Şehrin ortasında antik kent

Güncelleme Tarihi:

Şehrin ortasında antik kent
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2017 11:52

Şehrin ortasında antik kent

Haberin Devamı

Harun GÖKÇEOĞLU/YOZGAT, (DHA)- YOZGAT şehir merkezinde olmasına rağmen farkına varılmadan bir bölümü imara açılıp, yapıların yükseldiği, 1976-1994 yılları arasında yapılan kurtarma kazıları sonucunda Eski Tunç Çağı dönemine ait antik kent kalıntılarının bulunduğu Mercimek Tepe Höyüğü yeniden gündeme taşındı. Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürü Metin Halıcı, şehir merkezinde yer alan antik kent sayısının yok denecek durumda olduğunu belirterek, "Yozgat il merkezi açısından büyük önem taşıyan, bugüne kadar kazı çalışması için talep çıkmayan Mercimek Tepe Höyüğünde yeniden kazı çalışmalarını başlatmak istiyoruz. Burası gün yüzüne çıkartıldığında Yozgat turizmine önemli katkı sağlayacaktır" dedi.
Metin Halıcı, Yozgat'ın Kapadokya Hattuşaş arasında bulunduğuna dikkat çekti. Halıcı, bu bölgelerin turist çektiğini belirterek, “Yerli ve yabancı turistler Kapadokya-Hattuşaş arasında turlarla gezi düzenliyor. 50 bin civarında turist gelmesine rağmen, Yozgat'a bir cent bile bırakmadan gidiyorlar. Hedefimiz, Yozgat'ın tarihi alanlarını ortaya çıkararak turizme dönüştürmek" diye konuştu.
Yozgat şehir merkezindeki bulunan Mercimek tepe ile ilgili bir çalışma hazırlığı yaptıklarına vurgu yapan Halıcı, ileriye dönük kültür ve turizm planladıklarını aktardı. Mercimek Tepe'nin şehir merkezi içerisinde kaldığını ve bölgede konutlaşmanın hızla arttığını belirten Halıcı, çalışmaları hızlandırarak bölgeyi kurtaracaklarını ifade etti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bölgede kazı çalışması yapabilecek ekibin başvurusunu beklediği Yozgat kent merkezi Mercimek Tepe Höyüğü; Galatların Başşehri Tavium kalıntılarının bulunduğu Büyük Nefes köyü, Hititler'in Başşehri Hatusaş'ın yeraldığı Çorum, Med'lerin Başşehri Kerkenes kalıntılarına rastlanılan Sorgun ilçesi Şahmuratlı köyü yerleşkelerinin ortasında yer alıyor. Bu merkezler arasındaki Yozgat kent merkezindeki Mercimek Tepe Höyüğündeki antik kent kalıntıları, 1974 yılında Doğu Anadolu Bölgesini Batı Bölgelerine bağlayan E-88 Karayolunu genişletme çalışmaları esnasında ortaya çıktı. 
Yozgat kent merkezinin doğusunda yer alan Esentepe bölgesindeki eski Sanayi Sitesi bitişiğinde bulunan höyük yakınından geçen karayolu yapımında çalışan greyderin kazı yaparken topraktan yapılmış mutfak eşyalarının çıkması üzerine ilk çalışma sondaj şeklinde 26 Haziran-1 Temmuz 1975 tarihinde gerçekleştirildi.
1976-1994 yıllarında ise dönemin Yozgat Müze Müdürü Musa Özcan başkanlığındaki bir ekip, Mercimek Tepe Höyüğünde kurtarma kazısı gerçekleştirdi. Yapılan bu çalışmalar sırasında çok sayıda pişmiş topraktan yapılmış mutfak kapları, ağırlıklar, ağırşaklar, dokuma askıları, küp mezarlar, iskeletler, ocaklar gibi eserler çıkartıldı. Kurtarma kazılarıyla ortaya çıkarılan toplam 524 eser Yozgat Müzesindeki 'Mercimek Tepe' salonunda sergileniyor. Mercimek Tepe MÖ 3 bininci yıl Eski Tunç Çağı sonunda yerleşim görmüş, 2 bininci yılda Hitit zamanında Hattusaş çevresinde bir yerleşim yeri olarak kullanılan basit korunma duvarlarıyla çevrilmiş ve 2 bininci yılda terk edilmiş bir yerleşim yeri olduğu kaydedildi. Akademik bir çalışma yapılabilmesi için Üniversitelerin Kültür ve Turizm Bakanlığından talepte bulunması gerektiğine dikkat çekilirken, tepenin bulunduğu bölge geçmiş yıllarda imara çaldı, çevresinde yüksek katlı binalar boy gösterdi. Şimdi ise aynı bölgedeki eski sanayi sitesinin kentsel dönüşüm programı kapsamında yüksek binaların yapımı devam ediyor. Bu binaların da yapılmasıyla birlikte höyük bir ada şeklinde yüksek binaların arasında kalacak. Bu nedenle biran önce kurtarma kazılarının yapılarak, antik kenti gün yüzüne çıkartılması gerekiyor.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!