Tuz ve şeker kullanımına yönelik düzenleme

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2015 11:42

Haberin Devamı

ZONGULDAK (AA) - Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Yusuf Kaya, Sağlık Bakanlığının tuz ve şeker kullanımıyla ilgili gönderdiği genelge doğrultusunda kamu kurum ve kuruluşlarında düzenleme yapıldığını bildirildi.

Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen bulaşıcı olmayan hastalıkların Türkiye'de her geçen gün sayısı hızla artan ölümlerin başlıca nedenleri arasında yer aldığını belirtti.

Erken ölümlere yol açan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bulaşıcı olmayan hastalıklarda önleyici yaklaşımların geliştirilmesinin önemine değinen Kaya, "Değiştirilebilir temel risk faktörlerinden olan yetersiz ve dengesiz beslenmenin önlenmesi bulaşıcı olmayan hastalıklardan korunmada güncel stratejilerden birini oluşturmaktadır. Toplumdaki bireylerin aşırı şeker ve tuz tüketimini önleyecek faaliyetler bu stratejilerin kapsamındadır. Aşırı şeker ve tuz tüketimi değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme sorunudur" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Kaya, özellikle oluşumunda aşırı şeker ve tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu obezite, diyabet, hipertansiyon ve kanser gibi bulaşıcı olmayan hastalıkların dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde birinci sırada yer aldığını belirterek şunları kaydetti:

"Dünya Sağlık Örgütü'nün son yayınlarında bulaşıcı olmayan hastalıkların ve diş çürüklerinin önlenmesinde günlük şeker alımının, günlük kalori ihtiyacının yüzde 5'e indirilmesi gerektiğine dikkat çekilmektedir. Ayrıca ülkemizde yapılan bilimsel çalışmalarda tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği değerin yaklaşık üç katı kadar olduğu gösterilmiştir. Bu nedenlerle halk sağlığının korunması ve hastalıklarının oluşumunun önlenmesinde çok paydaşlı bir yaklaşımla toplumumuzda aşırı şeker ve tuz tüketiminin kademeli olarak önerilen seviyelere düşürülmesi için Resmi Gazete’de Başbakanlık Genelgesi olarak da yayımlanan 'Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı' ve 'Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı' yürütülmektedir. Toplumda konuyla ilgili farkındalık ve bilgilendirme çalışmaları yapılarak özel sektörün de gönüllük esasıyla bu çalışmalara katılımının sağlanmasını arzu etmekteyiz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!