Güncelleme Tarihi:
ZONGULDAK (AA) - Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, "Havzada bugüne kadar rezerv arama çalışmalarında eksi bin 200 metre derinliğe kadar tespit edilmiş ve toplam jeolojik rezerv 1 milyar 307 milyon ton olup bunun yüzde 38,5'i görünür rezerv kabul edilmektedir" dedi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Hurşit Yıldırım başkanlığında kurumun konferans salonunda yapılan Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Alt Komisyon Toplantısı'nda konuşan İnan, yürüttükleri projeler hakkında bilgi verdi.
Dünyada üretilen elektriğin yüzde 41'nin kömürden, yüzde 20'sinin doğalgazdan, yüzde 16'sının hidroelektrik santrallerinden ve yüzde 14,8'nin nükleer santrallerden, geri kalan kısmının ise petrol ile diğer kaynaklardan üretildiğine dikkati çeken İnan, "Dünya taş kömürü üretimi yıllar itibariyle sürekli artmaktadır. Yaklaşık 70 ülkede taş kömürü üretimi yapılmaktadır ve dünyada birinci enerji tüketimini fosil yakıtlar oluşturuyor. Türkiye'nin en önemli taş kömürü rezervleri Zonguldak havzasında bulunmaktadır. Havzada bugüne kadar rezerv arama çalışmalarında eksi bin 200 metre derinliğe kadar tespit edilmiş ve toplam jeolojik rezerv 1 milyar 307 milyon ton olup bunun yüzde 38,5'i görünür rezerv kabul edilmektedir" diye konuştu.
İnan, dünyada taş kömürü üretiminin önemli kısmının yerel pazarlarda tüketildiğine işaret ederek "TTK'nın kurulu üretim kapasitesi yıllık 5 milyon tondur. Üretim programı dikkate alındığında havzanın ömrü 50-60 yıl olarak hesaplanıyor. Zonguldak dışında rezerv açısından önemsiz birkaç taş kömürü madeni Antalya ve Diyarbakır yöresinde bulunmaktadır. Kömür özellikle demir-çelik endüstrisi için hayati önem taşımaktadır" ifadelerini kullandı.
- Mekanizasyon çalışmaları
Havzada 1848'den beri üretim yapıldığını, jeolojik şartların çok ağır olması nedeniyle kazma ve kürekle kömür çıkarıldığını belirten İnan, kurumda şartlara uygun mekanizasyon çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.
İnan, deneme çalışmalarından olumlu sonuç aldıklarına işaret ederek, "En güzel tarafı da bu 8 aylık sürede istatistiklerimize göre 50-60 arasında iş kazası olabileceği öngörülüyordu. Bu mekanize kazı yaptığımız alanda hiç kaza olmadı. Bütün havzada mekanize sistemi yaygınlaştırmayı düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Burhan İnan, tehlike arz ettiği için ortamdan uzaklaştırılması gereken metan gazının ekonomiye kazandırılmasına yönelik Kömür Kaynaklı Metan Gazı Araştırma ve İşletme Projesi'nin ihalesini yaptıklarını, ticari olarak da metan gazı üretimi için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
KİT Alt Komisyonu üyeleri AK Parti Gümüşhane Milletvekili Hacı Osman Akgül, Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, Elazığ Milletvekili Tahir Öztürk ve Erzurum Milletvekili Orhan Deligöz ile CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpçu'nun yanı sıra TTK yöneticileri ile ilgili bakanlıkların ve Hazine Müsteşarlığı temsilcilerinin de katıldığı komisyon toplantısı, basına kapalı devam etti.