Selimiye Camiinde Kutlu Doğum Haftası Etkinliği

Güncelleme Tarihi:

Selimiye Camiinde Kutlu Doğum Haftası Etkinliği
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2015 09:06

ZONGULDAK MERKEZ İLÇESİ SELİMİYE CAMİİNDE KUTLU DOĞUM HAFTASI ETKİNLİĞİ KAPSAMINDA DÜZENLENEN KUTLU DOĞUM PROGRAMINA VATANDAŞLAR AKIN ETTİ.

Zonguldak Merkez İlçesi Selimiye Camiinde Kutlu Doğum Haftası etkinliği kapsamında düzenlenen Kutlu Doğum programına vatandaşlar akın etti.
Selimiye Camiinde gerçekleşen “Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı’’ temalı Kutlu Doğum Programı’na vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Programa Zonguldak İl Müftüsü Mürsel Öztürk, Saadet Partisi Zonguldak Milletvekili Adayı Yusuf Çetin, İlim Yayma Cemiyeti Başkanı İbrahim Cansız, Bahçelievler Muhtarı Hüseyin Cevher, STK Temsilcileri, Din Görevlileri, üniversite öğrencileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Her yıl düzenlenerek geleneksel hale getirilen Selimiye Camiindeki Kutlu Doğum programında vatandaşlara Kutlu Doğum Pilavı da ikram edildi. Akşam namazına müteakip başlayan programın açılış konuşmasını Selimiye Camii İmam Hatibi Hüseyin Berber yaptı. Berber, “Bakara Süresi 127,128,129. Ayetler ile Saf süresi 6. Ayetlerinin mealini okuyarak bu ayetlerde Peygamber Efendimizin gelişinin müjdelendiğini belirttiği konuşmasında, “Hepimizin malumu üzere Peygamber Efendimizin doğum yıldönümü münasebetiyle Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından 14-20 Nisan arası Kutlu Doğum Haftası olarak kutlana gelmektedir. Bu vesileyle Sayın İl Müftümüzün, Zonguldak Müftülüğümüzün önderliğinde, Selimiye Camii Derneği ve aziz cemaatimizin desteğiyle “Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı’’ temalı Kutlu Doğum Mevlit Programını tertip ettik. Gecemiz mübarek olsun” dedi.
Programın arz edilmesinin ardından Zonguldak İl Müftüsü Mürsel Öztürk, Kutlu Doğum Haftası teması olan "“Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı’’" konulu konuşmasında Medine döneminden örnek vererek “Hocamızın da dediği gibi Diyanet İşleri Başkanlığımız Miladi takvime göre içinde bulunduğumuz haftayı Kutlu Doğum Haftası olarak değerlendirmektedir. Cami içi ve cami dışı etkinliklerle bu haftayı kutlamaktayız. Hicri Takvime göre de Rebiülevvel ayının on ikinci gecesini Mevlit Kandili olarak camilerde idrak etmekteyiz.” şeklinde başladığı konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Peygamber Efendimizin doğumuyla biz sevince kavuşuyoruz. Yapılan etkinliklerle biz Sevgili Peygamber Efendimizi hatırlıyoruz, anıyoruz. Dünyanın birçok yerinde Peygamber Efendimizi anlamadan tanımaya yönelik birçok program tertip edilmektedir. Acaba biz Peygamber Efendimizi anlayabiliyor muyuz, tanıtabiliyor muyuz? Bununla ilgili soru işaretleri bulunmakta İslam Aleminde. Kutlu doğum programlarında başkanlığımız her sene bu vesileyle gündeme yönelik olarak bir konuyu tema almakta. Bu seneki tema ise Sevgili Peygamberimiz ve Bir arada Yaşama Ahlakı. Bu manada Peygamber Efendimiz en yüce ahlak üzere yaratılmıştır. Medine, kardeşliğin yaşandığına en iyi örnek olan yerlerden birisidir. Peygamber Efendimiz zamanında Müşrikler, Yahudiler hep birlikte huzur içinde Medine’de yaşamışlardır. Müslümanlar birbirleriyle ve farklı inançtaki insanlara mensup insanlarla bir arada yaşamaktaydılar. Medine Döneminden Endülüs’e kadar tarihimizde bunun örneklerini görmekteyiz. Oysaki günümüze baktığımızda bir yanlışlık söz konusu. Farklı farklı inançları bir yana bırakalım, Müslüman alemi bile din adına birbirini kırmaktadır. Bu manada bizler beraber yaşamakla ilgili kardeşlik temelini anlatmak istiyoruz.
Peygamber Efendimizin Emin sıfatını dostlarının yanında düşmanları da tescil etmekteydi. Peygamber Efendimizin ahlakı, insani ilişkilerde doruk noktasına ulaşmıştır. Peygamber Efendimizin bu yönünü örnek alan Müslümanlarımızın dünya yaşamına baktığımız zaman çok değişik ırk ve şecerelere mensup insanların ancak bu ahlak üzere birleşebildiklerini görüyoruz. Örneğin Endülüs Emevileri, İspanya’yı fethettikten sonra başka inançlara da yaşama hakkı vermişlerdir. Endülüs’te ne zaman ki İslam Egemenliği bitmiş Müslümanların hepsi öldürülsün anlayışı egemen olmuş, Yahudiler sürülmüşlerdir. Zulümden kaçan Yahudiler İstanbul’a sığınmışlardır.
Dünyanın çeşitli yerlerinde, birtakım Müslüman ülkelerde Müslümanlar, kardeşlerinin canlarına kıyıyorlar. Bu, peygamber Efendimizin ahlakına ve söylediklerine aykırı bir durumdur. Bu nedenle yeniden bir muhasebe yapmamız gerekir.”
İl Müftüsü Öztürk’ün konuşmasının ardından Aziziye Camii İmam-Hatibi Recep Takım tarafından okunan Kur’an Tilavetinden sonra Selimiye Camii İmam Hatibi Hüseyin Berber, Aziziye Camii İmam Hatibi Nizamettin Dereli, Soğuksu Camii İmam Hatibi Tevfik Berber, Site Bahçelievler Camii İmam Hatibi Beytullah Aydın ve din görevlilerinden oluşan Karaelmas İlahi grubunun sunduğu ilahi ve kasidelerin cemaatin büyük beğenisiyle izlenmesinin ardından camii içinde dağıtılan etli pilav ile program sona erdi.
Vatandaşların gösterdiği ilgiden duydukları memnuniyeti dile getiren İl Müftüsü Öztürk ,"Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle camimizde bir program tertip edildi. Cami derneğimize, programa katkıda bulunan din görevlisi arkadaşlarıma ve katılan herkese çok teşekkür ediyorum. Çok güzel bir akşam oldu. Cemaatimize kutlu doğum pilavı ikramında bulunuldu. Bu yılki kutlu doğum teması olan ‘Hz. Muhammed ve Birlikte Yaşama Ahlakına’ uygun bir iz bıraktığımıza inanıyoruz. Allah emeği geçenlerden razı olsun" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!