Güncelleme Tarihi:
Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK, (DHA) - ZONGULDAK'ta, maden işçileri ve engellilere usulsüz sağlık raporu verilmesi olayında 7'si tutuklu 36 sanık hakkında 5 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. İddianamede, şüphelilerin teknik takibe takılmamak için ihtiyaç duyulan engelililik oranını 'Ayakkabı numarası kaç?' diyerek sorduğu belirtildi.
Geçen 19 Ocak’ta, özellikle iş kazası ve meslek hastalığı sonucu çalışma güçlerinin bir kısmını kaybeden maden işçilerinin sağlık raporlarının derecesini yükseltip sürekli iş göremezlik veya malulen emeklilik maaşı almalarını, iş akitleri sonlandırılanların geçmişe dönük sağlık raporlarıyla tekrar iş başı yapmalarını ve bazı kişilerin engelli derecelerini yükseltip kamu kurumlarında işe girmelerini sağlayan şebekeye yönelik operasyon yapıldı. Gözaltına alınan 36 kişiden doktorlar Z.Y., İ.G., Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) çalışan şube müdürü Dr. O.O., şebeke lideri olduğu iddia edilen A.Ö. ile H.S., T.A. ve E.T., 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak', 'rüşvet', 'görevi kötüye kullanmak', 'resmi belgede sahtecilik', 'nitelikli dolandırıcılık' suçlarından tutuklandı. Diğer 29 kişi ise adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
İDDİANAME KABUL EDİLDİ
Cumhuriyet Savcısı'nın hazırladığı iddianame, Zonguldak 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. Savcı, 7’si tutuklu 36 sanık hakkında 5 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası talep etti. İddianamede, şüphelilerin suç örgütü kurarak TTK'da iş akitleri fesh edilen madencilerin geriye dönük rapor ile tekrar işe girmelerini, daha önce geçirmiş oldukları iş kazası nedeniyle hiçbir hastalıkları olmamasına rağmen istirahat raporu almalarını, yine usulsüz raporlarla işyerlerinde iş değişikliği ve daimi kadroya geçişlerini sağladıkları, sürekli iş göremezlik veya malulen emekli olmalarını sağladıkları belirtildi. Şüphelilerin ayrıca yine usulsüz sağlık raporu aldırdıkları bazı kişilerin vergi muafiyetinden faydalanmaları ve devletten maaş almalarını sağladıkları, bazı kişilerin de kamu kurumlarında işe girmelerini sağladıkları bilgisine yer verildi. Şebekenin sadece TTK'yı 3 yılda 1 milyon 709 bin 13 lira zarara uğrattığı da iddianamede yer aldı.
'AYAKKABI NUMARASI KAÇ?'
Örgüt lideri A.Ö. ve diğer örgüt üyelerinin, usulsüz sağlık raporu almalarını sağladıkları kişilerden, gelir durumları veya raporların özür derecesine göre 500 lira ile 15 bin lira arasında para aldıkları, doktor ve kurum çalışanlarına çeşitli hediyeler ile rüşvet vererek işlemleri yaptıkları belirtildi. Ayrıca A.Ö.'nün, örgüt üyesi A.E.Ö. ile bir kişinin raporu hakkında telefonda konuşurken teknik takibe takılmamak için ihtiyaç duyulan engellilik oranını, 'Ayakkabı numarası kaç?' diyerek sorduğu bilgisi iddianamede yer aldı. Şüpheliler, önümüzdeki günlerde görülecek duruşmada hakim karşısına çıkacak.
FOTOĞRAFLI