Prof. Dr. Bayraktaroğlu: 3 milyon kişi diyabetli olduğunun farkında değil

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Bayraktaroğlu: 3 milyon kişi diyabetli olduğunun farkında değil
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2018 16:03

Prof. Dr. Bayraktaroğlu: 3 milyon kişi diyabetli olduğunun farkında değil

Haberin Devamı

Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK,(DHA)- BÜLENT Ecevit Üniversitesi(BEÜ) Obezite ve Diyabet ve Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu, Türkiye'de 7 milyonun üzerinde diyabet hastası olduğunu, yaklaşık 3 milyon kişinin ise diyabetli olduğunun farkında olmadığını ifade ederek, "Ayrıca 20 yaş üzeri her 7 kişiden 1'inin diyabetli olduğu ortaya çıkmıştır. Ülkemizde diyabetli hasta sayısında önemli bir artıştan söz etmek mümkündür." dedi.

BEÜ Obezite ve Diyabet ve Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Diyabetin fiziksel aktiviteleri azalttığını, obeziteyi arttırdığını ve yaşam tarzını değiştirdiğini, ayrıca kronik ve ömür boyu süren bir hastalık olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Bayraktaroğlu, "Şeker hastalığının Türkiye genelinde arttığı bildirilmiştir. Sağlık yatırımları ve planları için yeterli verilere gereksinim vardır. Literatürde belirtildiği gibi dünyada, ülkemizde ve bölgemizde de güncel diyabet verileri  bu oranın yüksek olduğuna işaret etmektedir. 2004 yılında ve güncel yapılan çalışmalardaki bilinen şeker hastalığı oranının yüzde 14, şeker hastalığı olduğu halde durumunu bilmeyen hastaların oranının yüzde 7 olduğu tespit edilmiştir. Bu durumda yaklaşık 600 bin nüfuslu Zonguldak ili genelinde neredeyse 5 kişiden birinde şeker hastalığı ile ilgili metabolik bozukluklar bulunmaktadır." dedi.

Prof. Dr. Bayraktaroğlu, bilimsel çalışmalarla yapılan araştırmalarda Türkiye'de 7 milyonun üzerinde diyabet hastası olduğunu söyledi. Yaklaşık 3 milyon kişinin ise diyabetli olduğundan haberi olmadığını ifade eden Prof.Dr. Bayraktaroğlu, şöyle dedi:
"Diyabet hastalığının görülme sıklığının obezitenin artışına paralel olarak hızla arttığı ve 20 yaş üzeri her yedi kişiden birinin diyabetli olduğu ortaya çıkmıştır. Kısacası ülkemizde diyabetli hasta sayısında önemli bir artıştan söz etmek mümkündür. Hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme ve obezitedeki artışın bu sonuca çok önemli katkısı olduğu bilinmektedir. Ülkemizde 1997-1998 yıllarında yapılan çalışma sonuçlarına göre tip 2 diyabet prevalansı yüzde 7.2 bulunmuşken 2010 ve 2011 yıllarında yapılan çalışmalarda yüzde 12-13.7 bulunmuştur. Diyabetin en önemli risk faktörleri arasında sayılan obezitenin ülkemizde özellikle son yıllarda artış göstermesi bu sonucun ortaya çıkmasında önemli rol oynamaktadır."

Şeker hastalığının tüm organlar etkilenmeden kontrol altına alınması mümkün bir hastalık olduğunu söyleyen Prof.Dr. Bayraktaroğlu, beslenme, egzersiz, ağırlık kontrolü ile yaşam tarzı değişikliklerinin etkili olduğunu belirtti.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!