞLU)

140 maç aralıksız oynadı


1968 yılında Diyarbakırspor’lu olan Beton İsmail, 140 maç aralıksız oynadı ve bu süre zarfında sadece bir kez sakatlandı. 34 yıl önce futbolu bırakan Tekoğlu 1969 yılında takım olarak geçirdikleri kazayı hiç unutamıyor: "Deplasmanlarda çok büyük eziyetler çekiyorduk. Bozuk otobüslerle deplasmanlara gidiyorduk. 1969 yılında Rizespor deplasmanına gittik. Maç dönüşü, bizi taşıyan otobüs Zigana geçidinde yoldan çıktı. Kar birikintisine saplanarak durabildi. O gün orada o kar birikintisi olmasaydı, bugün hiçbir futbolcu hayatta olmayacaktı. Çok büyük bir kazayı ucuz atlatmıştık."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!