Güncelleme Tarihi:
ZONGULDAK (AA) - Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğünde 3 Mart 1992'de meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 263 maden işçisi törenle anıldı.
TTK Genel Müdür Yardımcısı Ercan Gebeş, Kozlu müessesesi kuyu başında düzenlenen törende yaptığı konuşmada, madenciliğin zor bir meslek olduğunu söyledi.
Maden işçisinin evinden çıkarken ailesiyle helalleşerek yerin yüzlerce metre altına indiğini ifade eden Gebeş, şöyle dedi:
"İşini bitirdiğinde madencilere 'geçmiş olsun' deriz. Bu hassasiyet hiçbir sektörde ve meslekte yoktur. Maalesef dünyada ve ülkemizde de iş kazaları sıralamasında madencilik en önde yer alıyor. Kurumumuz maden ve iş kazalarını önlemenin yanı sıra iş sağlığı ile iş güvenliği konusunda üzerine düşen görevi yerine getirmektedir."
Gebeş, Türkiye'de madenciliği en iyi yapan kurumlardan birisinin TTK olduğunu, iş güvenliği konusunda ise herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini dile getirdi.
- "Yaşanan acılardan dersler çıkarttık"
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci de 168 yıldır yerin yüzlerce metre altında doğayla kavga ettiklerini vurguladı.
Yaşanan acılardan dersler çıkardıklarını belirten Demirci, şu değerlendirmede bulundu:
"Daha sağlıklı ve verimli çalışmanın yollarını arıyoruz. Dünyadaki bütün madenciler bu mücadeleyi sürdürüyor. Taş kömürü halen dünyanın en önemli enerji kaynaklarından birisi. Türkiye'nin kömüre ihtiyacı var. Biz üretmek zorundayız. Kömür havzamızda var ama yeterince üretemiyoruz. Çünkü işçi açıklarımız mevcut. Kurum 2010'dan bu yana işçi alınmasını istiyor. Türkiye'nin Zonguldak'a, taş kömürüne ve TTK'ya ihtiyacı var."
- "O günü hatırlamak istemiyorum"
Faciada sol bacağını kaybeden, başından ve kolundan yaralanan maden işçisi Yalçın Sarı, kendisini maden ocağından kurtaranlara her zaman dua ettiğini anlattı.
Grizu patlamasında yanındaki arkadaşlarının hayatını kaybettiğini aktaran Sarı, "O günü unutabilmek çok zor. Facianın yaşandığı gece ocağa çalışmaya indik. Sonra patlama meydana gelmiş. Hastanede 11 gün sonra kendime geldim. Maden ocağında bacağım ve kolum kırık vaziyette çıkarılmışım. O günü hatırlamıyorum ve hatırlamak da istemiyorum. Yaşadığım için şükrediyorum. Fakat arkadaşlarım, onları unutabilmemiz çok zor. Yakın bir arkadaşım eksi 360 kodunda yaşamını yitirdi. Cenazesini ise madende yaklaşık bir yıl sonra buldular" diye konuştu.
Yaralanan işçilerden Burhan Öztürk ise maden ocağından sağ kurtulmasının mucize olduğunu belirterek, bir daha benzer acıların yaşanmamasını diledi.
Törende, faciada yaşamını yitiren işçiler için saygı duruşunda bulunuldu, Kur'an-ı Kerim okundu ve mevlit şekeri dağıtıldı.
Bu arada GMİS tarafından Kozlu Müessese Müdürlüğünde yeni açılan kömür üretim bölgesinde "iş kazasız çalışma" dileğiyle kurban kesildi.