IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2015 17:05
GÜMELİ YAYLALARI DOĞA SEVERLERİN VE FOTOĞRAFÇILARIN MEKANI OLDU (ERTUĞRUL YÜKSEL/ZONGULDAK-İHA)
Zonguldak’ta Türkiye’nin 105. Tabiat Anıtı olarak tescillenen Gümeli ormanları ve yaylalarında sonbaharda renk cümbüşü yaşanıyor.
Gümeli beldesinin merkezinden araçla ya da sık ormandan uzun yürüyüşle varılabilen yaylalar, çeşitli sporlara elverişli yamaçları, zengin bitki ve hayvan çeşitliliğiyle ilgi çekiyor. Kentin bin 650 metre yüksekliğindeki en yüksek tepe Bacaklı ve eteğindeki Bölüklü Yaylası’nın sık çam ormanları arasındaki evleri, yaylacılık geleneği ve zengin bitki örtüsüyle turizmden daha fazla pay alabilmesi için çalışmalar yapılıyor.
Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydam, beldedeki yeşilin her tonunun görülebildiği tabiat harikası yaylaların fotoğrafçılarla doğaseverler tarafından her yıl büyük ilgi gördüğünü söyledi. Bahar ve yaz aylarında ziyaretçilerin yaylalara akın ettiğini anlatan Saydam, "Amatör ya da profesyonel fotoğraf çekiyorsanız ve Gümeli’ye henüz ayak basmadıysanız çok şey kaçırmışsınız demektir. Beldemiz tarih, doğa, insan ve her türlü hareketin iç içe girdiği enfes bir yer olarak sayısız kareler sunuyor. Gümeli ormanlarının yaban hayatı açısından geyik, karaca, ayı, yaban domuzu, kurt, tilki, tavşan, baykuş ve kartal gibi türlerin yer almaktadır" dedi.
Her yıl Bölüklü Yaylası’nda düzenlenen, "Bal Festivali"nde Zonguldak’ın ve yakın illerden gelen doğaseverlerin piknik yaparak doğanın tadını çıkardığını belirten Saydam, "Türkiye’nin en yaşlı ağaçlarının Gümeli yaylalarında bulunmaktadır. Bin 600 yaşında olan porsuk ağacının gövde çapı 2 metre 93 santimetre. Gövde çevresi 9,20 ve uzunluğu 25 metredir. Bin yaşında olduğu tespit edilen diğerinin gövde çapı ise 2 metre 55 santimetre, gövde çevresi 8 ve uzunluğu 20 metredir" diye konuştu.