Güncelleme Tarihi:
Durmuş SEVİNDİK/ ZONGULDAK,(DHA)- ZONGULDAK’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 96'ncı yılı törenle kutlanırken, kömürü bulan Uzunmehmet için de anma töreni yapıldı.
Zonguldak Belediyesi tarafından valilik önündeki Atatürk Anıtı’nda düzenlenen ilk törende, kentin düşman işgalinden kurtuluşu kutlandı. Törene Vali Yardımcısı Nevzat Taşdan, Zonguldak Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Vekili Kazım Eroğlu, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, bazı daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, muharip gaziler ve öğrenciler katıldı. Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, anıta çelenk bırakmasının ardından konuşmasını yaptı. Tören, şiirlerin okunması ve folklor gösterileriyle sona erdi.
UZUN MEHMET ANITI'NDA TÖREN
Daha sonra 8 Kasım 1829'da kömürü bulan Uzunmehmet için Milli Egemenlik Caddesi’ndeki Uzunmehmet Anıtı'nda tören düzenlendi. TTK, GMİS, Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi ile Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Başkanlığı'nca anıta çelenk konuldu.
TTK Genel Müdür Vekili Kazım Eroğlu, kömür üretiminde mekanizasyonun sağlanarak üretim ve randımanların artırılması, çalışma ortamının daha güvenli hale getirilmesi için başta dik damarlarda olmak üzere üretimde mekanizasyona yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi. Bu kapsamda Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesi’nde (TİM) pilot olarak mekanize üretim uygulanmasının yapıldığını ve başarılı olduğunu belirten Eroğlu, şöyle dedi:
“Uygulamanın Karadon TİM ve sonrasında diğer müesseselerimizde yaygınlaştırılması ile ilgili çalışmalarımız sürdürülmektedir. Ayrıca az eğimli damarlarda yarı mekanizasyon uygulamaları da başlatılmış ve başarılı olunmuştur. Bu uygulamanın da diğer müesseselerde yaygınlaştırılması ile ilgili çalışmalarımız süratle devam etmektedir.”
GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci ise Zonguldak ve TTK’nın üretim tarihinin en kötü dönemini yaşadığını belirterek, “Bugünkü iktidar 2003’de kamu ve özel sektör olarak bu bölgeden yılda 10 milyon ton kömür üretmenin hesabını yapıyordu. Çünkü bu bölgede 1 milyar tonun üzerinde kömür rezervi var. Bugün geldiğimiz noktada kamu küçüldü, özel sektör hesapları tutmadı ve üretim dip yaptı. Yılda yaklaşık 4 milyar dolarımız taşkömürü ithalatına gidiyor. Herkes kendi doğal kaynaklarımızı kullanmaktan söz ediyor ama gereken adımlar atılmıyor” diye konuştu.
Konuşmaların ardından şiirlerin okunmasıyla tören sona erdi.
FOTOĞRAFLI