Gurbetçilerin Hayatı Kitap Haline Getirilecek

Güncelleme Tarihi:

Gurbetçilerin Hayatı Kitap Haline Getirilecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2016 13:19

GURBETÇİLERİN HAYATI KİTAP HALİNE GETİRİLECEK

Avrupa’da yaşayan gurbetçilerin hayatı kitap haline getirilecek.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Almanya’da yaşayan Zonguldaklı gurbetçilerin hayat hikayelerini bir kitaplaştırmak için girişim başlattı.
Üniversitenin Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında başlatılan çalışmada, 60’lı yıllar ve sonrası Zonguldak’tan Almanya’ya giden gurbetçilerin göç hikayelerini araştırılıyor. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hasan Özer ve aynı bölümde görevli Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Arıcan, ilk nesil Zonguldaklı gurbetçilerin hayat hikayelerini araştırmak üzere 10 günlüğüne Almanya’ya geldiler.
Merkezi Almanya’nın Gelsenkirchen kentinde bulunan Avrupa Zonguldaklılar Kültür ve Dayanışma Derneği yöneticilerinin katkıları ile Gelsenkirchen ve çevresinde yaşayan 50 dolayında gurbetçi ile görüşen uzman iki öğretim üyeleri, 10 gün süren araştırma kapsamında istedikleri sonuçları aldıklarını ifade ettiler. Özellikle çevre camilerde yaşlı gurbetçilerle konuşarak ses kayıtlarının çözüldükten sonra taslak haline getirilmesinin ardından, Belçika, Hollanda ve Güney Almanya’nın Saarbrücken kentinde yaşayan Zonguldaklı gurbetçilerle devam etmek için önümüzdeki ilkbahar aylarında tekrar Almanya’ya geleceklerini belirttiler.
Araştırmanın son akşamı Zonguldaklılar Derneği yöneticileri ve üyeleri ile lokal binasında bir araya gelen Özer ve Arıcan, 10 günlük araştırmaları hakkında değerlendirmede bulundular. Özer değerlendirme hakkında şunları söyledi:
"50 dolayında kişi ile yüz yüze yaptığımız röportajı kayıt altına aldık. Biz bu kadar sayıda kişi ile görüşebileceğimizi beklemiyorduk. Dernek üyeleri bizler için seferber oldu. Hazırlayacağımız kitap içeriğinin çok çeşitli hayat hikayeleri ile dolması için tekrar Almanya’ya gelerek farklı şehir ve ülkelerde yaşayan Zonguldaklı gurbetçilerle ile devam edeceğiz. Bu gelişimiz sırasında elde ettiğimiz bilgiler hazırlanacak kitabın taslağını oluşturacak. Yurtdışına gerçekleşen Göç’ün rakamsal yanı bizim çalışmalarımızın ve araştırmalarımızın dışında. Biz onların yaşam hikayelerini konu almaktayız. Bu çalışmamızın ikinci ayağı ise Zonguldak Madenci hikayeleri. Çalışmamız, Zonguldak’taki madencilerin hikayeleri ile birleşecek."
Arıcan ise” Projenin fikir babası Üniversitemizin Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer. Konuşmamın başında hemen belirteyim, burada yaşayan gurbetçilere selamları var. Rektörümüz Zonguldak ile ilgili her türlü çalışmayı araştırılmasından yana. Zonguldak gibi çok önemli bir kentin pek çok alanda kayda değer yapılması, araştırılması gereken çalışmalarda eksiklikler var. Rektörümüz Özer Bey, söz konusu eksiklerin giderilmesi için gayret ve çaba harcamakta. Rektörümüz eksik bulduğu bölümleri açtı ve topluma yararlı çalışmalar başlattı. Çalışmalar kapsamlı yönde yol almakta. Buradaki araştırmalarımız sırasında bir kurumun duvarında Almanca yazılı bir ifade dikkatimi çekti, sordum, ” Kömür Yoksa Fikir Var” ifadesiymiş. Çok anlamlı bir ifade” diye konuştu.
Avrupa Zonguldaklılar Dernek Başkanı Mehmet Karakulak, üniversitenin çalışmalarına yardımcı olmaktan gurur duyacaklarını ifade ederek, ” Dernek olarak buradan yardımcı olabildiysek ne mutlu. Üniversitemize elimizden geleni yapmaya her zaman hazırız.” dedi. Öğretim üyeleri, dernek başkanı Karakulak’a projeye katkılarından doları teşekkür plaketi taktim etti. Karakulak ise Üzerinde dernek logosu bulunan birer kravat ve yaka dernek logosu hediye etti. Arıcan ve Özer, Zonguldaklılar Derneğinin üyelik formunu imzalayarak derneğinde üyesi oldular.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!