Güncelleme Tarihi:
Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK, (DHA) - ZONGULDAK'ın Kilimli İlçesi'nde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında kayyum atanan Deka ve Balçınlar Madencilik'te çalışan işçiler, Emniyet Müdürlüğü’nde kayyum heyeti ile biraya geldi.
Emniyet Müdürü Osman Ak nezaretinde, işçilerin kalan alacaklarıyla ilgili sorunlarına çözüm bulmak için yapılan toplantıya, Zonguldak Baro Başkanı İbrahim Kerem Ertem, kayyumlar iş güvenliği uzmanı Ali Doğu ve emekli maden mühendisi Mehmet Çebi katıldı. Toplantıda 7 işçi temsilcisi de hazır bulundu. Emniyet Müdürü Osman Ak, işçilerin kalan alacaklarının ödenmesi konusunda kayyum heyetinin ciddi bir şekilde çalıştığını söyledi. Kayyum heyetinden Ali Doğu ise iki şirketi de temsil ettiklerini belirterek şöyle konuştu:
"Öncelikle işçi arkadaşlarımızın alacaklarını, özlük haklarını, kıdem tazminatları gibi takip eden her şeyi ödemek için önceliği ona verdik. Satılan kömürden bir 400’er lira daha Balçınlar’da çalışan arkadaşların hesaplarına aktardık. Bugün de 400’er lira Deka’da çalışanlara ödüyoruz. Önümüzdeki hafta içinde satılan kömürlerden gelecek paraları da işçilere aktaracağız. Hesabımıza göre 500’er lira daha verebilecek durumda olacağız."
TTK ile ilgili rödevans sözleşmesinin uzatılmasına ilişkin işlemleri de yürüttüklerini ifade eden Doğu, "Maden ocaklarını belli bir dönem çalıştırmadığınızda tekrar çalıştırmak çok zor oluyor. Rödevans sözleşmeler, özel sözleşmelerdir. Tekrar biz şirketler üzerinden bu ocaklara ilişkin ‘üretim yapabilir miyiz’ onu planladık. Çünkü, hem bizim işçilerimiz çalışsın hem de ‘bu iş olsun’ diye. Gördüğümüz kadarıyla bu pek mümkün görünmüyor" dedi.
Emekli maden mühendisi Mehmet Çebi de iki ocağın da büyük sahalar olduğunu vurgulayarak, "Koruma altına almamız gerekiyor. Çünkü hırsızlık olayı olabilir, değerli malzemeler var. Onları korursak ziyansız bir şekilde tekrar ocakta çalışma durumu olacak" dedi.
Deka Madenclik A.Ş. ve bu şirkete bağlı Balçın Madencilik'te çalışan 282 maden işçisi, 4 aydır ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle geçen 4 Nisan'da iş bırakmış, ardından şirketlere kayyum atanması üzerine eylem kararı almıştı. Balçın Madencilik'te çalışan 85 işçi, 18 Mayıs'ta çalıştıkları kömür ocağına girerek dışarı çıkmama eylemi, bir gün sonra da açlık grevi başlatmıştı. 68 işçi sağlık sorunları nedeniyle eylemi bırakırken 17 işçi de 11 gün sonra 29 Mayıs'da haklarının verileceği sözüyle eylemi sonlandırmıştı.
FOTOĞRAFLI