Güncelleme Tarihi:
ZONGULDAK (AA) - Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), madenciliğin dünyanın en zor ve en riskli mesleği olduğunu belirterek, taş kömürünün hala sanayinin vazgeçilmez enerji kaynağı konumunda bulunduğu ve ekonomiye kazandırılması gerektiğini bildirdi.
GMİS'in kuruluşunun 68. yıl dönümü dolayısıyla sendikadan yapılan yazılı açıklamada, taş kömürü üretiminin başladığı 1848'den bugüne kadar, insanca yaşam mücadelesinde yerli ve yabancı şirketlere karşı eylem ve grev yapanları şükranla andıkları kaydedildi.
Maden ocaklarında yaşamını yitiren 5 bin şehidin de sevgi, saygı ve şükranla yad edildiği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Zonguldak havzasında taş kömürü üretimi düştükçe, ülkemiz sanayisi ithalata daha bağımlı hale gelmiştir. Bugün Türkiye'nin yıllık 25 milyon tonun üzerinde taş kömürüne ihtiyacı var. Biz, kamu ve özel sektör eliyle bu ihtiyacın ancak 2 milyon 500 bin tonunu karşılayabiliyoruz. Ülkemiz her yıl taş kömürü ithalatı için 4-5 milyar dolarını dışarıya veriyor. Enerji ithalatı, ülkemizin dış ticaret ve cari açığını her geçen yıl artırıyor. Madencilik, dünyanın en zor ve en riskli mesleği ama bugün taş kömürü hala sanayinin vazgeçilmez enerji kaynaklarından biri ve mutlaka ekonomiye kazandırılması gerekiyor."
Sendika yöneticilerinin Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) üretiminin artırılması için sürekli önerilerde bulunduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Yılda 4-5 milyar doları taş kömürü için dışarıya vermekten vazgeçmek mecburiyetindeyiz. Türkiye'nin Zonguldak'a ihtiyacı var çünkü burada kömür var. Üstelik dün silah zoruyla maden ocaklarına sokulan bölge insanı, bugün gönüllü çalışmaya hazır. TTK'nın işçi açıkları en kısa sürede giderilmelidir. Taş kömürü ithalatına yılda 4-5 milyar dolar veren ülkemizin yer altında 100-150 yıllık ihtiyacı karşılayacak taş kömürü varken, kurum yöneticilerinin talebine rağmen maden ocaklarına işçi alınmıyorsa TTK, bölgemiz ve ülkemiz adına söz hakkı bulunanlar kendilerini dikkatle sorgulamalıdırlar. Artık Zonguldak ve Türkiye gerçeğini görmek zorundalar. Türkiye, doğal kaynaklarını kullanmak,
TTK ve Maden Tetkik Arama (MTA) gibi madencilik sektöründe deneyimli kurumlarını korumak ve geliştirmek, kendi madencilerini yaşatmak, istihdam yaratmak, üretmek ve kömür ithalatını azaltmak mecburiyetindedir. Türkiye, iş güvenliği öncelikli üretim politikalarına zaman geçirmeden dönmek zorundadır."