Sezai Karakoç’un İsmi BEÜ’de Yaşatılacak

Güncelleme Tarihi:

Sezai Karakoç’un İsmi BEÜ’de Yaşatılacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2015 10:06

SEZAİ KARAKOÇ'UN ADI BEÜ'DE YAŞATILACAK

Şair, yazar, düşünür Sezai Karakoç’un ismi, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Kültür Merkezinde yaşatılacak.
Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Farabi Kampüsü Kültür Merkezinin, BEÜ 05.11.2015 tarih ve 2015/22 sayılı Senato Kararı ile ismi “Sezai Karakoç Kültür Merkezi” oldu. 8 bin 500 metrekare kapalı alana sahip kültür merkezi içinde, fuaye alanı, modern donanımlara sahip konferans salonu, kafeterya, Etüt merkezi, Sağlık Kültür Spor Diğer Başkanlığına ait bürolar, Medeniyet Araştırmaları ve Değerler Eğitimi Uygulama Araştırma Merkezine ait toplantı odaları yer alıyor.
SEZAİ KARAKOÇ
Sezai Karakoç, 1933 yılında Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde dünyaya geldi. Babası Yasin Efendi’nin koyduğu isim Muhammed Sezai’dir. Nüfus kayıtlarında Ahmet Sezai olarak geçer. Babasının babası Hüseyin Efendi, Plevne savaşına katılmış; Gazi Osman Paşa’nın takdirini kazandı. Aile Leventoğulları olarak anılır. Çocukluğu Ergani, Maden ve Dicle ilçelerinde geçen Sezai Karakoç, ilkokulu 1944’te Ergani’de bitirdi. Daha sonra Maraş Orta Okuluna parasız yatılı olarak kayıt oldu. 1947’de burayı bitirerek Gaziantep’te yine parasız yatılı lise öğrenimine başladı. Gaziantep Lisesi’nden 1950’de mezun edildi. Felsefe okumak istediği için İstanbul’a gitti. Babasının isteği İlahiyat Fakültesiydi. Kendi parasıyla okuyamayacağını anlayınca, parasız yatılı kısmı bulunan Siyasal Bilgiler Fakültesi sınavına girdi.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni kazanarak başladığı yükseköğrenimini 1955’te fakültenin mali şubesinden mezuniyetle tamamladı. Mecburi hizmet sebebiyle Maliye Bakanlığı’nda Hazine Genel Müdürlüğü Dış Tediyeler Muvazenesi Bölümüne atandı.
Daha sonra Maliye müfettişliği sınavına girer ve kazanarak ve 11 Ocak 1956’da müfettiş yardımcılığı görevine başlar. Görevi icabı Anadolu’yu çok gezer ve birçok il, ilçeyi inceleme, tanıma fırsatı bulur. 1960 - 1961 yıllarında yedek subay olarak yaptığı askerlik görevinden sonra İstanbul’daki görevine kaldığı yerden devam etti. 1965’ten 1973’e kadar birçok kez istifa etti. 1973’ten bu yana da hiçbir resmi görev almadı.
İstanbul’da Diriliş Yayınları ve Diriliş dergisini kurdu. 2006 yılında Kültür Bakanlığı özel ödülü ile ödüllendirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!