Güncelleme Tarihi:
Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK, (DHA)- ZONGULDAK'ın Alaplı İlçesi'ne bağlı Osmanlı Köyü'nde, özel eğitimli köpeklerle yapılan aramada 'siyah elmas' olarak adlandırılan trüf mantarı tespit edilen 8 hektarlık alan koruma altına alındı. 200 türü bulunan ve türüne göre kilosu 50 ile 2 bin euro arasında satılan mantar, yöre halkı için gelir kapısı olacak.
Orman Genel Müdürlüğü'nce geliştirilen 'Trüf Mantarı Eylem Planı' kapsamında Alaplı'da trüf mantarı araması yapıldı. Trüf Uzmanı Ziyafet Arslan'ın, trüf arama konusunda özel eğitilmiş 'Lagotta Romagnolo' cinsi iki köpekle Osmanlı Köyü mevkiinde yapılan aramada çok miktarda trüf mantarı tespit edildi. Tür envanter çalışması yapılarak 8 hektarlık alan koruma altına alındı. Olgunlaşma döneminde olan trüf mantarları gelecek yıl yöre halkına ihale yoluyla verilecek. Halk da topladığı mantarları Avrupa ülkelerine pazarlanmak üzere aracılara satarak gelir elde edecek.
Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 2014-2018 yılları arasında uygulanacak 'Trüf Mantarı Eylem Planı' kapsamında daha önce yapılan çalışmalarda Karabük'ün Ovacık ve Yenice ilçeleri, Zonguldakı'ın Çaycuma, Devrek, Alaplı ve Ereğli ilçelerinde trüf mantarı tespit edildiği belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi:
"Dünyada 'siyah elmas' ve 'kralların yiyeceği' olarak adlandırılan trüf mantarı, toprağın 5 ile 20 santimetre derinliğinde ağaç köklerinde yetişiyor ve yaklaşık 200 türü bulunuyor. Türkiye'de doğal olarak nemli, ormanlık alanlarda yetişen bu mantar keşfedilmemiş hazine olarak adlandırılıyor. Tabiatta en fazla domuzlar tarafından kolayca bulunan ve özel eğitimli köpeklerle yerleri tespit edilip toplanan trüf mantarının kilogramı türüne göre 50-2000 Euro arasında değişiyor."
FOTOĞRAFLI