GMİS Genel Başkanı Demirci: Taşkömürü ithalatına yılda 4-5 milyar dolar ödüyoruz

Güncelleme Tarihi:

GMİS Genel Başkanı Demirci: Taşkömürü ithalatına yılda 4-5 milyar dolar ödüyoruz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2016 20:50

GMİS Genel Başkanı Demirci: Taşkömürü ithalatına yılda 4-5 milyar dolar ödüyoruz

Haberin Devamı

Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK, (DHA) - GENEL Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, "Türkiye, 40-50 milyar dolar arası cari açık veriyor ve bunun en önemli sebebi enerji ithalatı. Petrol, doğalgaz ve taşkömürü ithalatı 50 milyar doları buluyor. Sadece taşkömürü ithalatı için yılda 4-5 milyar dolar ödüyoruz" dedi.
GMİS, '4 Aralık Dünya Madenciler Günü' nedeniyle Şemsi Denizer Konferans Salonu'nda toplantı düzenledi. Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürvekili Ercan Gebeş, Amelebirliği Başkanı Osman Balamir ve ilçe belediye başkanlarının katıldığı toplantıda konuşan GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, 168 yıllık üretim tarihinde hayatını kaybetmiş 5 bini aşkın maden şehidini rahmetle andıklarını söyledi. Zonguldak'ın gittikçe küçüldüğünü ve göç verdiğini anlatan Demirci, şöyle konuştu:
"Türkiye, 40-50 milyar dolar arası cari açık veriyor ve bunun en önemli sebebi enerji ithalatı. Petrol, doğalgaz ve taşkömürü ithalatı 50 milyar doları buluyor. Sadece taşkömürü ithalatı için yılda 4-5 milyar dolar ödüyoruz. Türkiye’de Zonguldak’tan başka hiçbir yerde taşkömürü yok. 1970’lerde taşkömürü ihtiyacımızın neredeyse tamamını biz karşılıyorduk. İhtiyaç arttı, üretim geriledi ve şimdi ihtiyacımızın yüzde 90’ından fazlasını ithal ediyoruz. Türkiye bilinçli olarak bu duruma getirildi."
TTK'YA İŞÇİ ALINMALI
Demirci, TTK’da yaklaşık 8 bin kişinin çalıştığını ve üretimin yılda 1 milyon tonun altına düştüğünü anlattı. TTK'nın norm kadroya göre 6 bin işçi açığı olduğunu ifade eden Demirci, "TTK, en son 2014 yılında 4 bin 600 işçi istedi, ama hükümet almadı. Arkadaşlarımız emekli oluyor. Çalışma şartları zorlaşıyor, risk artıyor. Bu iş, zor iş, ama çalışmak isteyen on binlerce insan var. Kurum göz göre göre zarar ettiriliyor. TTK’nın üretim kapasitesi yıllık 5 milyon ton. Kapasitesinin beşte biri ile çalıştırılan her işletme zarar eder. Türkiye’nin taşkömürü için her yıl dışarıya 4-5 milyar dolar ödeyecek lüksü yok. Türkiye’nin kaybedecek zamanı yok. Fazla yatırıma gerek de yok. Kazma, kürek, baret ve ferdi koruyucu ile en kısa zamanda üretimi artırabilecek tek kurum TTK’dır." dedi.
Türkiye Maden Mühendisleri Odası (TMMO) Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı'nın konuşması ve eski TMMO Genel Başkanı Mehmet Torun'un 'Özelleştirme Politikalarının ve Uygulamalarının Zonguldak Kömür Havzasına Etkileri' konulu sunumunu gerçekleştirmesinin ardından toplantı sona erdi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!